Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Video (footage) dnes patří mezi další formát, který se na fotobankách prodává. Tato diskuze je věnovaná jeho tvorbě, různým formátům a možnostem prodeje.

Re: Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Příspěvekod Pitju » 18. listopad 2016 15:56

Ahojte
Ak som to správne pochopil na, tak na Videohive je možné zaslať v jednom uploade dva rozlíšenia UHD a FullHD s rovnakým názvom. Nevšimol som si však prípad, či je aj rozdielne nacenenie.
Mám to chápať tak, že to FullHD je len bonus za darmo?
Ďakujem
Hodnocení: 0
Pitju

Reputace: +17

Příspěvekod Ravennka » 20. listopad 2016 13:22

Dotaz, na SS mi vyhodili video s důvodem: "Frame Rate / Shutter Speed -- Clip exhibits issues related to frame rate or shutter speed."

Můžete mi to někdo rozklíčovat? Exportuju ty videa stále stejně, jako ta první, které jsou přijaté na SS... z toho důvodu nejsem vůbec moudrá.
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod PandaWild » 20. listopad 2016 14:13

Také se mi to stalo, u starého kompaktu, a nejsem si moc jistý co to znamená. Zřejmě to bude znamenat vyšší udávanou FPS než odpovídá změně obrazu, tj. snímky jsou zdvojované. To nastane např. u příliš tmavé scény, kdy kamera kvůli slabému osvětlení scény použije delší čas, než by odpovídalo FPS. Video pak sice má požadovanou rychlost FPS, ale snímky jsou zdvojené, tedy skutečná rychlost obrazu je poloviční a obraz vypadá nepřirozeně trhaně. Druhý případ je příliš rychlá a častá změna obrazu, kdy by i přes kompresi přetekla deklarovaná datová přenosová rychlost (byl by příliš velký počet klíčových snímků) a kamera některé snímky vypustí, tj. zdvojí obraz. Takhle mi vyhodili podvodní kameru a zřejmě to bylo proto, protože v obraze byla neustálá rychlá změna (bubliny) a kompakt má slabou ukládací rychlost, tak vypouštěl (=zdvojoval) snímky, protože by video bylo příliš velké než s čím počítá při ukládání.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Ravennka » 20. listopad 2016 14:21

Tohle je video z flashe, kde se jakoby vytahují čísla nahoru po špagátu... je možný, že jak je to z mých vločkočísel, tak že to prostě už je moc... nevím, mrknu jinam, až se to schválí, co to udělalo s FPS - to nějak neumim nijak zjistit u sebe :lol:
Ravennka

Příspěvekod PandaWild » 20. listopad 2016 14:29

Mohla bys to zkusit prohlédnout ve VirtualDub, kde se dá obraz krokovat po snímcích. Kdyby byla rychlost animace nižší než exportovaná rychlost FPS, tak by se to projevilo tak, že se animace nemění každý snímek, ale např. jen každý druhý snímek (nebo občas nějaký snímek vynechá).
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 22. listopad 2016 10:15

Ako je možné, že týmto ľuďom to hodilo na videu tie malé kocky tam, kde je alpha transparencia.
http://www.shutterstock.com/video/clip- ... 8_A:2:1/3p
Použil som ten samý kodek PNG alpha a ja mám vo videách namiesto kociek bielu farbu. Najskôr som myslel, že to tak bude len u mňa v PC v prehrávači, ale ono je to tak aj po schválení na Shutterstocku.
Sakra, sakra, sakra! To mi to teraz nik nekúpi, keď nebude vedieť, že pozadie je priesvitné. Mám síce v popise aj v keywordoch uvedené, že je tam alpha channel, ale to aj tak nikto nečíta. Lepšie je na prvý pohľad vidieť, že je tam priesvitnosť. Neviete niekto ako to spravili, že tam majú na mieste priesvitnosti tie kocky?
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod PandaWild » 22. listopad 2016 11:38

Nepoužíval jsem to, tak jen odhaduji. Myslel jsem původně, že kostky tam dává ShutterStock. Jestli tedy ne, tak pro náhledové video se jen ignoruje alfa kanál a použije se barevná informace z obrazu. Video se tedy musí už vytvářet s těmi kostkami na pozadí (namísto bílého pozadí) a průhlednost se zamaskuje alfa kanálem. I když v obraze to pozadí jakoby není (kvůli průhlednosti), tak ve skutečnosti tam obraz je (jen je průhledný) a použije se pro náhled. Tedy, video vytvářet stejně jako doposud, ale místo bílého neutrálního pozadí používat kostky, bez ohledu na to že v tom videu vlastně nejsou vidět.

Jiná možnost - ověřoval sis nějak, použitím výsledného videa v nějaké kombinaci s průhledností, zda tam ta průhlednost opravdu je a neposíláš jim sice PNG, ale s bílým pozadím?
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 22. listopad 2016 12:44

Ono pri zakladaní kompozície v After Effects nie je na výber žiadna farba pozadia. Samotná kompozícia sa síce vytvorí s čiernym pozadím, ale nie je to pozadie v pravom zmysle. Je to len proste nejaká čierna výplň, aby tam niečo bolo. Na transparenciu slúži špeciálny čudlík, ktorý keď sa stlačí, tak sa na pozadí ukáže ono známe kockované pozadie. Takže biela farba na pozadí sa prakticky nemá odkiaľ vziať.
Transparenciu som si overoval tak, že som dal video z foťáku a naň som dal vrstvu animácie s priesvitnosťou. Všetko fungovalo bezchybne. Tam kde bola transparencia tak presvitalo video z fotoaparátu.

Jediné dve veci, ktoré mi napadli, že by tam mohol byť pes zakopaný sú, že:
1. Defaultná kompozícia sa vytvára s farebnou hĺbkou 8 bits per channel. Je ešte na výber aj 16 a 32 bits per channel. Ja som vytváral s 8 bpc. Tak či by v tej farebnej hĺbke kompozície nemohol byť nejaký problém?
2. Pri exporte videa sú na výber neviem ako to nazvať, ale dajme tomu "farebné krytia" Straight (Unmatted) a Premultiplied (Matted). Už je to vyše dvoch mesiacov čo som tie videá exportoval do .mov a presne si nespomínam ktoré som vybral ale myslím, že som vybral asi to "Premultiplied (Matted)". Tak, či nie je chyba náhodou niekde tam?

aftereffects.jpg
aftereffects.jpg (108.97 KiB) Zobrazeno 3273 krát

Pár videí bez kockovaného pozadia už oželiem. Svet sa preto nezborí, ale nerád by som tú istú chybu opakoval stále dookola aj pri nových videách. Rád by som prišiel na to v čom je chyba.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Ravennka » 22. listopad 2016 12:55

Tak moje problémové video má 25fps https://eu.fotolia.com/id/127329954 ale teda i tady je vidět, že lehce cuká... jsem si myslela, že je to v prohlížeči, ale asi to neudýchal už flash :lol: Na druhou stranu, ty čísla jsou určitě hrozně těžký... tak co by se to necukalo :lol:
Ravennka

Příspěvekod PandaWild » 22. listopad 2016 13:20

Ravennka píše:Tak moje problémové video má 25fps https://eu.fotolia.com/id/127329954 ale teda i tady je vidět, že lehce cuká... jsem si myslela, že je to v prohlížeči, ale asi to neudýchal už flash :lol: Na druhou stranu, ty čísla jsou určitě hrozně těžký... tak co by se to necukalo :lol:
Stáhl jsem si náhled z Fotolie a krokoval ve VirtualDub - jo je to špatně. Sice udávaná FPS je 25, ale pohyb se mění po 2 až 4 snímcích. Střední FPS je jakoby 12.5 (což je málo, není to plynulý pohyb) a navíc je pohyb nepravidelný, intervaly kolísají. Předpokládám že takhle to bude špatně už v tom posílaném videu, že to nebude jen konverzí na náhled.
PandaWild

PředchozíDalší

Zpět na O videu a jeho tvorbě