Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod Ubu Mbekele » 6. leden 2022 21:49

Osobně bych se už na investice do fototechniky vyprdnul. Až aktivují všechny ty čipy co máme v těle, tak nebude třeba ani displej na nějakém zařízení. Reklamy se budou promítat rovnou na sítnici. Fotit a natáčet se bude pouhým pohledem. Na makro bude stačit lupa, nebo mikroskop, tele nahradíme obyč dalekohledem. Postproces zařídí naše fantazie. Vždyť dobře víte, že vždy vidíme jen to, co vidět chceme... :mrgreen:
+shalom3 Hodnocení: +1
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 7. leden 2022 10:52

Ty se dej dohromady s tím Elonem Muskem nebo Cukrštajnem z Xichtbuku. :lol:
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Neznamy » 7. leden 2022 11:00

Painter píše:jestli raději rychle koupit a nebo naopak počkat

Mám čerstvou podobnou zkušenost. Rozhodoval jsem se zda rychle koupit iMac s grafickými kartami podporujícími renderování pomocí GPU nebo počkat na nový, výkonný M1 procesor, ke kterému půjde víc než 16GB RAM. Cca půl roku jsem počkal, a dočkal jsem se. Za o trochu lepší cenu mám objednaný počítač, který je už s M1 procesorem, tedy úplně novou generací procesorů. Intel je v Applu mrtvý, takže bych si nadával během pár let, že jsem koupil něco, co je staré, nepoužitelné, neprodejné. Teď si chvíli budu trošku nadávat, že jsem koupil počítač s M1 procesorem a pár aplikací nativně v tom ještě nepojede, ale každý rozumný vývojář na to M1 brzo přejde.

S DSLR vs. bezzrcadlo je to to stejné, řekl bych. DSLR je mrtvá větev a v následujících letech už se nejspíš nebudou vyvíjet nové objektivy pro EF bajonet, zato pro RF bude plno nových. Stejně tak třeba nový firmware, který bude umět ještě líp ostřit, aplikace spolupracující s foťákem, atd. Například firmwarem ty chyby v ostření prostě neopraví (je to fyzika, proč to neostří dobře, a ta se firmwarem neopraví).

Připadá mi to jako kupovat koně s povozem v době, kdy konkurence přechází na nákladní auta nebo jako kupovat gramofon v době cédéček. Ano, jsou fajnšmekři, kteří ocení tu "starou cestu", ale běžný uživatel jde spíš tou cestou pohodlí a kompatibility (do následujících let).
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod duben » 7. leden 2022 11:32

Neznamy píše:
Painter píše:jestli raději rychle koupit a nebo naopak počkat

Mám čerstvou podobnou zkušenost. Rozhodoval jsem se zda rychle koupit iMac s grafickými kartami podporujícími renderování pomocí GPU nebo počkat na nový, výkonný M1 procesor, ke kterému půjde víc než 16GB RAM. Cca půl roku jsem počkal, a dočkal jsem se. Za o trochu lepší cenu mám objednaný počítač, který je už s M1 procesorem, tedy úplně novou generací procesorů. Intel je v Applu mrtvý, takže bych si nadával během pár let, že jsem koupil něco, co je staré, nepoužitelné, neprodejné. Teď si chvíli budu trošku nadávat, že jsem koupil počítač s M1 procesorem a pár aplikací nativně v tom ještě nepojede, ale každý rozumný vývojář na to M1 brzo přejde.

S DSLR vs. bezzrcadlo je to to stejné, řekl bych. DSLR je mrtvá větev a v následujících letech už se nejspíš nebudou vyvíjet nové objektivy pro EF bajonet, zato pro RF bude plno nových. Stejně tak třeba nový firmware, který bude umět ještě líp ostřit, aplikace spolupracující s foťákem, atd. Například firmwarem ty chyby v ostření prostě neopraví (je to fyzika, proč to neostří dobře, a ta se firmwarem neopraví).

Připadá mi to jako kupovat koně s povozem v době, kdy konkurence přechází na nákladní auta nebo jako kupovat gramofon v době cédéček. Ano, jsou fajnšmekři, kteří ocení tu "starou cestu", ale běžný uživatel jde spíš tou cestou pohodlí a kompatibility (do následujících let).

Zrovna u Canonu je velká výhoda, že jejich EF skla pro zrcadlovky fungují naprosto perfektně co se ostření, rychlosti atd. týká přes konvertor i na bezzrcadlovkách. Měl jsem to v ruce v akci na focení zvířat (na rychlost ostření nejnáročnější disciplína) a perfektně chodili i skla jako 400/2.8, 300/2.8 apod. O takovéhle přesnosti a rychlosti na adaptovaných sklech si může Sony i Nikon nechat jen zdát. Takže kdo levně koupil Lková skla Canonu, když se jich před cca rokem všichni hromadně zbavovali a utíkali k Sony, tak udělal nákup roku :). I teď půjdou ty top skla koupit z druhé ruky levně a vůbec bych se toho nebál. Blbé je že R6 stojí 60tis samo o sobě a levnější těla nevím jak moc jsou použitelná. Ale koupit starší DSLR a k tomu L skla a s tím, že v budoucnu vymění DSLR na Rko a skla jen napojí přes adaptér a nebude muset kupovat nová pro R mount to je obrovský benefit Canon systému. U Nikonu a Sony to znamená komplet přechod, nebo ostřít víceméně manuálně, nebo pomalu a blbě.
+hypotekyfidler.cz Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod honza286 » 11. leden 2022 21:21

Neznamy píše:

DSLR není ani omylem mrtvá větev - pořád mají oproti naprosté většině bezzrcadlovek pár značných výhod - jen namátkou mnohem lepší odolnost proti prachu a celkově znečištění čipu (snad až na Z9 všechny bezzrcadlovky nemají při výměně objektivu nijak krytý čip), mnohem vyšší pořizovací náklady na bezzrcadlovky i speciální objektivy k nim - jen pro srovnání Nikon 24-70/2,8 klasická verze pro zrcadlovky na megapixelu cca 51 tisíc, Z verze pro bezzrcadlovky 62 tisíc. Mimochodem to, že jsou zrcadlovky mrtvé se říkalo i po příchodu Nikon 1 a ve skutečnosti se Nikon 1 ani jeho přímí následovníci už neprodává, naopak klasické zrcadlovky se prodávají pořád.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod castyhost » 12. leden 2022 04:46

porad se najdou taci, co jezdi s povozem, ale na obzivu to moc neni
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod honza286 » 12. leden 2022 09:16

Jen takový dotaz pro ty, kteří si myslí, že DSLR jsou k ničemu a jediné správné řešení jsou bezzrcadlovky? Když bych měl Nikon Z6 a jel fotit někam mimo civilizaci, tak jak řešíte např. ve srovnání s Nikon D750 zhruba čtvrtinovou výdrž baterie (330 oproti 1250, nový Nikon D780 - používá sterknou baterii jako Z6, D750 používá starší verzi - má udávanou výdrž baterie dokonce 2260 snímků. Mě napadá jen sebou tahat násobně více baterií oproti tomu, kdo má DSLR - beru variantu s powerbankou i bez ní - kapacity powerbanky taky nejsou bezedné a člověk přes ně občas musí dobíjet i další elektroniku. A těch praktických nevýhod oproti DSLR je u většiny bezzrcadlovek mnohem více (už mnou dříve neuváděné úplné okdrytí čipu při výměně objektivů, u Nikon Z6 jen jeden slot na kartu oproti dvoum u Nikon D750 a najde se toho mnohem více.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod duben » 12. leden 2022 10:38

honza286 píše:Jen takový dotaz pro ty, kteří si myslí, že DSLR jsou k ničemu a jediné správné řešení jsou bezzrcadlovky? Když bych měl Nikon Z6 a jel fotit někam mimo civilizaci, tak jak řešíte např. ve srovnání s Nikon D750 zhruba čtvrtinovou výdrž baterie (330 oproti 1250, nový Nikon D780 - používá sterknou baterii jako Z6, D750 používá starší verzi - má udávanou výdrž baterie dokonce 2260 snímků. Mě napadá jen sebou tahat násobně více baterií oproti tomu, kdo má DSLR - beru variantu s powerbankou i bez ní - kapacity powerbanky taky nejsou bezedné a člověk přes ně občas musí dobíjet i další elektroniku. A těch praktických nevýhod oproti DSLR je u většiny bezzrcadlovek mnohem více (už mnou dříve neuváděné úplné okdrytí čipu při výměně objektivů, u Nikon Z6 jen jeden slot na kartu oproti dvoum u Nikon D750 a najde se toho mnohem více.

Já rozhodně nemyslím že DLSR je k ničemu. U Nikonu kromě Z9, jsou bezzrcátka ostřením na práci spíš nepoužitelná (myšleno seriózní práce kde na výsledek a výstup musí být spoleh). Na druhou stranu papírová výdrž vs. reálná je jinde. Nikon Z6 ti udělá cca stejný počet fotek jak D780 na tu samou baterku. Použili nějakou měřící metriku, která výdrž hodně podhodnocuje.

U Sony je podle mě ekvivalent kvality ostření DSLR řada A9, A9ii a A1. Ty A7RiV a A7iV apod. ostří slušně na úrovni nižší DSLR řad, ale mě nepřesvědčily.

Canon má super řadu R5, R3 a pak u R6 je to jak kdy. Nicméně DSLR v ostření srovnají.

Mirorrless obecně v hodně parametrech DSLR překonají a jen v pár typech focení je potřeba se přizpůsobit foťáku (typicky focení v protisvětle, nebo se hůř ostří na malý bod v proostření).

U některých foťáků se dá fotit přes powerbanku a stejně jako k DSLR i k bezzrcátku není problém mít záložní baterku v kapse. Mimochodem třeba Z9 udělá na baterku asi 4000 fotek. Tomu nemůže konkurovat ani D6. Pro představu já na jednu baterku v Sony A9 odfotím celý den v mrazu, někdy jednou za den na chvíli hodím na powerbanku "pro jistotu", ale pak večer končím s 20-30 procenty baterky. A to fotím a natáčím a odnesu si tak 20-30 4k videí + 2500-3600 fotek.

Praktické nevýhody zase tak moc nejsou, to co zmiňuješ jsou nevýhody Nikonu, který skutečně u Z řady pokazil co mohl, od nepoužitelného ostření, jednoho slotu atd. Ale zase z praktického používání Sony (přešel jsem od Nikonu právě kvůli nepoužitelnosti Z řady), odkrytí čipu je bez problému, narovinu fotím 2 roky v terénu zvířata, měním objektivy foťákem natočeným dolů, aby do něj nepadal prach a bordel (dělal jsem i s DSLR) a zatím jsem čip nečistil, u DSLR jsem za 10 let čistil čip celkem 2x, takže zásadní problém se špiněním čipu nevidím. Asi se to bude trochu víc špinit a co? Tak to jednou za 2-3 roky nechám vyčistit, normálně se ta technika používá tak se i normálně se udržuje. Při nákupu dostaneš k foťáku obvykle 3-5 čištění čipu v ceně a popravdě nikdy jsem tohle ještě kompletně nevyužil. Někomu se to špiní rychleji, já se k tomu chovám šetrně. Méně paměťových slotů jak jsem psal je chyba konkrétních modelů konkrétního výrobce, to nemá s DSLR nebo mirrorless technologií žádnou souvislost.

Výhody mirorrless: můžeš v hledáčku vidět velice dobře scénu i v úplné tmě, můžeš fotit naprosto bezhlučně, můžeš v hledáčku vidět jak bude reálně vypadat vyfocená scéna (zaclonění atd.) dojde k méně špatně exponovaným fotkám. Pokud umíš používat eye-AF a je dobře implementovaný ve foťáku, je víc ostrých fotek a momentek. I v plném světle můžeš přes hledáček prohlížet fotky a vidět jak dobře/špatně jsi je nafotil. Ty těla co mají implementovaný tracking objektu z rozpoznávání scény (Nikon Z9, Canon R5, Canon R3, Sony A9, A9ii, A1) posouvají akční fotografii ještě o kus dál než vrcholné reportážní DSLR řady. Proto jsem na Sony přešel. Na letovky a akční pohyb je to citelný posun. Obrovský skok je ve videu, natáčení na bezzrcátka jsou tak velkým skokem, že pokud děláš video nemá smysl řešit DSLR. Pokud jde o fotky tak tam je to pořád s DLSR naprosto v pohodě a u Nikonu mimo Z9 model pořád lepší volba jak Z6/Z7. Ostatní značky už ale mají u mirorrless lepší výkon na bezzrcátkách. Výhoda mirrorless taky je, že i skla třetích výrobců fungují perfektně, na DSLR je to trochu loterie jak které sklo ostří/neostří apod.

Asi zásadní v rozhodování DSLR vs mirorrless vidím to, jak velký je rozpočet, jestli máš už doma část systému konrétního výrobce a co od foťáku čekáš. Když kupuješ nový systém, tak buď koupíš DSLR a levně z druhé ruky skla a až budeš za pár let upgradovat, musíš brát tuhle investici jako utopené peníze. Už to asi neprodáš, ale koupíš to aktuálně asi levně. Nová kopmpletní DSLR výbava nedává smysl. Nebo koupíš nějaký mirrorless systém, vyjde to dráž, něco z druhé ruky můžeš přes adaptéry (ale pak doporučím jedině Canon kde to funguje na 100%, u Sony to funguje ale pomaleji a Nikon darmo mluvit mimo Z9). ale za pár let až budeš upgradovat, většina bude fungovat, bude kompatibilní a půjde případně i dobře prodat. ... no a tuhle část už si samozřejmě musí každý rozhodnout sám.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Příspěvekod Ubu Mbekele » 12. leden 2022 14:25

castyhost píše:porad se najdou taci, co jezdi s povozem, ale na obzivu to moc neni

Omyl!
Drožkáři v Praze a lázeňských městech mají docela slušnou obživu.
Na elektromobil turisty nepřilákají... :mrgreen:
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Příspěvekod duben » 12. leden 2022 14:39

Ubu Mbekele píše:
castyhost píše:porad se najdou taci, co jezdi s povozem, ale na obzivu to moc neni

Omyl!
Drožkáři v Praze a lázeňských městech mají docela slušnou obživu.
Na elektromobil turisty nepřilákají... :mrgreen:

To by musel být elektromobil veterán :)
duben

PředchozíDalší

Zpět na O focení