honza286 píše:petula píše:Promiňte, ale já fotobanky nedělám jen tak pro zábavu, živí mne. A jestliže nemám odpovídající výsledky, tak se stresuji. Mě prostě nestačí, když prodám pár desítek fotek denně po 36 centech. Nestačí mi dobrý pocit, že si někdo koupil moji fotku. Pro mne jsou důležité výsledky a je mi jedno, že se mění nějaké algoritmy, že je zima, začátek či konec roku, někde mají státní svátek, to jsou jen výmluvy pro neúspěšné. Jak říká klasik (myslím pan Chalabala) - úspěšní mají sezonu pořád. Myslím, že je v pořádku, když chce člověk od sebe více.
Upřímně, pokud bych měl jen na SS dejme tomu v průměru 50 prodejů denně, tak to vychází hrubě zaokrouhleno na 20 000 za měsíc. A i kdyby další 3-4 fotobanky by mi vydělávaly jen polovinu, tak jsem na 50 tisících za měsíc. Pokud člověk dělá sám a nezaměstnává na to x dalších lidí, tak je opravdu blbost se stresovat kvůli nějakému poklesu dejme tomu i o 20 % na SS. Aspoň já bych to tak bral - ale možná jsem divný...
Ono je na tom nejstresovější to, že ten výdělek víceméně nemůžete ovlivnit. To je jako byste x let usilovali o nějakou práci, dalších x let makáte abyste se vypracovali a pak, když už si myslíte, že budete chvíli odpočívat vám řeknou že vám bez udání důvodů snižují plat na polovic. Kdo by z tohoto nestresoval?
Někteří lidi mají fotobanky jako takový koníček, občasný přivýdělek, když klesnou příjmy, tak se jim ten objektiv zaplatí o pár měsíců později o co jde.... Ale někteří v tom jedou třeba 10-15 let, je to jejich jediný příjem a fakt si nechtějí jít hledat jinou práci. Navíc jsou zvyklí na nějaký standard, mají hypotéku, manželku děti...
To jen na vysvětlenou, chápu oba případy, protože jsem někde mezi

Shutterstock už nějakou dobu mi nevydělává 80 procent všech příjmů jako dříve a dokážu si docela dobře představit, že mě bude živit něco jiného než fotobanky.... ale ta doba je ještě pořád daleko ... doufám

Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz