Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod GreatWhite » 31. prosinec 2021 13:54

GreatWhite píše:Pokud si koupíš tu 90D, tak k ní musíš mít i lepší objektivy

Ty jo to mě vůbec nenapadlo. Koukal jsem teď na best lens pro 90D a je tam i 55-250 který mám, Sigmu 17-50 tam nevidím. Tak nevím jak ta by to vykreslila.

Tak zas foťák asi odkládam :)[/quote]

tady tento se tím dost zaobíral https://www.youtube.com/watch?v=cglN96eZO08 má tam i vyjádření od Canonu, kde zrovna tu 55 - 250 nedoporučují :|
Hodnocení: 0
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Painter » 31. prosinec 2021 15:37

Hmm tak to je hustý. Zajímavý je, že když napíšu best lens for 90d tak ve většině výběru je.
Takže je to je jasný foťák pro mě padá. Chtěl jsem kupovat ještě DSLR, abych využil svoje objektivy (ikdyz jsou to jedny z nejlevnejsich). Kupovat vše od znova za 60k se mi nechce.
Díky moc za tuhle informaci.
Painter

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod GreatWhite » 1. leden 2022 12:25

nevím to jistě, ale ony jsou tuším dvě verze té 55-250. Ta novější by asi měla být v pohodě....ale těžko říct jak to vyhodnotí AI nebo Indián při schvalování ;)
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod castyhost » 1. leden 2022 12:48

Objektiv je dulezitejsi nez telo...na dobrym tele se dnem od popelniku umeni neudelas
Sigma Art zoom, pevna 35/50 a dslsi klasiky ti muzou otevrit novy moznosti
+GreatWhite Hodnocení: +1
castyhost

IP: 85.160.35.xx

Příspěvekod Neznamy » 4. leden 2022 16:55

castyhost píše:Objektiv je dulezitejsi nez telo...na dobrym tele se dnem od popelniku umeni neudelas Sigma Art zoom, pevna 35/50 a dslsi klasiky ti muzou otevrit novy moznosti

S tím tak úplně nesouhlasím. Přechod z DSLR na bezzrcadlo považuji za podobně zásadní jako třeba přechod z APSC na FF. Někdy i to lepší tělo hodně dokáže rozšířit obzory. Ono to lepší tělo nakonec stejně vede k pořizování lepších objektivů.

Samozřejmě je něco jiného fotit s objektivem, co umí clonu 1,4 a s objektivem, který začíná třeba na cloně 4. Takže mít světelné objektivy je důležité. Ale zrovna Sigmu k DSLR bych tak úplně nedoporučoval. Zkoušel jsem jich několik na Canon 5D mk IV, a nakonec šly stejně všechny pryč, a nahradil jsem je Lkovými objektivy. Důvod - nepřijatelná nespolehlivost v ostření. Na bezzrcadlo bych si Sigmu troufnul dát.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Painter » 5. leden 2022 08:49

Neznamy píše:nahradil jsem je Lkovými objektivy.

Úpně upřímně foťák mi na FB vydělá cca 1k/měsíc. Možná v hodně dobrém měsíci 2k ale to je spíš náhoda (lepší prodej videa apod.). Chtěl bych se zlepšovat a to nejen ve "skillu" ale i technikou - natáčet ve 4K (myslím že dnes už většina zákazníků hledá jen 4K), natáčet slow motion, lepší rozlišení atd.
Teď ale přichází na řadu ten začarovaný kruh - pořád přemýšlím jestli v byznyse s 1k/měs. má smysl investice 60k do techniky nedej bože jak píšeš Lková skla kde stojí pomalu těch 60k jen jeden objektiv. Možná ale, že kdybych zainvestoval do lepší techniky výdělky/prodeje by se o něco zvedly. Samozřejmě hlavní je obsah - to vím, ale ono když je fotka kvalitní (ostrost, rozlišení, malá hloubka ostorosti...) tak to asi také pomáhá prodeji.
Painter

IP: 31.30.172.2xx

Příspěvekod duben » 5. leden 2022 09:38

Painter píše:
Neznamy píše:nahradil jsem je Lkovými objektivy.

Úpně upřímně foťák mi na FB vydělá cca 1k/měsíc. Možná v hodně dobrém měsíci 2k ale to je spíš náhoda (lepší prodej videa apod.). Chtěl bych se zlepšovat a to nejen ve "skillu" ale i technikou - natáčet ve 4K (myslím že dnes už většina zákazníků hledá jen 4K), natáčet slow motion, lepší rozlišení atd.
Teď ale přichází na řadu ten začarovaný kruh - pořád přemýšlím jestli v byznyse s 1k/měs. má smysl investice 60k do techniky nedej bože jak píšeš Lková skla kde stojí pomalu těch 60k jen jeden objektiv. Možná ale, že kdybych zainvestoval do lepší techniky výdělky/prodeje by se o něco zvedly. Samozřejmě hlavní je obsah - to vím, ale ono když je fotka kvalitní (ostrost, rozlišení, malá hloubka ostorosti...) tak to asi také pomáhá prodeji.

To asi spíš záleží na tom jak se k tomu chceš postavit, jestli ti focení/natáčení a zlepšování se visí jen na "bussiness plánu" fotobank, nebo prostě chceš na sobě pracovat, je to i koníček atd.

Pokud ti dělá výdělek 1k měsíčně, tak pravděpodobně ta tisícovka nevydělá ani na tvůj čas kdy vymýšlíš a vypisuješ klíčová slova a popisky, natož čas u úpravy fotek, SW licence atd.

Pokud chceš kupovat jen podle FB výdělku, tak strašně záleží co přesně fotíš, je spousta žánrů kde vlastně nepotřebuješ ani nějaký ultra úžasný foťák, ani nějaká top skla. Na některé věci stačí mobil, 4k natáčí výborně i iPhone z druhé ruky. Lková skla se taky vyplatí koupit bazarová a s redukcí fungují parádně i na nových Canon bezzrcátkách, takže se ani nemusíš bát, kdybys v budoucnu přecházel na bezzrcátko, žes vyhodil zbytečné peníze. Mimochodem pokud chceš točit video vážněji, tak to je jeden z podstatných důvodů proč koupit bezzrcátko, pokud na tvůj druh videa nestačí mobil.

Souhlasím, že sklo je zásadnější pro lepší fotky. Většinou přinese mnohem lepší fotky než výměna těla (pokud ta změna není o víc generací). Pokud nefotíš akční fotografii, nepotřebuješ vysoké ISO, ultra rychlý AF a kvůli ceně oželíš nepohodlnost ovládání (vše nemá své tlačítko, nastavení se musí zdlouhavě měnit přes menu, místo rychlého zmáčknutí tlačítka poslepu), tak všechny základní APS-C těla natož Fullframy poskytnou skvělou službu. Dá se myslím obecně říct, že ze základním tělem a skvělým sklem uděláš mnohem lepší fotky než s top tělem a blbým objektivem.

Za sebe a ze své zkušenosti, vyplatí se investovat do top skel (Lka v případě Canonu), raději z druhé ruky, než nové ale horší. Na bezzrcadlovkách jsou výjimky, třeba já na některé věci používám Tamrony, ale s GM skly (mám Sony) se v určitých parametrech opravdu nedají srovnávat.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Painter » 5. leden 2022 12:55

Je to spíše koníček a baví mě se zlepšovat. Mnohonásobně více vydělám ilustracemi a animacemi, jinak bych asi ani FB už nedělal. Pokud bych ale do toho měl nacpat peníze, tak bych rád aby se to někdo projevilo. Proto pořád přemýšlím nad upgradem, že bych si to najednu stranu rád zkusil/zlepšil se a zároveň i více vydělal. Připadně zkusil i někoho nafotit nebo svatbu atd. a měl bych na to lepší techniku. S tímhle bych si na to netroufl. Tedy fotil jsem jednou známé ale někomu za peníze asi ne.
Fotím hlavně krajinu (proto tak malé prodeje), baví mě makro, ale občas i portrét, produkt, atd. Hlavní faktor je ale vyhazovaní při schvalování. Nechce se mi s touto technikou jet třeba do Alp za lepšími fotkami, aby mi pak téměř každou 4 fotku vyhodili pro šum nebo neostrost. Videa na SS už snad ani nahrávat nebudu, protože pokud to není Timelapse z fotek tak mi to vyhodí téměř vždy. Ubírá to pak síly a nadšení něco dělat když půlka práce je vyhozená. U ostatních FB to celkem zase prochází, tak nevím na kolik je to jen buzerace SS a nebo jsou ty fotky opravdu technicky špatné.
Nevím jak moc je to rukama a né technikou. Fotím starou Canon 1200D která má čip z r. 2014 a toho šumu je tam dost i při ISO 100. Myslím nebýt Topaz denoise tak mi neprojde ani jedna fotka. Možná to pos..rám v postprocesu ale schválně se to už ani nějak nesnažím z toho moc vytáhnout jen aby tam nebyl šum. Kdyžpak vidím jak ve videí dávají u R5 třeba stíny na 100 (je to extrém ale mají to celkem čisté) tak se nestačím divit.
Chápu že tohle za mě nikdo nerozhodne jen vysvětluji proč zvažuji třeba jen tělo a použit aktuální objektivy. Na to kolik foťák a moje ruce/oko vydělávají si myslím, že je nesmysl do toho investovat takové peníze.
Painter

IP: 31.30.172.2xx

Příspěvekod castyhost » 5. leden 2022 16:28

absolvoval jsem dvakrat komplet cestu od 3/4 pres APSC k FF a zpet a zrovna premyslim o A7 :)) ale v podstate 1/2 celeho portfolia mi oddelala G rada od Pana s Oly skly a neco Fuji s pevnym a lepsimi zoomy...poridil bych to znova
je to male, lehke, relativne levne, rozliseni na Fb idealni, 4K s 60fps, vyhody cropu na makro a dalku jsou bezdebat

bezzrcatko a lepsi skla ti hodne zjednodussi zivot, ted jsou slevy, silna koruna a to se taky hodi ;-)
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Painter » 5. leden 2022 17:59

castyhost píše:G rada od Pana s Oly skly

G9 - 23k + 12-60 - 11k + 45-200 - cca 11k = 45k a to jsou téměř zase ty nejlevnější skla, takže pokud vemu něco lepšího tak jsem zase cca těch 50-60 co jsem si zpočítal pro Sony:
A6400 - 27k + sigma 18-50 - 13k + tamron 70-300 - 14k = 53k
používal jsi redukci na Oly skla? Funguje to OK?
castyhost píše:a neco Fuji

co Fuji barvy? co tak vidím tak mi přijdou hrozně rozhozené. Asi bych se těžko dostával na Canon barvy. Mám trochu strach že bych se trápil v Postu. A navíc:
xt-30 Mk2 - 23k + 16-50 - 12k + fuji 70-300 - 20k = 54k

Přijde mi že tomu neuteuču ať je to jakákoliv značka.
Koukám tedy na ceny nových, z bazaru mám trochu strach.
Painter

IP: 178.255.168.xx

PředchozíDalší

Zpět na O focení