ANKETA: vector i JPG verze obrazku na SS

Davate na SS k vektorove verzi obrazku i JPG verzi?

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

Re: ANKETA: vector i JPG verze obrazku na SS

Příspěvekod mistra » 25. květen 2014 10:22

Díky. :-)
Hodnocení: 0
Pouze foceníčko, bohužel nekreslím (ikdyž na kosočtverce jsem míval talent). :-)
mistra

Reputace: 0

Příspěvekod Anika » 25. květen 2014 10:30

mistra píše:Lidi, takže se dají prodávat obrázky i jen v JPG ?
Já malovat neumím, jen fotím, ale vždycky jsem měl z diskusí tady pocit, že obrázky výhradně jen v tom EPS (pro mě jen Bůh ví, co to je).
Občas si něco nakreslím na tabletu, tak bych třeba zkusil, co svět na to. :D

Eps je vektorový formát (podbě jako ai, svg, cdr), na jejich tvorbu je potřeba vektorový grafický program jako je adobe illustrator, corel draw nebo inkscape a další. Například ve photoshopu to nejde. Výsledné soubory pak můžou existovat jako vektor, nebo se exportuje do bitmapy, na fotobankách se prodává obojí, většinou pospolu, na shutterstocku zvlášť. Bitmapy fungují stejně jako fotografie, jen se někde, napr. na shutterstocku, musí při nahrávání zaškrtnout, že jde o ilustraci. Vektor má výhodu, že se může libovolně zvětšovat beze ztráty kvality. V prodejnosti jsou lepší vektory, ale myslím, že na menších fotobankách v tom takový rozdíl není, jako na shutterstocku.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod mistra » 25. květen 2014 10:33

Anika píše:
mistra píše:Lidi, takže se dají prodávat obrázky i jen v JPG ?
Já malovat neumím, jen fotím, ale vždycky jsem měl z diskusí tady pocit, že obrázky výhradně jen v tom EPS (pro mě jen Bůh ví, co to je).
Občas si něco nakreslím na tabletu, tak bych třeba zkusil, co svět na to. :D

Eps je vektorový formát (podbě jako ai, svg, cdr), na jejich tvorbu je potřeba vektorový grafický program jako je adobe illustrator, corel draw nebo inkscape a další. Například ve photoshopu to nejde. Výsledné soubory pak můžou existovat jako vektor, nebo se exportuje do bitmapy, na fotobankách se prodává obojí, většinou pospolu, na shutterstocku zvlášť. Bitmapy fungují stejně jako fotografie, jen se někde, napr. na shutterstocku, musí při nahrávání zaškrtnout, že jde o ilustraci. Vektor má výhodu, že se může libovolně zvětšovat beze ztráty kvality. V prodejnosti jsou lepší vektory, ale myslím, že na menších fotobankách v tom takový rozdíl není, jako na shutterstocku.

Vyčerpávající. Díky. :-)
Hledal jsem, zdali ten EPS formát zvládá nějaká aplikace na iPad - nic jsem nenašel.
Zkusím třeba něco v JPG a uvidíme.
Zatím zvládám malovat jen nemravný symboly. :-D
Pouze foceníčko, bohužel nekreslím (ikdyž na kosočtverce jsem míval talent). :-)
mistra

Reputace: 0

Příspěvekod Lenka » 25. květen 2014 10:34

mistra: dodatek: na fotolii taky pod 70MP
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Lenka » 25. květen 2014 10:36

vsadím se, že na 123RF by nemravný symboly vzali - muselo by se tam napsat, že je to czech traditional streetart nebo tak něco :lol:
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod PandaWild » 25. květen 2014 10:51

Anika píše:...Například ve photoshopu to nejde...
Kupodivu určitým způsobem i ve Photoshopu. Umožňuje kreslit vektory (nástroj Pero) které pak jdou exportovat do formátu EPS nebo AI. Jen problém že neudělá výplně - vrstvy exportuje jako ořezové masky s bitmapami, takže pro fotobanky je stejně nutná úprava ve vektorovém editoru, změnit ořezové masky na objekty s výplněmi a zrušit bitmapy.
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Anika » 25. květen 2014 11:53

V gimpu jde taky cesta exportovat jako vektor svg a otevřít ve vektorovém editoru. Jednou jsem se s tím nějak pokoušela popasovat, ale nějak to úplně nefungovalo podle mých představ, nebo jsem to dělala špatně. (Pokoušela jsem se převést ořezovou cestu, už nevím proč.) Jestli to udělá i eps, to nevím, každopádně pro fotobanky to bude stejně nahouby.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod ledinka » 27. květen 2014 20:28

admin píše:
ledinka píše:Jak to tak ctu, tak vetsina, co nenahrava k vektorovym verzim navic i rastrovou, tak delaji spis proto, ze nevedeli, ze to jde, nebo se jim tam rastrova verze uz nahravat nechce. Ale je tu fakt nekdo, kdo tam ty rastrove verze nedava opravdu z nejakeho duvodu, ze by bylo prodejne horsi pro vektorove verze ci portfolio celkove?

Já to tam nedávám cíleně - přijde mi, že bych kanibalizoval své portfolio, stejně tak se snažím tam nenahrávat moc podobné ilustrace - oba případy vedou k tomu, že dva podobné (stejné obrázky) jsou pak ve finále při vyhledávání na mnohem horší pozici - to budu mít raději jen jednu na přednější pozici. Jasně, že to nemám potvrzené, ono to ani dokázat snad nejde. Možná pokud by se té druhé verzi (formátu) daly dosti jiná klíčová slova, tak by to bylo jinak. Ale to už je na mě moc pracné.

ledinka píše:Tenhle nazor uz jsem nekde cetla a rozhodne souhlasim s kanibalizovanim v pripade podobnych ilustraci.
Ale nejak si nedokazu predstavit,ze si nekdo koupi radeji jpg misto eps. Obracene jo, ze nekdo by si i koupil jpg, ale pak radeji koupi eps, ale tim se snizi rating jpg verze, ktera je tam stejne jen tak. Takze rating eps verze by se kvuli jpg tam snizit nemel... Nebo znate nekdo takovy pripad, ze nekdo z lenosti koupi jpg ikdyz ma moznost eps?

Odesláno z mého GT-P5100 pomocí Tapatalk

nemate k tomuto jeste nekdo neco?
Ja doufam, ze jsem svym rejpalstvim Petra nenastvala - ale ja to nemyslim zle. Ja jen, kdyz mam v hlave nejakyho brouka, tak do toho reju, nez to pochopim:)
ledinka

Reputace: +1

Příspěvekod admin » 27. květen 2014 20:34

Anika píše:Ja doufam, ze jsem svym rejpalstvim Petra nenastvala - ale ja to nemyslim zle. Ja jen, kdyz se s necim nedokazu ztotoznit, tak do toho reju, nez to pochopim:)

:lol: Mě a naštvat? To dokáže jen pár lidí (hlavně vlastní děti :))
Na jednu stranu se zdá, že by JPG verzi nikdo nekupoval, takže by nekanibalizovala (ale proč ji tam tedy vůbec nahrávat?) na druhou stranu taky hodně záleží, jaká verze se poprvé objeví a stáhne (hned zístá náskok)... no prostě bych se bál, že si budou navzájem ubírat.

A propo, vídím, že polovina lidí na Shutterstock nahrává obě verze - mohli byste se tedy podívat jaký je poměr v prodejích mezi vektorem a JPGem? To by mohlo vnést trochu světla do této problematiky - jsou prodeje srovnatelné, nebo některý formát vede? A liší se tento poměr u bestsellerů (pokud by byl y bestsellerů poměr hodně nevyrovnaný, tak by to podpořilo moji teorii)?
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod ledinka » 27. květen 2014 20:49

tak to jsem rada, ze nemam cerny puntik :)
tak ja se svyma 60 prodejema nemuzu delat nejakou mega statistiku, ale jeden obrazek se mi prodava dost a ten se ve vektoru stahl 7x a v jpg 4x. pak jsem udelala jeste jeden hodne podobny, protoze v portfoliu SS fakt chybel a taky se zacal hned prodavat a ma uz 6 stazeni. pokusne jsem ho dala jen ve vektoru. Ted jsem ho prihrala i v jpg, tak uvidime, co to udela.
Ale ja mam problem s tim, ze si nedokazu predstavit pripad, ze si nekdo, kdo ma program na zpracovani vektoru proste koupi "jen" jpg. Proste ta predstava mi prijde tak absurdni, ze si myslim, ze takovych pripadu bude tak malo, ze to ten vektor nemuze ohrozit. Takze predpokladam, ze ty jpg kupuji lide, co to chteji opravdu jen "narvat do toho wordu" a s vektorama neumi. Takze pokud bych tam nemela jpg, tak si ode me vector stejne nekoupi.
Samozrejme, ze vektory se prodavaji o dost lepe, ale proc odmitnout nekoho, kdo by fakt chtel jen to jpg...
A jeste jsem tu nekde na foru cetla jednu taktiku, ktera mi docela dava smysl - jpg verze nahravat az cca po mesici, az vektor "upadne v zapomneni" v novych obrazcich. Je i asi pravdepodobne, ze se uz uspesny vektor objevi pod obrazkem v podobnych a tim treba pritahne i vektorove prodeje. mozna jde toto i podporit zarazenim obou verzi do jednoho setu (to je jen ma domnenka)
ledinka

Reputace: +1

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock