PandaWild píše:Host píše:Problém bude asi v tom, že fotobanky není možné provozovat a danit jako živnost...
Myslím že fotobanky jako živnost by mělo jít uhádat. Samotný název "stock" tomu napovídá - nejedná se o uměleckou tvorbu, ale o tvorbu zásoby
polotovarů pro grafiky. Vyfotit hrnek z 10 různých úhlů jistě není žádné umění. Zakázková práce - fotobanky vyzývají o co mají zájem a my to tvoříme (=práce na zakázku), není to umělecká tvorba. A je to soustavná činnost za účelem dosažení výdělku, není to náhodný prodej jako v případě autorské tvorby.
Já právě souhlasím s tímto názorem, že v našem případě se nejedná o nahodilý prodej uměleckých děl spadajících pod autorský zákon, ale že už tím, že procházíme při vkládání fotek určitým výběrem musíme splnit konkrétní požadavky fotobanky. Já tvořím vyloženě cíleně pro ně a žádnou jinou činnosti se nezabývám (vedlejší činnost při zaměstnání). Právě tímto a již zmíněnou soustavností chci případně když bude nejhůř argumentovat

Každopádně asi to bude o konkrétním člověku a jeho pohledu na věc. Z papíru jim budou muset stačit roční výpisy z PayPal spolu s převodem na Kč dle kurzu ČNB a čestné prohlášení. Nedovedu si představit co jim přínést více.
Tady jsem našel vyjádření jednoho živnostenského úřadu:
https://poradna.podnikatel.cz/index.php?topic=854.0Ten W – 8 BEN taky možná vezmu, jen mám strach, že mi řeknou, že chtějí úřední překlad

Každopádně všem díky za názory a rady. Holt nemáme to u nás s takovou legislativou snadné