Dotaz ohledně enhanced licence

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Dotaz ohledně enhanced licence

Příspěvekod kikivagnerova » 22. duben 2025 17:05

Zdravím,

před cca dvěma týdny jsem v Lidlu objevila květináč s mým obrázkem velikonočního králíka, který mám na fotobankách. Jen by mě zajímalo, když použijí obrázek na tolik kusů předmětů k prodeji, asi po celé Evropě, kolik museli zaplatit za licenci? Jelikož v poslední době jsem za tento obrázek neevidovala větší prodej. Mohli ho mít koupený již dříve, třeba rok nebo dva dopředu - před dvěma lety mám na shutterstocku jeden lepší prodej za 22 dolarů, jinak asi nic.

Díky za případné odpovědi :)
Hodnocení: 0
kikivagnerova

Reputace: 0

Re: Dotaz ohledně enhanced licence

Příspěvekod Ubu Mbekele » 22. duben 2025 17:17

Nemuseli zaplatit vůbec nic. Záleží jen na jejich drzosti. Není šance s tím cokoliv udělat. Ve změti různých slev, bonusů a spolupracujících fotobank se nikdo nevyzná. Pokud obrázek ukradli, tak jim to také těžko někdo dokáže. Pokud komunikuji s AI, tak jsem pěkný trouba... :mrgreen:
Ubu Mbekele

Reputace: +106

Příspěvekod Bananaboy » 22. duben 2025 17:20

Ja som mal tiež pred pár rokmi svoj obrázok na tovare z Lidlu. Bola to konkrétne kuchynská váha. Tiež som tam mal väčší predaj, ale či to bol predaj práve na ten účel, to sa človek asi nemá šancu dozvedieť.

Tu o tom píšem v inom vlákne v roku 2017 v tom čase, keď som mal ten obrázok na tej váhe:
http://forum.fotobanky.cz/vseobecna-fot ... tml#p45419
Bananaboy

Reputace: +1058

Příspěvekod kikivagnerova » 22. duben 2025 17:30

Ještě jsem našla jeden prodej za 48 dolarů, ale z roku 2019, to už mi přijde docela dlouho. Tak snad ho neukradli a byl to aspoň ten za 20 :D
kikivagnerova

Příspěvekod kikivagnerova » 22. duben 2025 17:35

Bananaboy píše:Ja som mal tiež pred pár rokmi svoj obrázok na tovare z Lidlu. Bola to konkrétne kuchynská váha. Tiež som tam mal väčší predaj, ale či to bol predaj práve na ten účel, to sa človek asi nemá šancu dozvedieť.

Tu o tom píšem v inom vlákne v roku 2017 v tom čase, keď som mal ten obrázok na tej váhe:
http://forum.fotobanky.cz/vseobecna-fot ... tml#p45419

To je super! Škoda, že už odkaz na výrobek nefunguje. Měla jsem stejné pocity a musela si ho hned koupit :D Našla jsem pouze jeden obrázek výrobku z eshopu Lidlu na Maltě :D https://imgproxy-retcat.assets.schwarz/ ... LmpwZw.jpg
kikivagnerova

Příspěvekod admin » 22. duben 2025 18:35

Těžko říct :( Možností je několik:
- koupili si extended licenci
- koupili si standardní licenci
- stáhli z googlu zadara
- koupili na nějaké další fotobance, která přeprodává a v ceně základní licence nabízí i rozšířenou -- a to jen tak nezjistíte.

Navíc to nejspíše nenavrhoval někdo z Lidlu, ale z nějaké další agentury... Nejlepší je nepídit se a mít radost, že se ta fotka takhle "proslavila" :)
+Bananaboy, +Ubu Mbekele, +shalom3 Hodnocení: +3
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +595

Příspěvekod shalom3 » 22. duben 2025 20:32

Právo je dnes takové, že našinec může být napaden i za něco, co koupil/pořídil v dobré víře.
Ale na druhé straně se sotva domůže práva, když dojde k zneužití jeho práce. Obzvláště boj proti obrům je marný.
+Ubu Mbekele Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1143

Příspěvekod Ubu Mbekele » 22. duben 2025 20:41

shalom3 píše:Právo je dnes takové, že našinec může být napaden i za něco, co koupil/pořídil v dobré víře.
Ale na druhé straně se sotva domůže práva, když dojde k zneužití jeho práce. Obzvláště boj proti obrům je marný.

Nejen proti obrům. Před měsícem jsem byl na veletrhu a u jednoho stánku s veteší jsem docela zalapal po dechu. Většina zboží, deky, polštáře, trika, apod. byly potištěny několika kompletními sériemi mých fotografií. Po dotazu na prodavače jsem se dozvěděl, že tématickou kolekci jim zajistila nějaká firma se kterou už prý nespolupracují. Jméno firmy je prý obchodní tajemství. Nakonec jsem nad tím mávnul rukou. Nic bych nezmohl a zbytečně vyhodil peníze za právníka.
+PandaWild, +TomasK Hodnocení: +2
Ubu Mbekele

Reputace: +106

Příspěvekod Bananaboy » 24. duben 2025 15:05

kikivagnerova píše:To je super! Škoda, že už odkaz na výrobek nefunguje. Měla jsem stejné pocity a musela si ho hned koupit :D Našla jsem pouze jeden obrázek výrobku z eshopu Lidlu na Maltě :D https://imgproxy-retcat.assets.schwarz/ ... LmpwZw.jpg

Áno, tam na Lidl stránke už to zrušili a odkaz už nefunguje, ale našiel som fotku v PC (som si to vtedy od radosti hneď odfotil :lol: ), takže takto vyzerá tá Lidl váha s tou mojou ilustráciou.

kuchynska_vaha.jpg
kuchynska_vaha.jpg (148.37 KiB) Zobrazeno 175 krát
+TomasK, +kikivagnerova Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1058

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse