RGB x CMYK

O tvorbě grafiky (vektory, bitmapy, fraktály, 3D rendery) a různých grafických programech - Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw

Jaký barevný mód používáte při tvorbě vektorů pro fotobanky?

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

Re: RGB x CMYK

Příspěvekod Miky » 23. duben 2014 12:20

Muzeme se podobnym zpusobem dohadovat jestli u fotek pouzivat profil sRGB nebo AdobeRGB. Vzdy se najdou ruzne pro i proti ;)
Hodnocení: 0
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod Lenka » 23. duben 2014 12:26

Když nevím (což je většina případů), použiju defaultní nastavení. :mrgreen:
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Pavel » 23. duben 2014 22:30

Hezký večer,
samozřejmě, že si poradím i s RGB daty, ale jelikož do tisku - ofset, nebo vekoformát, potřebuji data v CMYK proč to tedy komlikovat - viz. http://www.recal.cz/CMYK.pdf.
Ono je těžké vysvětlovat majiteli firmy, který si donesl nové logo v RGB, že budou barvy v tisku trochu jiné a že má logo vytvořené pouze na web a tisknou se v těchto barvách nedá (agumen, že to tvořil grafik mě dostane). Stejně tak když donese logo v zářivé Pantone barvě.
Pokud tedy něco tvořím, musím také počítat, že se to možná bude i tisknout... takovéto návrhy a hlavně LOGA je nutné dodat s logomanuálem v barevných provedeních CMYK, RGB, Pantone, Grey a třeba i čísla barvy vinylových fólií a RAL.
Standardně předáváme loga ve formátech PDF, AI, EPS, CDR, a WMF - CMYK. Nepředávejte loga v JPG, zákazník potom používá jen to a posílá to na všechny strany. Na náhled má PDF, do Wordu a Excelu WMF (vektorové a málo kdo ho do těchto pasvilprogramů používá) a ostatní pro tiskárnu a grafika na web a ti si to přeberou.
Pavel

IP: 109.108.124.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Ravennka » 23. duben 2014 22:50

Tak loga a logomanály jsou kapku jinde než fotobanky... to je jak v Hornbachu před plechovkami s barvou řešit jakou barvou malovat olejomalbu, která pak zamíří do galerie.

Běžně se nic z fb nesmí použít jako logo... na to jsou speciální "logobanky". I když to mi přijde kapku mimo. Chci-li rozjet firmu, tak zrovna na tvorbě loga je absurdní šetřit, ale to už je na jinou debatu...
Naposledy upravil Ravennka dne 23. duben 2014 22:51, celkově upraveno 1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Pavel » 23. duben 2014 22:50

Předchozí odkaz nefunguje, je tam navíc tečka, tak tedy znovu - http://www.recal.cz/CMYK.pdf

Ještě bych chtěl reagovat na příspěvek - mp82 » dnes, 10:59
Píše, že prvotinu vytvořenou v RGB musel pro tisk prakticky celou přepracovat...

Připadám si kolikrát jak blbec, když tohle říkám zákazníkovi, že je to v RGB a musíme to celé přepracovat - NO A NĚKDO TO SAMOZŘEJMĚ MUSÍ ZAPLATIT...

Přitom kdyby to bylo vytvořeno v CMYK, tak je to jedno.

Dobře tedy zvažujte, pro jaké účely tvoříte a pokud prodáváte na http://www.pixmac.cz tak jedině ve vektorech, protože tam nakupujeme a RGB vektory reklamujeme.
Pavel

IP: 109.108.124.1xx

Příspěvekod mp82 » 24. duben 2014 07:16

Pavel píše:...Přitom kdyby to bylo vytvořeno v CMYK, tak je to jedno...

Ale to právě není jedno, tohle je prostě střed zájmů. Kdyby to bylo vytvořeno v CMYK, tak to bude mít barvy jak vyblitý lečo a nebudu na tom mít xy prodejů. Já na fotobankách vydělávám. Raději prodám kresbu 100x v RGB než jednou ve CMYKu.

Na druhou stranu jako grafik chápu celou problematiku. Také řeším stále podobné problémy. (hlavně ta loga v jpg, to mě rozesmálo, občas si připadám, že nedělám nic jinýho, než že překresluju loga, ale to jsem utekl od tématu)

No když tak nad tím přemýšlím, fotobanky asi tohle řešit nebudou. Takže je to na autorovi. Psát do popisku zda se jedná o RGB nebo CMYK? Jenomže amatérovy to nic neřekne a profesionál přece vidí od oka (přibližně), zda ilustrace obsahuje barvy se kterými bude problém při převodu do CMYK.
mp82

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod mp82 » 24. duben 2014 07:19

myslel jsem střet zájmů...
mp82

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 07:23

Některé fotobanky tuhle informaci vyžadují, jiné si to předpokládám dokážou přečíst ze souboru, ergo by neměl být pro zákazníka problém si tohle zjistit před nákupem, ne? Jinak dávat barvy automaticky do CMYKu u vektorů je zajímavá myšlenka, ale já vektory moc nedělám, takže to asi "netrhnu". :lol:
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod Ravennka » 24. duben 2014 07:35

Co si budeme povídat, fotobanky asi nevedou nějací amatéři, kteří spadli z višně a jsou si moc dobře (nebo alespoň relativně dobře) vědomi co dělají. Kdyby byl "hlad po cmyku a nenávist k rgb" taková, tak se tu o ničem nemáme bavit, protože by cmyk vyžadovali.

A ani mi neni jasné, jak můžou vzít na pixmacu reklamaci na cmyk, když ho nevyžadují. (I když, musím přiznat, je mi to vlastně dost jedno =))
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 07:47

Tak Pavel píše, že to reklamujou, ne že tu reklamaci někdo kladně vyřídil. Možná tím myslí to, že je běžné ve fotobankách, že lze obrázek do x hodin "vrátit" bez udání důvodu. Mě takhle na RF jednou vrátili fotku stromu za kterým zapadá slunce, doufám, že ne kvůli CMYK. ;)
Jsem medvěd.
Lenka

PředchozíDalší

Zpět na O grafice nejen vektorové