Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 5. leden 2021 20:02

Ještě se s dovolením vrátím k mému předchozímu příspěvku.
Zde je 18 mpx, jak mi vylezlo z mého starého 700D
Zde je zvětšené na 36 mpx s gigapixelAI
Sponzorovaný od nich nejsem, ale zajímal by mě váš názor.
Hodnocení: 0
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod duben » 5. leden 2021 20:20

hypotekyfidler.cz píše:Ještě se s dovolením vrátím k mému předchozímu příspěvku.

Jo Topaz má dobré pluginy, sám od nich používám třeba Sharpen AI. U takovéhle fotky to nepoznáš, jsou fotky kde se toho AI moc dobře nezhostí, ale jako takové meziřešení je to dobré, víc se toho ztratí při zvětšování videa.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod castyhost » 5. leden 2021 20:21

vypada to hodne pouzitelne, vynika hloubka ostrosti, minimum sumu, ten rastr na strese asi neni uplne puvodni
zajimalo by me jak by si to poradilo s nejakou slozitejsi scenou, mlhou protisvetlem, vlasama, pískem a tak

100$ ?
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod duben » 5. leden 2021 20:24

Ještě k té rychlost AI pluginů. Chce to odpovídající HW, na pomalém je to večnost. Na i7 dvoujádru, co aktuálně prodávám viz. http://prodej.duben.org/ to s integrovanou grafikou dělalo náhledy v řádu mnoha minut. Třeba 15 minut. A generovaná fotka trvala i 20 minut.

Teď na 8 jádrovém i9 + dedikovaná grafika TQuadro 2000 je náhled v řádu vteřin a výsledná aplikace filtru na 1 jednu fotku taky. Myslím že nad 10-15s jsem asi na nic nečekal. Ještě lepší jsou pak nové grafické čipy s neurálními jednotkami, které výrazně akcelerují právě AI výpočty. Na druhou stranu, pokud člověk fotí dobře, tak tyhle pluginy používá většinou spíš na záchranu super momentek, které se kvůli něčemu drobně nepovedli a to není problém si jednou za čtvrt roku chvilku počkat ;)
+Marian Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Příspěvekod castyhost » 5. leden 2021 20:32

castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 5. leden 2021 22:13

Tak ještě další srovnání. Teď na to ještě koukám, to původní je dokonce jenom 15 mpx a to zvětšené dokonce 61 mpx - myslel jsem, že to zvětší 2x v mpx a ono to zvětšilo 2x každou stranu.

macro
zvětšené
portrét
zvětšené
Já si myslím, že to neopravuje jenom chyby - ty se většinou už opravit ani nedají, ale spíš to může nahradit právě dražší techniku. Mají 30 denní plně funkční trial.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod Marian » 5. leden 2021 23:08

Painter píše:
Marian píše:...ale odkedy pouzivam DeNoise AI, tak ziadny problem...

Jak dlouho ti prosím trvá prohnat fotku. Koukal jsem na video od Petra Bambouska kde říká že to může trvat i hodinu (? myslím). Také jsem o něm uvažoval ale upravovat takhle dlouho téměř každou fotku (mám šum téměř všude) tak sem to vzdal.

Robim to v davkach, nahram napriklad 20 fotiek z jednej serie, na jednej nastavim parametre a na dalsie to aplikujem automaticky. Jedna fotka od pol do jednej minuty cca. Netusim co tam Bambousek stvara, ze mu to tolko trva...
Marian

Reputace: +28

Příspěvekod duben » 5. leden 2021 23:27

Marian píše:
Painter píše:
Marian píše:Robim to v davkach, nahram napriklad 20 fotiek z jednej serie, na jednej nastavim parametre a na dalsie to aplikujem automaticky. Jedna fotka od pol do jednej minuty cca. Netusim co tam Bambousek stvara, ze mu to tolko trva...

Hodně záleží na tom který konkrétní plugin používáš a jestli máš integrovanou grafiku nebo dedikovanou.
duben

Příspěvekod basti » 6. leden 2021 09:29

Dusan píše:...Rád se spíš hraju s DOF a tam je větší čip pořád lepší.
S náklady počítám, rok zpátky jsem si pořídil motorizovaný slider asi za 15tis a říkal jsem si jestli to nejsou vyhozené peníze a do roka byl zaplacený a to jsem to teda hodně flákal. ;)
Takže ono je to jak u koho. Pro někoho je investice 10tis vyhozené peníze pro jiného je 100tis za chvilku zpátky.

Co se týče objektivů tak mám hlavně Sigmy Art (85,50 f1,4) a tak by to mělo být relativně v klidu.
Mám i něco od Canonu L ale už staršího.

Jasné no, říkám, kdybych teď kupoval nový stroj, jdu nejspíš do Sony A7 nebo A9. Minimální DOF je pro mě spíš antipriorita - na makro a krajiny potřebuju spíš větší než menší DOF.

Oly živím především proto, že 12-100/4 IS jednoduše nejde nahradit nijak a na ničem. Na své schopnosti malé, celokovové, vodotěsné, velmi opticky výkonné, super stabilizace, focus stacking... Přes všechny kecy konkurence, odolností se Oly nevyrovná nic. Navíc ty rozměry a váha jsou citelně menší, což při mém plahočení po venku je velmi významný faktor.

Naopak 40+ megapixelů je na moje pooloprofi využití celkem k prdu. Navíc když jsme u toho, dost fotím minerály a krajiny - a tam můžu využít hi-res mód (sensor shift). Tohle zatím krom Oly nikdo neumí. Pro rýpaly - ano, hi-res fotky jsou citelně méně ostré jak nativní rozlišení. Jenže při doostření a zmenšení z 80 mpix na "pouhých" 50 mpix jste výsledkem pořád minimálně nastejno jak násobně dražší modely CaNikon. Nebudu zabíhat do technických detailů, možná někdy na blogu :D Ale stručně - bral jsem to jako blbost, ale je to fakt neskutečně výkonné.

PS: Ještě jeden průser s prodejem Oly - není servis. V celé EU údajně zbyl jediný oficiální v Portugalsku. Na druhou stranu už na m4/3 bajonet dělá těla Xiaomi :mrgreen:
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Neznamy » 6. leden 2021 15:05

hypotekyfidler.cz píše:Ještě se s dovolením vrátím k mému předchozímu příspěvku.

Na první pohled fakt dobrý. Dost mě to ohromilo. Má to ale jeden háček. Na druhý pohled vidím, že třeba nápis Lexus na autu se nestal čitelnějším, ani třeba malý text servisu nebo prodejce co bývá na rámečku SPZ se nestal čitelnějším. Věřím tomu, že kdyby to bylo focené Canon R5, čitelné by to bylo.

Takže záleží na tom co kdo od toho očekává, jaký je účel a samozřejmě kolik je ochotný za to zaplatit.

Já si rád pořídím Canon R5, protože tu kvalitu ocením.
Neznamy

Reputace: +58

PředchozíDalší

Zpět na O focení