Painter píše:Neznamy píše:nahradil jsem je Lkovými objektivy.
Úpně upřímně foťák mi na FB vydělá cca 1k/měsíc. Možná v hodně dobrém měsíci 2k ale to je spíš náhoda (lepší prodej videa apod.). Chtěl bych se zlepšovat a to nejen ve "skillu" ale i technikou - natáčet ve 4K (myslím že dnes už většina zákazníků hledá jen 4K), natáčet slow motion, lepší rozlišení atd.
Teď ale přichází na řadu ten začarovaný kruh - pořád přemýšlím jestli v byznyse s 1k/měs. má smysl investice 60k do techniky nedej bože jak píšeš Lková skla kde stojí pomalu těch 60k jen jeden objektiv. Možná ale, že kdybych zainvestoval do lepší techniky výdělky/prodeje by se o něco zvedly. Samozřejmě hlavní je obsah - to vím, ale ono když je fotka kvalitní (ostrost, rozlišení, malá hloubka ostorosti...) tak to asi také pomáhá prodeji.
To asi spíš záleží na tom jak se k tomu chceš postavit, jestli ti focení/natáčení a zlepšování se visí jen na "bussiness plánu" fotobank, nebo prostě chceš na sobě pracovat, je to i koníček atd.
Pokud ti dělá výdělek 1k měsíčně, tak pravděpodobně ta tisícovka nevydělá ani na tvůj čas kdy vymýšlíš a vypisuješ klíčová slova a popisky, natož čas u úpravy fotek, SW licence atd.
Pokud chceš kupovat jen podle FB výdělku, tak strašně záleží co přesně fotíš, je spousta žánrů kde vlastně nepotřebuješ ani nějaký ultra úžasný foťák, ani nějaká top skla. Na některé věci stačí mobil, 4k natáčí výborně i iPhone z druhé ruky. Lková skla se taky vyplatí koupit bazarová a s redukcí fungují parádně i na nových Canon bezzrcátkách, takže se ani nemusíš bát, kdybys v budoucnu přecházel na bezzrcátko, žes vyhodil zbytečné peníze. Mimochodem pokud chceš točit video vážněji, tak to je jeden z podstatných důvodů proč koupit bezzrcátko, pokud na tvůj druh videa nestačí mobil.
Souhlasím, že sklo je zásadnější pro lepší fotky. Většinou přinese mnohem lepší fotky než výměna těla (pokud ta změna není o víc generací). Pokud nefotíš akční fotografii, nepotřebuješ vysoké ISO, ultra rychlý AF a kvůli ceně oželíš nepohodlnost ovládání (vše nemá své tlačítko, nastavení se musí zdlouhavě měnit přes menu, místo rychlého zmáčknutí tlačítka poslepu), tak všechny základní APS-C těla natož Fullframy poskytnou skvělou službu. Dá se myslím obecně říct, že ze základním tělem a skvělým sklem uděláš mnohem lepší fotky než s top tělem a blbým objektivem.
Za sebe a ze své zkušenosti, vyplatí se investovat do top skel (Lka v případě Canonu), raději z druhé ruky, než nové ale horší. Na bezzrcadlovkách jsou výjimky, třeba já na některé věci používám Tamrony, ale s GM skly (mám Sony) se v určitých parametrech opravdu nedají srovnávat.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online