shutterstock

Re: shutterstock

Příspěvekod GreatWhite » 25. listopad 2020 10:38

"nefotím věci, které vyfotí každý a jsou jich na fotobankách milióny"

a má vůbec o takové věci microstock svět zájem???
:? :? já se celkem divím, že se ti ty věci neprodávají na SS i za vyšší částky. Mě když se náhodou povede zpracovat nějaké aspoň trochu neobvyklejší téma, co by mohlo zajímat zákazníka, tak se obvykle prodává dost i na on demand a v single and others.
Hodnocení: 0
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod castyhost » 25. listopad 2020 10:49

jj, stejna zkusenost
a kdyz uz to vypada jako dobrej kun, tak to hned okopci rusove a asiati. z jednoho zaberu a orig KW je hnedle deset stranek

v podstate mi ted nejvic nese long tail 3roky a starsi...kape malo, ale furt
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod honza286 » 25. listopad 2020 11:08

GreatWhite píše:"nefotím věci, které vyfotí každý a jsou jich na fotobankách milióny"

a má vůbec o takové věci microstock svět zájem???
:? :? já se celkem divím, že se ti ty věci neprodávají na SS i za vyšší částky. Mě když se náhodou povede zpracovat nějaké aspoň trochu neobvyklejší téma, co by mohlo zajímat zákazníka, tak se obvykle prodává dost i na on demand a v single and others.

Nechával jsem Shistock funkční do konce prázdnin, jen jsem tam už nedával nové věci - naprostá většina prosdejů za 10 centtů apod. úžasné částky a těch pár prodejů na single and other za nižší dolary ten pokles oproti předchozímu stavu (z jistých minimálně 0,33 USD za jeden prodej na ty částky 0,10, 011 apod. nemělo u mě absolutně šanci to vynahradit). Aby to ve výsledku vycházelo aspoň stejně, tak by těch single and other prodejů (za 5 dolarů a více) muselo aspoň u mě být odhadem 10-15 % celkového počtu prodejů, což vážně nehrozilo ani omylem. Fotím primárně krajiny (hory apod., konkrétně rozpoznatelné lokality - jako příklad uvedu např. Beskydy) a za ty 3 zkušební měsíce jsem měl naprostou většinu prodejů za těch pár centů - zkusmo jsem zkoušel dohledat využití těch pár prodejů a byly to stránky různých penziónů, hotely (ne z velkých řetězců) a asi těžko lze předpokládat, že nějaký penzion pro pár lidí kupuje každý měsíc z fotobank stovky fotek - napadá mě dvojí vysvětlení - buďto jim ty fotky ve skutečnosti někdo s velkými balíčky přeprodává, možná pravděpodobnější je pak to, že SS vykazuje po té změně ty licence značně kreativně.
Jen pro ilustraci - např. v červnu jsem měl single and other prodej za 0,73 USD a to je tedy vážně terno.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod GreatWhite » 25. listopad 2020 11:31

mě po finanční stránce dělá předplatné 30 % on demand 30 % a singles 30 %, zbytek je video a občas rozšířená licence.
Mám podobný pocit jak weyo, i v předplatném mi tam lítají 0,88, 1,02 a na on demand taky zajímavé částky (tam je velké zlepšení)
takže malý propad tam je oproti loňsku, ale asi jenom o 10-15 % :?

P.S. zrovna krajinkama je microstock teda extra přeplněný, nedělal bych si iluze, že kvůli jakýmkoliv horám si budou zákazníci hledat autora skrz různé fotobanky
GreatWhite

Příspěvekod honza286 » 25. listopad 2020 12:17

GreatWhite píše:P.S. zrovna krajinkama je microstock teda extra přeplněný, nedělal bych si iluze, že kvůli jakýmkoliv horám si budou zákazníci hledat autora skrz různé fotobanky

Je docela velký rozdíl krajinka typu louka za barákem apod., snadno přístupná konkrétní lokalita (typu Sněžka, Praděd) a špatně přístupná lokalita (ale hojně navštěvovaná - doporučuju si projít např. na SS množství fotek s turisticky přístupnými vrcholy a vyhodit z toho výběru fotky odněkud z údolí, kam se dá dojet autem nebo dojít pěšky za pár minut - tam i na SS bude u většiny z nich jen pár fotek.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod basti » 25. listopad 2020 12:43

U mě je skoro všecko předplatné, propad 80-90 % s výjimkou jediné nahodilé EL. Ale moc nenahrávám a nefotím zrovna top komerční témata, takže tohle nejde brát jako obvyklý scénář.

Co se niche, málo focených lokací atd. týká - říkám to furt, na tohle je microstock nevhodný trh, konkurence malá, ale taky se to většinou málo prodává. Prostě napřímo to jde prodat mnohem dráž. I super líbivá fotka z Beskyd je zajímavá pro pár specifických CZ zákazníků. Zbytek si koupí jakékoliv hezké hory a je jim u zadnice, jestli to je 100x stejný kýč nebo nějaká unikátní lokace. Navíc tady silně vedou různí "kreativní" jedinci co tam perou HDR, vyměněné oblohy, brutálně nasolené saturace.

Hrozny jsou kyselé - ale kecy, sleduju dost fakt kvalitních tvůrců a nikdo z nich na microstocku není. A nebude to tím, že jsou blbci a nechávají peníze na stole.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod shalom3 » 25. listopad 2020 12:50

honza286 píše:......- zkusmo jsem zkoušel dohledat využití těch pár prodejů a byly to stránky různých penziónů, hotely (ne z velkých řetězců) a asi těžko lze předpokládat, že nějaký penzion pro pár lidí kupuje každý měsíc z fotobank stovky fotek - napadá mě dvojí vysvětlení - buďto jim ty fotky ve skutečnosti někdo s velkými balíčky přeprodává, možná pravděpodobnější je pak to, že SS vykazuje po té změně ty licence značně kreativně.
Jen pro ilustraci - např. v červnu jsem měl single and other prodej za 0,73 USD a to je tedy vážně terno.

Také je možné, že ty fotky na webových stránkách např. turistického ruchu ve velkém nakupují nějaké firmy, zabývající se tvorbou www stránek. Dají si na ně copyright a pak možná nepotřebují rozšířenou licenci, jestliže jde o jednorázové využití fotky na jediném webu.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod basti » 25. listopad 2020 12:51

honza286 píše:
GreatWhite píše:P.S. zrovna krajinkama je microstock teda extra přeplněný, nedělal bych si iluze, že kvůli jakýmkoliv horám si budou zákazníci hledat autora skrz různé fotobanky

Je docela velký rozdíl krajinka typu louka za barákem apod., snadno přístupná konkrétní lokalita (typu Sněžka, Praděd) a špatně přístupná lokalita (ale hojně navštěvovaná - doporučuju si projít např. na SS množství fotek s turisticky přístupnými vrcholy a vyhodit z toho výběru fotky odněkud z údolí, kam se dá dojet autem nebo dojít pěšky za pár minut - tam i na SS bude u většiny z nich jen pár fotek.

Tady s GreatWhite souhlasím - drtivé většině zákazníků nejde o nedostupnost a originalitu, ale o líbivost. Prostě penzion v Krkonoších tam flákne nejbarevnější přesaturovanou fotku Sněžky co najde. A těch je tam kýbl. A zase kolečko - pokud už umím udělat hodně nadprůměrnou fotku, abych konkurenci přebil, proč bych ji prodával za $0.1 nebo $0.3?! Když ji můžu prohnat na blogu, na sockách, a i kdybych ročně prodal jediný print za $100 tak to na micro v životě nevydělá?
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod GreatWhite » 25. listopad 2020 14:09

honza286 píše:

:) na SS jsou krásné fotky i Mount Everestu a K2. Když použiju Tvoje slova, tak fotit Beskydy a myslet si, že na tom budu na microstocku vydělávat je zralé na okamžitou návštěvu psychiatra ;) nic ve zlém, ale toto je absolutní nepochopení byznysu. V globálním měřítku ty Beskydy nikdo nebude vyhledávat.
Paradoxně by víc mohla vydělat právě ta louka za barákem, kdyby tam byla vyfocená nějaká holka jak sbírá nějaké bylinky nebo je tam jenom na procházce se psem
+Marsan Hodnocení: +1
GreatWhite

Příspěvekod shalom3 » 25. listopad 2020 15:01

Ano, myslím, že to je pravda. Fotky nahrávám jen okrajově a české krajiny se prodávají sporadicky. Samozřejmě sotva to koupi někdo ze zahraničí a český trh je malinkatý. Věřím, že s nějakou postavou v nějaké krajině to může být o hodně lepší (téma jako volnočasové aktivity už může být prodejné i ve světě), ale focení lidí není můj šálek kávy neb mám odpor k vyplňování jakýchkoli formulářů ;)
shalom3

Reputace: +1193

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock