GreatWhite píše:basti píše:Honza286:
Jak jsem psal, NEJDE to přiznat čistě. US fotobanky se chovají jako správce autorských práv což je podle CZ autorského zákone nepřípustné = nemůžeš přiznat něco, co v ČR legálně nesmíš! A je úplně jedno jestli to narveš do škatulky autorská činnost nebo volná živnost.
chceš říct, že taková Profimedia, která také nabízí royalty-free i RM licence u nás působí nelegálně?

Autorský zákon v ČR povoluje jen 1) výhradní roli správce autorských práv NEBO 2) zprostředkování obchodu při prodeji licence. Jinými slovy 1) fotobanka/agentura výhradně (!!!) zastupuje autora (licenční smlouva agentura-zákazník) NEBO 2) fotobanka/agentura pouze řeší právní rámec a vypořádání mezi zákazníkem a autorem (licenční smlouva autor-zákazník).
Tzn. v případě 1 já jako autor fakturuji agentuře. Veškerou agendu, licence, správu i právní průsery řeší agentura. V případě 2 já jako autor fakturuji přímo zákazníkovi a pak agentura fakturuje mně svou provizi, veškeré průšvihy jdou za mnou a licence je na mé jméno
Neexistuje varianta, že fotobanka si uzurpuje práva výhradního zástupce, jednostranně si mění smlouvy, ceny a podmínky, na licencích uvádí svůj copyright, ale přitom prodává nevýhradní RF licence a veškerou odpovědnost přehraje na autory. Nic takového český autorský zákon nezná ani nepřipouští.
To je asi něco jako autorská práva programátorů na zdrojový kód nebo danění kryptoměn, kdy je realita 20 let napřed před legislativou.
PS: Profimedia byla opakovaně odsouzena za nezákonné vymáhání licencí, které ani nevlastnila. To myslím vysvětluje dost.