Mám dve otázky na skúsených After Effekťákov.
1. Je nejako možné aby sa "work area" automaticky pomocou nejakého príkazu skrátila na dĺžku kompozície ako je naznačené červenými šípkami na obrázku? Viem, že to ide ručne normálne myšou posunúť, ale to viete ruka nie je vždy presná, oči už tiež nie sú najmladšie, takže sa môže stať, že si nechtiac ustrihnem nejaké milisekundy z kompozície. Nie je tam ani žiadne prichytávanie, ktoré by automaticky k sebe "prilepilo" koniec "work arei". Hľadal som na Google, ale všade riešia presne opačný problém a to ustrihnutie kompozície na dĺžku "work arei". Ja potrebujem naopak ustrihnutie "work arei" na dĺžku kompozície. Nechce sa mi veriť, že by sa taká banálna záležitosť nedala v AE urobiť.
- ae_cut.jpg (11.28 KiB) Zobrazeno 10311 krát
2. V niektorých tutoriáloch vytvárajú 16 bpc (bitov na kanál), alebo 32 bpc kompozíciu namiesto základných 8 bpc. V rozhraní After Effects programu túto zmenu chápem. 32 bpc kompozícia je proste kvalitnejšia. Lenže po vyexportovaní videa do MOV som žiadny praktický rozdiel medzi 32 bpc a 8 bpc nevidel ani v kvalite a ani v dátovej veľkosti videa. Má vôbec zmysel riešiť bitovú hĺbku kompozície? V akej bitovej hĺbke vytvárate kompozície vy tak, aby to bolo tak nejak univerzálne pre fotobanky. Alebo je to úplne jedno, keď to pri exporte kodek aj tak zdegraduje na 16 bitov?