Kecy v kleci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod Ravennka » 5. srpen 2016 09:58

Dotaz na zdejší osazenstvo, hledám program na úpravu jpg/png ve smyslu:

- ořez (dle chuti + na čtverec - a ten výřez se dá upravit, když se uklepnu, ne že to musím zrušit a dělat celé znova)
- umí ukládat png s průhlednotí
- free
... a víc od něj nepotřebuju :)

Potřebuju jenom v práci občas upravit nějaké obrázky do e-shopu a jak "umím" v Ps, tak jsem se v Gimpu neskutečně trápila (čti vztekala až jsem to přinasr zavřela :mrgreen:). Takže si říkám, že někdo třeba zná nějaký jednoduchý a obyčený, ozkoušený, program - na Netu toho je mraky, spíš mi jde o osobní zkušenost 8-)
Hodnocení: 0
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod PandaWild » 5. srpen 2016 10:40

Také mé vždy překvapuje, když se ty hranice výřezu v editorech nedají opravovat a posouvat. Ale zkouším v Gimpu 2.8.18, že tam to jde jednoduše posouvat. Mám dojem, že dřív to nešlo. Možná bys ještě mohla zvážit Gimp, překonat nechuť a zkusit to s ním. Přece jen, je to po Photoshopu druhý nejlepší editor na grafiku.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Bananaboy » 5. srpen 2016 10:45

V takom obyčajnom XnView sa hranice výrezu dali vždy upravovať. A myslím, že spĺňa aj ostatné tvoje požiadavky. ;)
http://www.xnview.com
Bananaboy

Reputace: +1080

Příspěvekod shalom3 » 5. srpen 2016 11:21

Ten gimp je v pohodě, mám nějaký portable 2.8.10. Čtvercový ořez tam natáhneš, když držíš přitom současně CTRL a SHIFT, pak ho můžeš myší přesunovat, měnit jeho velikost tažením za okraj nebo roh, případně zrušit ESC a natáhnout znovu. Už jsem ho řadu let kloudně nepoužívala, ale koukám, že to je o hodně lepší než minulé verze.
Export PNG by také neměl být problém.
Spíš ale teď používám Zoner, občas se dá získat za nějakou lidovku (mají různé marketingové nabídky kolem 400 Kč) a umožňuje i hromadné akce.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 5. srpen 2016 11:36

No mě právě na Gimpu irituje to, že co jsem automaticky zvyklá v Ps dělat s nějakou zkratkou - třeba ten čtverec, tak v Gimpu dělá úplně něco jiného a z toho rostu, protože návyky jsou silnější než já :lol:

A vzhledem k tomu, že fakt jenom potřebuju tak jednou měsíčně něco oříznout (co zapomenu udělat doma :mrgreen:), tak je zbytečný sem něco kupovat. Jsem spíš chtěla využít prostoj, kdy u nás je fakt nepříznivo pro courání venku a je tu relativně klid, že bych to zfoukla...
Ravennka

Příspěvekod Ravennka » 10. srpen 2016 17:17

jenom pro info - nakonec jsem se na to vykašlala a pročítala jsem učebnici Flashe :D Dodělala jsem to doma...

Nicméně dotaz pro technicky zdatnější - pokud budu chtít fotit / točit někoho, jak svařuje... potřebuju na to nějakou speciš ochranu - čti nějaké filtry? A nebo můžu normálně, jenom nesmím koukat u toho do hledáčku? :mrgreen: A dát si pozor, ať mi nejdou jiskry na foťák, to je jasný... jde mi o tu optiku...
Ravennka

Příspěvekod PandaWild » 10. srpen 2016 17:39

Je to nebezpečné hlavně pro oči. V žádném případě se nedá zaměřovat optickým hledáčkem. A i při zaměřování přes LCD je nebezpečný i odraz od okolí (např. od něčeho lesklého). Elektrické sváření je vydatný zdroj UV záření, proto se tam doporučuje UV filtr. Při sváření mohou odletovat strusky i několik metrů a může to dopadnout na foťák. Nejlépe kdyby byl za sklem, nebo alespoň šedý filtr na ochranu optiky. Případně kdyby byl laserový zaměřovač automatického svařování, tak ten by mohl teoreticky snímač vypálit, ale je skoro nemožné mít smůlu aby měl chybu a zrovna tím směrem posvítil.
Naposledy upravil PandaWild dne 10. srpen 2016 17:40, celkově upraveno 1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Marsan » 10. srpen 2016 17:40

normální objektiv. Žádný fitr jsem nepoužíval.
http://www.shutterstock.com/pic-8771598 ... zHkuJg-1-4
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Ravennka » 10. srpen 2016 17:51

Supr... díky za info ;)

BTW Marsane, už se Tě chci nějakou chvíli optat - jak se Ti stahuje ten plesnivej chleba? Na tom je strašně vidět, jak člověk musí ve všem vidět potenciál... pokud jsi ho teda nenechal zplesnivět schválně 8-)
Ravennka

Příspěvekod Marsan » 10. srpen 2016 17:53

patří k těm stahovanějším :lol: :lol: a úmysl to nebyl. zůstal zapomenutej v garáži a když jsem ho tam našel, tak jsem si řekl blesknu ho :lol: no a kupců si našel dost :lol:
Marsan

Reputace: +216

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse