KUDY DÁL?

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

KUDY DÁL?

Příspěvekod CaptureLight » 12. prosinec 2020 19:15

Mám malé výročí. Je čas bilancovat.
10 let práce pro fotobanky bylo hezkých. Nečekal jsem, že to tak půjde stále, ale letošní rok hodně překvapil. Výdělky i ceny padají dolů. Stoupají jen počty prodejů a rozšiřují se místa, kde zanechám svou levnou fotografickou stopu. Takže aspoň něco z toho bude. :-)
Nejprve mě pokles cen trochu (hodně) rozladil. Po pár týdnech mi došlo, že je to vlastně možnost, jak se zkusit posunout dál. Už mě stejně moc nebavilo nahrávat stále větší a větší množství fotek každý rok. Tak jsem téměř veškeré "rychlé focení" pro fotobanky zrušil. Nechal jsem si focení krajiny pro radost a přidal k tomu produktovou fotografii. Nakoupil jsem studiové blesky a další vybavení a piplám se s jednou fotkou i několik hodin. Stejně se mi zatím většinou moc nepovede, ale třeba jednou...

A protože se chystám z časových důvodů výrazně omezit návštěvy tohoto fóra, tak jsem Vám všem tu chtěl poděkovat. Hlavně Petru Václavkovi. Hodně mi to tu ve fotobankových začátcích i v jejich průběhu pomohlo a mnoho informací mi usnadnilo práci. DÍKY MOC! :-)

Stejně jako Petr ale fotobanky neruším a ani se k tomu nechystám. Byl to příjemně strávený čas, který nechci jen tak pár kliky smazat. Dál na ně budu posílat svoje aktuální fotografické pokusy s produktovou fotografií a dostávat za ně drobné. Dál se budu těšit, až objevím svou fotku v publikaci nebo na webu na druhém konci světa v místě, o kterém jsem ani netušil, že existuje. Dál se budu radovat z každé fotky, která se mi povede.

Přeji všem hodně zdraví, klidné a bezpečné svátky a spokojený příští rok.

Radomír Režný
Přílohy
IMG_4297.jpg
IMG_4297.jpg (172.91 KiB) Zobrazeno 5670 krát
+Bananaboy, +Egeris, +GreatWhite, +Marsan, +PandaWild, +Tjava, +admin, +shalom3, +zdenat5 Hodnocení: +9
CaptureLight

Reputace: +60

Re: KUDY DÁL?

Příspěvekod admin » 12. prosinec 2020 21:47

Moc pěkně napsané, díky!
A tak nějak s tebou plně souhlasím, i pro ostříelné fotobankéře s velkými portfolii a spoustou bestsellerů pomalu nastává čas bilancování a rozhodování, co dál. I já se začínám rohlížet a myslím, že svůj další směr už znám, ale na druhou stranu vektorová tvorba pro fotobanky mě pořád baví, takže to fotobankové monstrum budu ještě minimálně rok (ale možná i déle) živit tak jako doposud, aby z taktického ústupu nebyl nakonec úprk :) Je totiž moc dobré mít diverzifikované příjmy a proč opustit ten starý, i když už trochu zkomírá a sázet všechno (kór v dnešní době) na jeden nový.

Měj se fajn a občas se tu zastav a napiš, co nového. A třeba v létě na srazu :)
+Baldion Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod CaptureLight » 12. prosinec 2020 22:23

Díky za pozvání. Stavím se. Tady nebo tam :-)
Kdyby to někoho zajímalo, tak můj web je tady: www.radomirrezny.cz
Ať se nám všem daří :-)
Hodnocení: 0
CaptureLight

Reputace: +60

Příspěvekod shalom3 » 13. prosinec 2020 14:24

Obávám se, že některé věci jsou mimo mé chápání. Občas nahlédnu do m.rank.net a objevím tam věci, o kterých nechápu, že to někdo může koupit. Např. toto portfolio:
http://m-rank.net/?search=223393981
ten člověk tam má samé seamless pozadí, většinou pruhy, kostky, případně nějaké stříkance a má takovouhle pozici. Je pravda, že něco z toho je barevně dobře sladěné. Ale stejně, když to porovnávám např. s pracemi některých zdejších vektoristů....ono to vlastně ani porovnat nejde. Díky čemu se takováto portfolia dostávají na přední příčky? Zdá se mi, že podobných věcí jsou ve fotobankách mraky. Může to být tím, že to tam pere pod tlakem?
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ubu Mbekele » 13. prosinec 2020 17:08

Je velka otazka jestli ty predni pricky M rank take znamenaji slusny vydelek. Kdovi podle ceho se to pocita. Treba most popular ve vseobecnem meritku na sutru je uz davno mrtvy ukazatel. Obrazky, ktere neco nesou jsou jenom ty ktere se ukazi v most popular pri vyhledavani podle konkretnich klicovych slov.
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod admin » 13. prosinec 2020 22:04

shalom3 píše:Obávám se, že některé věci jsou mimo mé chápání. Občas nahlédnu do m.rank.net a objevím tam věci, o kterých nechápu, že to někdo může koupit. Např. toto portfolio:
http://m-rank.net/?search=223393981
ten člověk tam má samé seamless pozadí, většinou pruhy, kostky, případně nějaké stříkance a má takovouhle pozici. Je pravda, že něco z toho je barevně dobře sladěné. Ale stejně, když to porovnávám např. s pracemi některých zdejších vektoristů....ono to vlastně ani porovnat nejde. Díky čemu se takováto portfolia dostávají na přední příčky? Zdá se mi, že podobných věcí jsou ve fotobankách mraky. Může to být tím, že to tam pere pod tlakem?

Nasadil jsi mi brouka do hlavy, tak jsem se na to podíval. A myslím, že jsem na to přišel - m-rank je v dnešní době úplně o ničem. Bere výsledky z nějakých 100 000 stránek výsledků na slovo vektor nebo kategorii vektor. Jenže to je zcela nahodilé (myslím, že to Shutterstock záměrně takto sabotuje a mixuje). Podle m-ranku mám v těch 100 000 stránkách 10 vektorů, když jsem je uviděl tak mi to bylo jasné - náhodně vybrané vektory z mého portfolia. Nejsou to žádné top sellery, nejsou to ani sellery :) Navíc ten počet skáče náhodně od 4 do 20, žádná pozvolná křivka. Takže asi tak.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod shalom3 » 13. prosinec 2020 23:33

Aha, nahodile vybrané obrázky a možná k tomu i náhodně vygenerovaný údaj o pořadí? No, já už delší dobu říkám, že na tom internetu už se dá věřit leda tak spojkám a předložkám :lol: Zdá se, že tvoje teorie nebude daleko od pravdy - podívala jsem se dnes na své portfolio a na první stránce opravdu nejsou nejlepší snímky - je tam taková směs párkrát prodané, hodně dávno prodané, nedávno jednou prodané a myslím, že i nikdy neprodané :)
shalom3

Příspěvekod castyhost » 14. prosinec 2020 08:46

fotobanky tretim stranam uz davno neposkytuji zadne udaje, to malo co se ze systemu dalo strojove stahnout zmizelo s GDPR.
iStock/Getty svym vazalum do systemu cumi

CaptureLight
at se ti dari nejmene stejne jako dosud, chytat spravne svetlo ;-)
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Anika » 14. prosinec 2020 12:12

Dlouho jsem na mrank nekoukala, ale dneska jsem teda byla překvapená.
Mám tam úplně nesmyslé věci, některé se neprodaly roky (vlastně všechny kromě jednoho), a to, co se mi prodává pravidelně, tam není. Bývalo to tak, že nahoru vyletěly nové obrázky, které nasbíraly rychle pár prodejů a pak postupně padaly, jak stárly. Zatímco starší obrázky s pravidelnými prodeji tam už nebyly, prostě to stáří mělo velký vliv. Teď tam mám úplné nesmysly, věci staré 5+ let, ale prodávám úplně něco jiného. Nečekala jsem, že tam vůbec něco bude, protže dlouho nenahrávám.
Ale na shutterstocku mi řazení podle nejlepších celkem sedí vzhledem k prodejům.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod shalom3 » 14. prosinec 2020 12:52

Dost dobrý, já jsem se tam taky zkusila vyhledat. Mám tam sedm vektorů, také hodně starých, nejsem si jistá, zda se některý z nich vůbec prodal. Když tak, hodně dávno a hodně málo :lol: Takže to potvrzuje, co napsal Petr - je to nástroj na nic.
shalom3

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse