mada píše:A myslíte, že na Envato tu adekvátní sumu dostanete? (to je fakt čistě jen dotaz, ne ironie) Nemyslím jen jednotkovou cenu, ale i dostatečné množství prodejů, aby to člověka plus mínus uživilo jako dosud microstock? Já bych se taky radši mazlila s pár fotkama než to sekala jak Baťa cvičky, ale nevím, kdo by mi za to zaplatil a prodal jich dostatečné množství...

Na Envate sa to dá dosť dobre odsledovať. Vyberte si vzorku dajme tomu 10 (alebo aj viac) kontribútorov ktorí tvoria zhruba v kvalite, ktorú ste schopná zvládnuť aj vy. Všímajte si ako často pridávajú nové veci, všímajte si sumy ktorými nacenia svoje výtvory, všímajte si dátum ich registrácie na Envato aby ste mali v štatistickej vzorke nových a aj zavedených autorov. Vždy prvý deň v mesiaci si zapíšte koľko majú predajov. O mesiac urobte to isté a zistíte koľko za ten mesiac predali. U niektorých vás tie predaje dosť prekvapia a od tých, ktorí majú najviac predajov sa učte aké majú keywordy, aký majú popis (pretože popis je na Envate najviac dôležitý). Ten popis každého súboru je práve to mazlenie. Áno, dajú sa aj na Envate nájsť ľudia, ktorí nepredávajú, ale keď si všimnete, tak väčšinou všetci z nich majú len nahraté súbory a odfláknutý, alebo žiadny popis. Editori sú veľmi prísni. Prijímajú len kvalitné veci, takže sa kontribútor nemusí obávať, že sa jeho výtvory rýchlo stratia v mori balastu. Ani Envato nie je všemohúce. Záleží od vás a od kvality a typu obsahu ktorý tvoríte. Čo som tak časom vypozoroval, tak to vyzerá, že sa celkom dobre predáva motion grafika (videá tvorené v PC), hudba, After Effects templaty, Photoshop templaty, Webové templaty, kódy a add-ony do WordPressu, rôzne mockupy a podobne.
Z vlastnej skúsenosti. Na Envato som sa zaregistroval v roku 2013. Kým ešte neboli moc prísni, tak sa mi tam podarilo nahrať 108 vektorov priemernej kvality. Predávali sa vynikajúco. Keby som tam vtedy dostal celé portfólio, tak by sa Shutterstock mohol od hanby schovať. Bohužiaľ začali nové veci vyhadzovať a to tak, že takmer úplne všetky, tak som tam prestal nahrávať. Teraz mám Envato už takmer úplne mŕtve. Mám tam tak jeden predaj mesačne. Ak začnem na Envato znovu nahrávať, tak by som to tentokrát skúsil s videami, láka a baví ma aj skladanie hudby a možno by som skúsil opäť aj nejaké vektory, ale už by museli byť top a nie priemerné ako v tom 2013 roku.