Dusan píše:...Rád se spíš hraju s DOF a tam je větší čip pořád lepší.
S náklady počítám, rok zpátky jsem si pořídil motorizovaný slider asi za 15tis a říkal jsem si jestli to nejsou vyhozené peníze a do roka byl zaplacený a to jsem to teda hodně flákal.

Takže ono je to jak u koho. Pro někoho je investice 10tis vyhozené peníze pro jiného je 100tis za chvilku zpátky.
Co se týče objektivů tak mám hlavně Sigmy Art (85,50 f1,4) a tak by to mělo být relativně v klidu.
Mám i něco od Canonu L ale už staršího.
Jasné no, říkám, kdybych teď kupoval nový stroj, jdu nejspíš do Sony A7 nebo A9. Minimální DOF je pro mě spíš antipriorita - na makro a krajiny potřebuju spíš větší než menší DOF.
Oly živím především proto, že 12-100/4 IS jednoduše nejde nahradit nijak a na ničem. Na své schopnosti malé, celokovové, vodotěsné, velmi opticky výkonné, super stabilizace, focus stacking... Přes všechny kecy konkurence, odolností se Oly nevyrovná nic. Navíc ty rozměry a váha jsou citelně menší, což při mém plahočení po venku je velmi významný faktor.
Naopak 40+ megapixelů je na moje pooloprofi využití celkem k prdu. Navíc když jsme u toho, dost fotím minerály a krajiny - a tam můžu využít hi-res mód (sensor shift). Tohle zatím krom Oly nikdo neumí. Pro rýpaly - ano, hi-res fotky jsou citelně méně ostré jak nativní rozlišení. Jenže při doostření a zmenšení z 80 mpix na "pouhých" 50 mpix jste výsledkem pořád minimálně nastejno jak násobně dražší modely CaNikon. Nebudu zabíhat do technických detailů, možná někdy na blogu

Ale stručně - bral jsem to jako blbost, ale je to fakt neskutečně výkonné.
PS: Ještě jeden průser s prodejem Oly - není servis. V celé EU údajně zbyl jediný oficiální v Portugalsku. Na druhou stranu už na m4/3 bajonet dělá těla Xiaomi