Taky sem přihodím pár svých myšlenek ohledně změn na Shutterstocku:
Vypínat portfolio nebudu a budu dál nahrávat, protože mě fotobanky živí a SS i s těmito změnami bude pořád mezi top3 fotobankami. Odpor je víceméně marný - díky množství již nahraného obsahu a hlavně díky množství dodavatelů obsahu je nemožné, aby fotografové a ilustrátoři udělali nějaké odbory a postavili se společně proti fotobankám - je to nereálné.
Na druhou stranu musím říct, že plně chápu, co SS udělal - nejkvalitnější obsah dodávají ti, kteří mají největší prodeje, čím jdete níže, tím je ten obsah více variabilní a většinou nekvalitní a tedy rostou náklady na jeho zpracování, takže je logické, že odměny odstupňují (divil jsem se spíše od začátku, jak to měli nastavené). Trochu diskutabilní je výše těch procent, ale s tím nic nenaděláme.
Další otázkou je, o kolik se změní výdělky - to půjde spočítat až za několik dní - stačí vypočíst průměrný výdělek na jeden prodej. Na Istocku máte také prodeje za 0.0000nic, ale když uděláte průměr a budete sledovat ten průměr místo těch miniprodejů, tak zjistíte, že to není zlé.
Co mě štve na SS mnohem více než změna způsobu odměňování jsou jejich požadavky na vektory (práce navíc) a pak to, že nové věci se skoro vůbec neprodávají. Vyhledávací algoritmus je hodně upozaďuje.
Celkově sleduji, že mé výdělky na SS klesají asi nejvíce ze všech fotobank i přes to, že nahrávám stejně, ne-li více než v předchozích letech. Tak jen doufám, že se vedení ujme nějaká další fotobanka, na kterou včas naskočím

Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz