10 let práce pro fotobanky bylo hezkých. Nečekal jsem, že to tak půjde stále, ale letošní rok hodně překvapil. Výdělky i ceny padají dolů. Stoupají jen počty prodejů a rozšiřují se místa, kde zanechám svou levnou fotografickou stopu. Takže aspoň něco z toho bude.
Nejprve mě pokles cen trochu (hodně) rozladil. Po pár týdnech mi došlo, že je to vlastně možnost, jak se zkusit posunout dál. Už mě stejně moc nebavilo nahrávat stále větší a větší množství fotek každý rok. Tak jsem téměř veškeré "rychlé focení" pro fotobanky zrušil. Nechal jsem si focení krajiny pro radost a přidal k tomu produktovou fotografii. Nakoupil jsem studiové blesky a další vybavení a piplám se s jednou fotkou i několik hodin. Stejně se mi zatím většinou moc nepovede, ale třeba jednou...
A protože se chystám z časových důvodů výrazně omezit návštěvy tohoto fóra, tak jsem Vám všem tu chtěl poděkovat. Hlavně Petru Václavkovi. Hodně mi to tu ve fotobankových začátcích i v jejich průběhu pomohlo a mnoho informací mi usnadnilo práci. DÍKY MOC!
Stejně jako Petr ale fotobanky neruším a ani se k tomu nechystám. Byl to příjemně strávený čas, který nechci jen tak pár kliky smazat. Dál na ně budu posílat svoje aktuální fotografické pokusy s produktovou fotografií a dostávat za ně drobné. Dál se budu těšit, až objevím svou fotku v publikaci nebo na webu na druhém konci světa v místě, o kterém jsem ani netušil, že existuje. Dál se budu radovat z každé fotky, která se mi povede.
Přeji všem hodně zdraví, klidné a bezpečné svátky a spokojený příští rok.
Radomír Režný