Návštěvník píše:Boj za férové provize.
Pojďme se všichni spojit protože žijeme v době kdy sociální média mají obrovskou moc.
Nenažrané korporace jako Shuttersock a Istock okrádají přispěvatele. Tento rok zavedená provize 0,1$ za prodanou fotku nebo ilustraci není nic jiného než zlodějina.
Istock sice platí podobně jako shitstock 15 % z prodejní ceny, jenže u istocku mám za většinu prodejů aspoň já provizi nad 1 dolar, jelikož istock má většinu prodejů za částky vyšších dolarů (5 dolarů a více, celkem často i nad 10 dolarů a narozdíl od Alamy je těch prodejů celkem dost). Za mě by bylo ideální mít počet prodejů z istocku (za jejich prodejní ceny) s výší provize z Alamy (40/30 % u neexkluzivních fotek, 50 % u exkluzivních). Shitstock se výší provizí inspiroval u istocku, bohužel si ale ponechal svou strukturu cen a většinu prodejů za předplatné) a vznikla z toho snad ta nejméně férová fotobanka, kde mohou dobrovolně přispívat snad jen farmy z Ruska či Asie nebo zoufalí lidé...Čistě teoreticky - i kdyby se nějaká fotka za rok prodala 100x, tak má z toho člověk při těch obvyklých 10 centech za jeden prodej 10 dolarů, což mu stěží pokryje jen náklady na vznik a úpravu dané fotky.