LukasP s tím tvým názorem nesouhlasím. Huawei Lite jsou myslím celkem použitelné a když člověk nespěchá, tak se občas objevují výprodeje starších top modelů v akcích, nebo sem tam přes čínu nějaké to Xiomi a sice to nefotí tak skvěle jako nejnovější Samsung nebo iPhone, ale pořád z toho lezou velice parádní výsledky. Třeba starší Xiaomi Mi 5 se možná dá ještě někde sehnat, má optickou stabilizaci a fotí moc pěkně. Mi 5S už tu stabilizaci nemá a novější modely stojí za houby.
Nicméně pořád je to hlavně o rukách a o nápadu. Myslím že na běžné mobilní momentky stačí dneska už i ta střední třída, kdo si chce hrát trošku víc, tak prostě koupí starší top model v akci s cashbackem apod.
Viz. můj instagram, kde jsou jen fotky mobilem https://www.instagram.com/stanislavduben/, od fotek, kde děti fotí níž jsou fotky focené na Xiaomi Mi4 za 149 USD. Hodně dole je to na Sony Xperia Z1 Compact za tuším tehdy 6500 a aktuálně fotím na Samsung S7, kde je sice znát výrazný skok v možnostech a kvalitě, ale i ten jsem kupoval se všemi slevami a cashbackem za cca 7 tisíc. Takže sice to není do 5 tisíc (kromě Xiaomi), ale pořád není pravda, že je potřeba dávat za mobil 10k a víc.