Danění přímů z fotobank

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Danění přímů z fotobank

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 9. únor 2021 20:18

Já tuhle diskuzi beru jako takovou úlevovou psychoterapii pro něteré účastníky. Když už nemám (a asi ani nebudu mít) z fotobank žádné příjmy, které by stály za řeč, mohu se alespoň zaobírat myšlenkami, jak bych ty příjmy danil, kdybych je měl.
+PandaWild, +duben, +shalom3 Hodnocení: +3
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod duben » 9. únor 2021 20:21

honza286 píše:Takže dle tebe je relevantnější názor nějaké účetní než názor Generálního ředitelství Finanční správy? Tak to hodně štěstí při případné kontrole z finančáku, jen se obávám, že argumentaci "říkala mi to účetní, takže to je určitě pravda" moc akceptovat nebudou...A úplně totožné je to s daňovým poradcem - kolik už bylo případů, kdy daňový poradce někomu poradil a pak ten dotyčný zjistil, že spáchal na základě rady toho daňového poradce přestupek nebo rovnou trestný čin s nemalou sazbou.

Hele Honzo mě tahle diskuze nebaví a je zbytečná, ty pleteš dohromady co si někde vygooglíš, nějaké své dojmy a k tomu nějaký tvůj výklad zákonů jak sis je přečetl. Jasně jsem ti napsal, že nějaké vyjádření z roku 2014 vůbec nemusí platit pro rok 2020, protože daňové zákony, vyhlášky apod. se mění několikrát do roka, zvlášť ty v souvislosti s případným DPH apod. Ale ty si z toho zase vyzobeš jen drobky, které si nějak divoce poskládáš pro svoje teorie ... konec diskuze, dělej si to jak chceš, ale neřiš ty bludy ostatním jako nějaká jasné rady!

Pokud daňový poradce něco poradí, nese za správnost odpovědnost on, proto je dobré si ho zaplatit. Pokud ti to poradí účetní neseš odpovědnost ty. Pokud si za poplatek necháš udělat stanovisko FÚ, zda to jak to děláš je správně a máš na to od nich razítko, můžeš tím argumentovat při kontrole a máš tak klid. Pokud se mezitím nezměnili zákony, vyhlášky, směrnice atd.

Víc k tomu opravdu nemám co říct, už takhle je to házení hrachu na stěnu a jediný důvod proč ti tu vůbec reaguju je, aby někdo nebral tvé rady jako něco čím se bude řídit. I když ti co si účetní poradenství dohledávají takhle na diskuzních fórech a podobným neodborným radám věří, si následné problémy za svou hloupost zaslouží.
+basti Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Marco » 9. únor 2021 23:53

honza286 píše:Danit příjmy z fotobank podle autorského zákona bych úplně nedoporučoval - viz "Poněkud složitější je situace u fotografií. Fotografie totiž může být považována buď za autorské dílo (např. umělecké fotografie), fiktivní dílo (např. fotografie, které pořizují turisté na dovolené) nebo nemusí být chráněna autorským vůbec (např. strojově vytvořené fotografie). Nejběžnějším typem fotografií tedy budou ty, které jsou z hlediska autorského práva považované za fiktivní dílo. U těchto fotografií totiž chybí prvek jedinečnosti – daný moment reality může zachytit fotoaparátem několik lidí naráz." Zdroj https://pravopropodnikatele.cz/co-je-to-autorske-dilo/ Takže zcela polopaticky fotka Karlštejna = fiktivní dílo = nelze ho danit jako autorské dílo, fotka s nějakou modelkou = autorské dílo = lze ho danit i podle autorského zákona (ale není to nutné). U vektorů je ta možnost danění dle autorského zákona širší, ale pokud někdo uvidí nějaký vektor a víceméně ho jen zkopíruje, tak to opět není autorské dílo.

Pokiaľ to chápem správne, tak o fiktívnom diele v prípade fotografie hovoríme vtedy, keď fotografia postráda prvok jedinečnosti.
To ale nutne neznamená že sa nejedná o autorské dielo, pokiaľ je fotografia autorovým duševným výtvorom. Čiže dedukciu s Karlštejnom nepovažujem za správnu.
Hodnocení: 0
Marco

IP: 92.52.57.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 10. únor 2021 01:27

I strojově generované obrázky jsou autorským dílem, pokud do toho člověk vědomě nějak zasahuje svým estetickým cítěním ... což může být i u technického výstupu z programu, protože tam autor zvolil nějaké rozmístění prvků a např. volbu fontů a tím do toho vkládá svou autorskou tvorbu.
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod basti » 10. únor 2021 12:16

GreatWhite:
Nic takového jsem nikde netvrdil. Možná by ses mohl oprostit od své snahy se do mě opět navážet a nepodsouvat tu nějaké své dojmy. Psal jsem, že podle autorského zákona je fotobanka buď výhradní správce autorských práv, nebo zprostředkováváš obchod. Nějaku podobu "částečného správce autorských práv" český autorský zákon nezná. Jak konkrétně má Profimedia napsanou smlouvu jsem neřešil a je mi to jedno.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod shalom3 » 10. únor 2021 12:36

Jak by byl život nudný, kdyby se tohle nerozebíralo. Např. takový postup, že jakýkoli příjem se musí zdanit podle jednotného pravidla, maximálně s tím, že lze počítat buď skutečné nebo fiktivní náklady. A pěkně podle pravidla, že si každý daní ve své vlasti - bez daňových rájů.
Nakonec můžeme být rádi, že je to aspoň takhle, dalo by se to ještě nekonečně zkomplikovat třeba, že by se každé řemeslo danilo jinak, případně navíc ještě podle věku a délky praxe....
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod GreatWhite » 10. únor 2021 13:25

basti: :lol:
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod JDF » 9. březen 2021 09:41

duben píše:Pokud daníš dle autorského zákona, tak pozor! Stále musíš mít živnost.

K tomu bych jen doplnil, že na danění dle autorského zákona živnost mít nemusíš, ostatně to jsem si právě předem zjišťoval a je to psáno i na webu fotobanky.cz. Mě osobně by se živnost absolutně nevyplatila kvůli nutnosti platit si virtuální sídlo podnikání - při nějakých 20-30 USD měsíčně nesmysl.

https://www.jakpodnikat.cz/autorske-honorare-zdaneni.php

To mi ostatně nakonec zrovna včera potvrdil i pracovník ŽÚ:

Ano, máte pravdu, omlouvám se za unáhlenou odpověď. Konzultoval jsem Váš dotaz ještě s kolegou. Pokud Vaše činnost spočívá např. v nahrávání Vámi vytvořených autorských fotografií na mezinárodní server, a Vy inkasujete finanční částku v případě stažení Vaší fotografie, jednalo by se skutečně o autorský honorář. V tomto případě není nutné živnost ohlašovat a náš úřad by Vás neregistroval. Otázku, zda byste byl povinen registrovat se jako OSVČ, doporučujeme řešit se správou sociálního zabezpečení.

Bc. Ivo Černatovič
referent

Městský úřad Jeseník

Odbor obecní živnostenský úřad
tel.: 584 498 403
pracoviště: Karla Čapka 1147/10

adresa:
MĚSTO JESENÍK
Masarykovo nám. 167/1, 790 01 Jeseník
ISDS: vhwbwm9
http://www.jesenik.org
JDF

Reputace: +2

Příspěvekod honza286 » 9. březen 2021 11:59

JDF píše:
duben píše:Pokud daníš dle autorského zákona, tak pozor! Stále musíš mít živnost.

K tomu bych jen doplnil, že na danění dle autorského zákona živnost mít nemusíš, ostatně to jsem si právě předem zjišťoval a je to psáno i na webu fotobanky.cz. Mě osobně by se živnost absolutně nevyplatila kvůli nutnosti platit si virtuální sídlo podnikání - při nějakých 20-30 USD měsíčně nesmysl.

[i]Ano, máte pravdu, omlouvám se za unáhlenou odpověď. Konzultoval jsem Váš dotaz ještě s kolegou. Pokud Vaše činnost spočívá např. v nahrávání Vámi vytvořených autorských fotografií na mezinárodní server, a Vy inkasujete finanční částku v případě stažení Vaší fotografie, jednalo by se skutečně o autorský honorář. V tomto případě není nutné živnost ohlašovat a náš úřad by Vás neregistroval. Otázku, zda byste byl povinen registrovat se jako OSVČ, doporučujeme řešit se správou sociálního zabezpečení.

Nejsem si úplně jistý, zda ten pán z živnostenského úřadu v Jeseníku pochopil, jak fotobanky fungují. Respektive na tenhle výklad bych úplně nesázel, jelikož mi zase jinde na živnsoetenském úřadu tvrdili (když jsem jim vysvětlil oč jde), že na prodeje na fotobankách živnost být musí, jelikož jde o soustavnou výdělečenou činnost a je nutné ji mít od zahájení prodeje svých fotek na fotobankách. Živnost být nemusí u příležitostného výdělku - tedy např. člověk fotí sám pro sebe, nikde fotky trvale nenabízí k prodeji (ani na svém webu), dá ty fotky např. někam na instagram apod., tam se ta fotka někomu zalíbí a vzájemně se ti dva dohodnou např. na jednorázové zakázce na zhotovení fotoobrazu z té fotky.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 9. březen 2021 12:25

Je třeba vyjasit si napřed pojmy, aby jeden nemluvil o koze druhý o voze.

A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom živnost?

Pokud provozujete dlouhodobě výdělečnou činnost, tak jste OSVČ a musíte platit socku, zdrávku, být u nich registrován atd - jsou tam nějaké výjimky, pro studenty, vedlejší činnost ... nemám přeně nastudováno.

Činnost jako OSVČ můžete provozovat na základě živnostenského listu nebo podle nějakého jiného zvláštního zákona, třeba autorského, zákona o advokacii nebo třeba v mém případě podle zákona o spotřebním úvěru, atd ....

Činnost podle zvláštního zákona má vždy nižší výdajový paušál a proto občas hrozí, že pokud člověk provozuje činnost podle živnostenského listu, tak v některých případech může přijít finančák, že to není správně a paušál chít dodanit - to se stalo v minulosti třeba pojišťovákům. Opačný směr, kdy někdo provozuje činnost dle zvláštního zákona a úřady budou tvrdit, že musí mít živnostenký list, není pravděpodobný.

Takže pokud provozujete fotobanky, jste každopádně OSVČ, buď podle autorského zákona nebo dle živnostenského zákona s vyšším paušálem, ovšem s určitým (velmi malým) rizikem, že vám výši paušálu mohou zpochybnit.
+admin Hodnocení: +1
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse