Nové úrovně odměn u Shutterstocku

Re: Nové úrovně odměn u Shutterstocku

Příspěvekod tlamic » 27. květen 2020 11:33

Zdravim, jak se docasne vypina portfolio na SS?
Hodnocení: 0
tlamic

Reputace: +13

Příspěvekod castyhost » 27. květen 2020 11:36

account setting > Licensing options

vypnul jsem vidka, s fotkama jeste uvidim
castyhost

IP: 92.240.174.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Petr1 » 27. květen 2020 11:37

Kdyby ten level počítali z minulého roku, nebo za posledních 12 měsíců "klouzavě", tak se o tom můžeme bavit, ale resetování 1.1. je totální prasárna a jasná snaha okrást úspěšné autory.

Na Getty dostávám provizi 20% z prodejní ceny (ilustrace) a moje průměrná odměna za 1 prodej byla za poslední rok 0,66$, zatímco na Shuttru to bylo 0,64$.

Změna pravidel by nemusela být velká tragédie, ale nulování každý leden je úplně mimo.
Petr1

IP: 89.176.52.xx

Příspěvekod ivusakzkrabice » 27. květen 2020 11:45

Petr1 píše:za posledních 12 měsíců "klouzavě"

Přesně jsem to teďka chtěla psát, to by význam i rozum mělo..
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod Marian » 27. květen 2020 11:51

ivusakzkrabice píše:

Lenze to by autorov okradli len raz. Takto ich mozu okradat kazdy rok ;)
+PandaWild, +zdenat5 Hodnocení: +2
Marian

Reputace: +26

Příspěvekod Fauren » 27. květen 2020 12:02

ivusakzkrabice píše:

Ano, když se zhoršíš tak spadneš jednoduché. když se zlepšíš tak postupuješ.. rozumné, každý by pochopil..
Fauren

Reputace: +64

Příspěvekod old_white_wolf » 27. květen 2020 12:27

Marian píše:
ivusakzkrabice píše:

Lenze to by autorov okradli len raz. Takto ich mozu okradat kazdy rok ;)

Ač se mi to taky hrubě nelíbí, nemyslím si, že to je okrádání autorů. Nikdo nás přece nenutí tam obrázky prodávat, aby nás pak mohl "okrást". Je to prostě platforma pro prodej s určitými pravidly, pravidla se nyní mění a je na nás jestli s nimi budeme souhlasit a zůstaneme nebo nebudeme souhlasit a půjdeme pryč.
old_white_wolf

Reputace: +23

Příspěvekod basti » 27. květen 2020 13:07

old_white_wolf píše:Ač se mi to taky hrubě nelíbí, nemyslím si, že to je okrádání autorů. Nikdo nás přece nenutí tam obrázky prodávat, aby nás pak mohl "okrást". Je to prostě platforma pro prodej s určitými pravidly, pravidla se nyní mění a je na nás jestli s nimi budeme souhlasit a zůstaneme nebo nebudeme souhlasit a půjdeme pryč.

Je to okrádání z několika důvodů:

1) Roky se odměny fotografům nezvedly, přitom inflace frčí - za dobu od poslední úpravy to je bratru 30 % zdražení jen to fikne.

2) Je velmi pochybné jednostranně měnit smlouvy tímto způsobem, v USA právně přípustné, v EU minimálně velmi problematické. Takto se udržitelný, slušný a dlouhodobý byznys prostě nedělá.

3) Není sebemenší důvod toto udělat krom ždímání zisků - fotobanka funguje, vydělává, není v žádné krizi ani není pod tlakem konkurence že by nutně musela s cenou dolů atd. Tzn. jde o prachsprosté "vytřískat co se dá bez ohledu na dlouhodobé dopady".

4) Fotobanka roky neřeší brutální keyword spam, naprosto zkriplená kritéria pro vyhledávání, imbecilní editory, zlodějská portfolia z vykradených fotek řeší až po tvrdém nátlaku a v zásadě autorům poskytuje minimální službu za masivní provize, které bere. Opět, je toto důvod dále sahat na provize fotografům?

5) A poslední - ano, nikdo nás nenutí prodávat, ale návratnost fotek je v rocích. Když někam nahraju portfolio, očekávám dlouhodobě udržitelný, slušný a stabilní byznys. Ne neustálou snahu kde ze mě vyždímat čím dál víc. Jelikož my už tam portfolia máme a stálo to spoustu práce, tak to prostě není o dobrovolnosti - my už náklady vynaložili, ale následně nám fotobanka jednostranně hrábne do smluvně dohodnutých zisků...

To není problém jen shutterstocku, to je problém celého microstocku. Bohužel, my tvůrci od začátku taháme za kratší konec.
+Anna Frajtova, +Baldion, +Fauren, +Marian, +duben, +honza286, +shalom3, +zdenat5 Hodnocení: +8
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Fotograf » 27. květen 2020 13:47

Tak teď budu trochu zlý, ale to se nedá :)
Pamětníci si možná vzpomenou na diskuze na Mikrofotobanky.cz před, nevím, před 10-12lety, kde jste si chrochtali, jak je mikrostock super. Jen pár starých pardálů, už tenkrát upozorňovalo, že mikro postupně zničí nezávislé fotografy. Tak teď si nestěžujte, máte co jste chtěli. Aktivně jste se do mikrostocku zapojili a tím jste v podstatě spoluzodpovědní za zničení léta fungujícího ale hlavně FÉROVÉHO modelu RM.
Tož tak :)
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Fotograf

IP: 109.105.39.xx

Příspěvekod honza286 » 27. květen 2020 13:58

Petr1 píše:Změna pravidel by nemusela být velká tragédie, ale nulování každý leden je úplně mimo.

Na mezinárodním fóru už někdo psal, že většina prodejů na SS je za předplatné 350 a 750 fotek / měsíc. Nyní je minimální výdělek za fotku 0,25 USD, nově to bude 0,10 USD...
+zdenat5 Hodnocení: +1
honza286

Reputace: +70

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock