| Hodnocení: 0 |
mistra píše:Lidi, takže se dají prodávat obrázky i jen v JPG ?
Já malovat neumím, jen fotím, ale vždycky jsem měl z diskusí tady pocit, že obrázky výhradně jen v tom EPS (pro mě jen Bůh ví, co to je).
Občas si něco nakreslím na tabletu, tak bych třeba zkusil, co svět na to.
Anika píše:mistra píše:Lidi, takže se dají prodávat obrázky i jen v JPG ?
Já malovat neumím, jen fotím, ale vždycky jsem měl z diskusí tady pocit, že obrázky výhradně jen v tom EPS (pro mě jen Bůh ví, co to je).
Občas si něco nakreslím na tabletu, tak bych třeba zkusil, co svět na to.
Eps je vektorový formát (podbě jako ai, svg, cdr), na jejich tvorbu je potřeba vektorový grafický program jako je adobe illustrator, corel draw nebo inkscape a další. Například ve photoshopu to nejde. Výsledné soubory pak můžou existovat jako vektor, nebo se exportuje do bitmapy, na fotobankách se prodává obojí, většinou pospolu, na shutterstocku zvlášť. Bitmapy fungují stejně jako fotografie, jen se někde, napr. na shutterstocku, musí při nahrávání zaškrtnout, že jde o ilustraci. Vektor má výhodu, že se může libovolně zvětšovat beze ztráty kvality. V prodejnosti jsou lepší vektory, ale myslím, že na menších fotobankách v tom takový rozdíl není, jako na shutterstocku.
Kupodivu určitým způsobem i ve Photoshopu. Umožňuje kreslit vektory (nástroj Pero) které pak jdou exportovat do formátu EPS nebo AI. Jen problém že neudělá výplně - vrstvy exportuje jako ořezové masky s bitmapami, takže pro fotobanky je stejně nutná úprava ve vektorovém editoru, změnit ořezové masky na objekty s výplněmi a zrušit bitmapy.Anika píše:...Například ve photoshopu to nejde...
admin píše:ledinka píše:Jak to tak ctu, tak vetsina, co nenahrava k vektorovym verzim navic i rastrovou, tak delaji spis proto, ze nevedeli, ze to jde, nebo se jim tam rastrova verze uz nahravat nechce. Ale je tu fakt nekdo, kdo tam ty rastrove verze nedava opravdu z nejakeho duvodu, ze by bylo prodejne horsi pro vektorove verze ci portfolio celkove?
Já to tam nedávám cíleně - přijde mi, že bych kanibalizoval své portfolio, stejně tak se snažím tam nenahrávat moc podobné ilustrace - oba případy vedou k tomu, že dva podobné (stejné obrázky) jsou pak ve finále při vyhledávání na mnohem horší pozici - to budu mít raději jen jednu na přednější pozici. Jasně, že to nemám potvrzené, ono to ani dokázat snad nejde. Možná pokud by se té druhé verzi (formátu) daly dosti jiná klíčová slova, tak by to bylo jinak. Ale to už je na mě moc pracné.
ledinka píše:Tenhle nazor uz jsem nekde cetla a rozhodne souhlasim s kanibalizovanim v pripade podobnych ilustraci.
Ale nejak si nedokazu predstavit,ze si nekdo koupi radeji jpg misto eps. Obracene jo, ze nekdo by si i koupil jpg, ale pak radeji koupi eps, ale tim se snizi rating jpg verze, ktera je tam stejne jen tak. Takze rating eps verze by se kvuli jpg tam snizit nemel... Nebo znate nekdo takovy pripad, ze nekdo z lenosti koupi jpg ikdyz ma moznost eps?
Odesláno z mého GT-P5100 pomocí Tapatalk
Anika píše:Ja doufam, ze jsem svym rejpalstvim Petra nenastvala - ale ja to nemyslim zle. Ja jen, kdyz se s necim nedokazu ztotoznit, tak do toho reju, nez to pochopim:)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
Shutterstock
Adobe Stock
Depositphotos
iStock
123RF
Dreamstime
VectorStock
BigStock
Pond5 (video)
Všechny nejdůležitější informace o fotobankách najdete přehledně uspořádané na webu fotobanky.cz.