Vlákno stížností a nářků

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Vlákno stížností a nářků

Příspěvekod honza286 » 20. únor 2021 10:07

Návštěvník píše:Boj za férové provize.
Pojďme se všichni spojit protože žijeme v době kdy sociální média mají obrovskou moc.
Nenažrané korporace jako Shuttersock a Istock okrádají přispěvatele. Tento rok zavedená provize 0,1$ za prodanou fotku nebo ilustraci není nic jiného než zlodějina.

Istock sice platí podobně jako shitstock 15 % z prodejní ceny, jenže u istocku mám za většinu prodejů aspoň já provizi nad 1 dolar, jelikož istock má většinu prodejů za částky vyšších dolarů (5 dolarů a více, celkem často i nad 10 dolarů a narozdíl od Alamy je těch prodejů celkem dost). Za mě by bylo ideální mít počet prodejů z istocku (za jejich prodejní ceny) s výší provize z Alamy (40/30 % u neexkluzivních fotek, 50 % u exkluzivních). Shitstock se výší provizí inspiroval u istocku, bohužel si ale ponechal svou strukturu cen a většinu prodejů za předplatné) a vznikla z toho snad ta nejméně férová fotobanka, kde mohou dobrovolně přispívat snad jen farmy z Ruska či Asie nebo zoufalí lidé...Čistě teoreticky - i kdyby se nějaká fotka za rok prodala 100x, tak má z toho člověk při těch obvyklých 10 centech za jeden prodej 10 dolarů, což mu stěží pokryje jen náklady na vznik a úpravu dané fotky.
Hodnocení: 0
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod Neznamy » 20. únor 2021 11:54

honza286 píše:... kde mohou dobrovolně přispívat snad jen farmy z Ruska či Asie nebo zoufalí lidé...

Ano, jsou lidé, kteří vydělávají díky Shutru měsíčně desítky tisíc Kč (i po změně provizí), a ještě jsou tak zoufalí, že pracují dál a snaží se udržet si svou úroveň. Kdyby raději fňukali jak je svět k nim nespraviedlivý, to by udělali daleko líp, to je ten správný přístup k podnikání.
+Marian, +ivusakzkrabice Hodnocení: +2
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod GreatWhite » 20. únor 2021 12:14

Přestože se Shutterstock chová poslední rok prazvláštně, je pořád moje fotobanka číslo 1. Tento měsíc už do výdělku překonal ten loňský. Tady ty manifesty a nabádání ostatních k nenahrávání nového obsahu působí jak z nějaké marxistické příručky. A není to vlastně nic jiného než dobrovolné vyklizení pozice pro rusáky a asiaty, protože ti na nějaké fair trady serou pěkně z vysoka.
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Bananaboy » 20. únor 2021 12:25

Neznamy píše:
Ano, jsou lidé, kteří vydělávají díky Shutru měsíčně desítky tisíc Kč (i po změně provizí), a ještě jsou tak zoufalí, že pracují dál a snaží se udržet si svou úroveň. Kdyby raději fňukali jak je svět k nim nespraviedlivý, to by udělali daleko líp, to je ten správný přístup k podnikání.

Človeče, ty mi pripomínaš chlapíka z jednoho vtipu:

Príde chlapík za svojím šéfom a hovorí mu:
- "Šéfe, už vo vašej firme robím 10 rokov a potrebujem pridať."
Šéf sa na neho pozrie, popláca ho po ramene a povie:
- "Tak pridaj!"
+ivusakzkrabice, +shalom3 Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1078

Příspěvekod Neznamy » 20. únor 2021 14:47

GreatWhite píše:Tady ty manifesty a nabádání ostatních k nenahrávání nového obsahu působí jak z nějaké marxistické příručky.

Naprostý souhlas. Stěžovat si na zlého kapitalistu a sám se nesnažit dělat něco lépe, to je tipické čecháčkovství. K úspěchu v podnikání to ale nevede.

Bananaboy píše:Človeče, ty mi pripomínaš chlapíka z jednoho vtipu

Jo jo, ten vtip znám. Já nejsem ničí zaměstnanec. Když se rozhodnu, že chci vydělávat víc, musím přidat, jinak to nejde. Ale já vím, že je jednodušší si stěžovat na erupce na slunci a jiné nesmysly.

Pokud si někdo myslí, že je jednocuché vybudovat úspěšnou fotobanku, která bude vyplácet fotografům férové provize (kolik to je - 50 %, 70 % nebo třeba 100 %?), může se do toho pustit. Držím palce.

A kolik z těch hrdinů co nabádá k zastavení nahrávání dokáže prodat své fotky bez fotobanky? Já bych neprodal ani jednu, zatímco díky fotobakám jsem jich prodal statisíce. Díky fotobankám nemusím komunikovat se zákazníky, kteří nevědí co chtějí a nedají pokoj dokud to nemají. Jsem svým vlastním pánem, nikdo mě neprudí. Jediné co řeším, abych udělal dobře prodejné fotky. Mě to za to stojí. To si ale musí zvážit každý sám, je to každého volba.
+Marsan Hodnocení: +1
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 20. únor 2021 18:05

Neznamy píše:Ano, jsou lidé, kteří vydělávají díky Shutru měsíčně desítky tisíc Kč (i po změně provizí)

Když už jsme u těch vtipů, tak jsem si vzpomněl ještě na jeden, o tom chlápkovi, který vypadl z okna ve 35 patře a v každém patře ho slyšeli, jak si pro sebe povídá: "Ještě je to dobrý, ještě je to dobry."
+ivusakzkrabice, +shalom3 Hodnocení: +2
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod admin » 20. únor 2021 18:28

Na SS se teď hodně nadává, protože jednak jdou výdělky na něm už několik let docela svižně dolů (bývala to fotobanka, co mi generovala tak 70% z cca top 10 fotobank), jednak zkrouhla nedávno odměny tvůrcům (lednový reset je fakt nonsense), má nestandardní požadavky na vektory (nemůžete tam snadno nahrávat ten samý obsah, co na ostatní) a dlouhodobě má upravený vyhledávací algoritmus, že upozaďuje nové obrázky - což vám fakt nepřidá - z mých 100 letos nahraných ilustrací se zatím prodalo 8 kousků. Z loňských 700 vektorů je 1200 prodejů. Prostě novinky se neprodávají.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod honza286 » 20. únor 2021 19:42

Neznamy píše:A kolik z těch hrdinů co nabádá k zastavení nahrávání dokáže prodat své fotky bez fotobanky? Já bych neprodal ani jednu, zatímco díky fotobakám jsem jich prodal statisíce.

Pokud někdo nedokáže napřímo prodat ani jednu fotku a přes fotobanku jich za těch pár centů prodá údajně statistíce, tak ta jeho tvorba nestojí více než za těch pár centů za prodej...
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod castyhost » 20. únor 2021 19:48

honza286
to je zajimava myslenka, extremni
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod admin » 20. únor 2021 19:50

castyhost píše:honza286
to je zajimava myslenka, extremni

... a zcestná. Protože fotografové a ilustrátoři nejsou marketéři a prodejci. Ale to lidi většinou zjistí až v okamžiku, kdy se pokoušejí něco prodat...
+tape Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse