dotazy pro drsňáky

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

dotazy pro drsňáky

Příspěvekod sentio » 15. říjen 2015 21:13

Hoj lidi,
pročítám tu pročítám, sbírám info a protloukám se kupředu, mám pár novicových otázek, budu vděčný za pomoc

KEYWORDS
1) čím více slov tím lépe ?
2) co popisovat? případně co je důležitější (co dát na začátek) ?
technický popis co tam je: zelená, obloha, sluníčko, moře...
nebo abstraktní pojmy: dovolená, relax, pohoda...
nebo na co to půjde použít: logo, reklama...
3) lze zjistit, jaká slova se nejvíce hledají? jestli ano jak to zjistit?
4) řešíte množné číslo a pády slov ?

ILUSTRACE (dělám 3D,2D ne vektory(zatím))
1) pozadí: vždy bílé(případně jednolité)? - možná jednodušší pro kupujícího grafika, ale zase to nevypadá tak hezky
nebo nahrát 1scénu ve 2 variantách s pozadím a bez ?
2) pokud je tam nějaká cedule, tabule na napsání - mám již dodat návrhy typu FOR SALE, 50% OFF to jich mohu naflákat milion; nebo vždy ponechat volné (v tom případě mohu tabuli/ceduli mít i nakřivo nebo raději vždy dát přímo hleď na grafika ?
3) jaký dávat poměr stran 4:3, 16:9, nebo ??? nebo je to jedno ???
4) jaké dáváte rozlišení - teoreticky mohu vyrenderovat megahypersoubor nebo jen takovou oddychovku 4000 na 3000 tedy 12MPx přeci jen to není vektor

OBECNĚ
1) pokud jde o sezónní věci, proč je lepší nahrávat v době průběhu, vždyť ta fotka/ilustrace je tam pořád k dohledání - nebo je to nějaká výhoda, když je čerstvá (právě loadovaná)?
pokud ano, co když ty fotky smažu a pak je znova (třeba za rok v zimě) nahraji?
2) pokud platí, že sezónní věci dávat v tu dobu, kdy to nahráváte -tedy příklad téma zima, nahrávat to už nyní, nebo v listopadu, nebo později?
3) je dobré dělat kolekce ? pokud ano (a správně jsem to pochopil) jak to shlukujete? téma může být dejme tomu období "zima", ale téma může být objekt, který se mi tam objevuje, třeba různé variace s "veverkou"
4) když smažu nějakou fotku/ilustraci a nahraji ji znovu - přicházím o nějakou výhodu?
5) jak mohu na Fotolia měnit tagy? Zatím jsme nepřišel na jiný způsob než smazat a nahrát znova
6) co loga různých značek apple, microsoft, BMW, Cola, Cocacola mohu používat ve smyslu, že si to sám nekreslím ?

TECHNIKA
1) co používáte za sw nástroje? (stačí jenom názvy, použití již si najdu) na keywords, loading...
2) jaký systém práce máte ?
3) jaký systém máte v organizaci fotek/ilustrací (adresáře a excel jako já :lol: )
4) případně jestli ještě máte sílu: značku a model kompjůtru, grafického tabletu, OS

nechci hrát na city, ale postupně se rozhýbávám, je mi jasné, že se člověk postupně naučí chybama, ale rád bych jich nasekal co nejméně :roll:

moc díky

Váňa
Hodnocení: 0
sentio

Reputace: +20

Re: dotazy pro drsňáky

Příspěvekod Anika » 16. říjen 2015 08:41

Dotazy dobrý (prý pár otázek :D), ale jedna věc je někomu pomoci a poradit a jiná naservírovat kompletně celé know-how do jedné odpovědi. 90% dotazů už je tu zodpovězeno v různých vláknech, na mnohých věcech se třeba fotobankéři neshodnou a každý to dělá trochu jinak, a další odpovědi lze nalézt v Petrových článcích na blogu. Takže rada univerzální - pročti si napřed blog a fórum.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Neznamy » 16. říjen 2015 10:20

sentio píše:pár novicových otázek

To jsou otázky v rozsahu na jednodenní školení. ;-)
Neznamy

IP: 88.208.91.xx

Reputace: 0

Příspěvekod stratený v preklade » 16. říjen 2015 11:41

Ja len k tomu rozlišku - bežne renderujem 40-50 Mpx, ak sa ti zdá 12 Mpx ako megasúbor :)
stratený v preklade

IP: 213.181.132.xx

Příspěvekod Návštěvník » 16. říjen 2015 12:26

Fórum je tady od toho..., ale jen tak si představte, že přijde chlápek do hospody mezi partu zedníků a řekne jim: Tak jsem se rozhodl, že začnu dělat zedníka na kšeft a měl bych na vás pár otázek (ve smyslu a náročnosti výše uvedených). Co myslíte, že se stane? Dostane přes hubu, nebo mu všichni, jeden přes druhého začnou radit, aby měli ve městě kvalitního konkurenta??? Zvlášť když je líný si informace najít sám a po tisící se ptá na mnohokrát probraná témata. Takže toto nejsou dotazy pro "drňáky", ale pro osly podporující vyčuránky...
Návštěvník

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod sentio » 16. říjen 2015 12:41

hoj zedníci... to mě teda mrzí, že jsem některé tak popudil
fórum postupně čtu, samozřejmě jsem si nepřečetl vše
pokud byste tedy mezi otázkami našly ty, které zde nemají odpovídající vlákno a stálo to za odpověď, případně k nasměrování budu rád... ono je někdy těžké něco hledat, když to člověk neumí ani správně pojmenovat

Váňa
sentio

Příspěvekod Ravennka » 16. říjen 2015 13:17

Ono když to tady projdeš celé (vynech kecy v kleci :D), tak se nic nestane a načerpáš spouuustu informací... maximálně si něco pročteš víckrát a lépe si to zapamtuješ =)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod thor83 » 16. říjen 2015 17:17

Tak budu se snažit ti trochu odpovědět : Přišel sem z putiky tak na gramatiku nehleď . :mrgreen:

KW : 1. to je různý je to velice individualní na každé FB ten system funguje jinak .
2. fotolia například zohledňovala prvních 5-6 kw těžko řict jak to funguje . Ostatní FB jsou na tom podobně. nikdy se nedozvíš jak funguje jejich vyhledávací algoritmus . leda by jsi zašel s jejich programátorem na pívo .
3. Na SS tato možnost byla ale .... Všeobecně nejvyhledávanější slova sou vector , ilustrace , logo a já nevím co jestě dalo se to dohledat . Na SS pak najdeš statistiky pod kterým KW se ten obrázek stáhnul .
4. NE

IL : 1. dělám vektory takže tam je to jiné ale standardní je bíle pozadí . u ilustrace navíc by pozadí nemělo mít gradient protože už to pak nejde editovat.
2. Mužeš jich naflákat kolik chceš .
3. To záleží na rozpoložení tvého projektu . tam se asi meze nekladou. viz vector nevím jak ilustrace
4.rozlišení by mělo být maximální co jsi schopen vygenerovat

Obecně : 1-2 .Nevím jestli je lepší nahrávat v průběhu to je už trochu pozdě . každopádně v dobu nahrání jse tvoje fotka/ilustrace objeví na stránce jako nové a mhono kupujicích tam kouká . takže máš šanci že se tvoje fotka stáhne a dostane do popředí vyhledávacího algoritmu .
3. kolekce je určitě dobré dělat . a určitě lichý počet doporučuje se po 9ti .ale zatím ďělám kolekce zřítka nemám tak velké portfolio .
4-5 BABO RAĎ
6. Je zakazáno používat jaké koliv loga a i použivat v KW někde na to koukaj někde ne . Nesmíš kopírovat jaké koliv dílo .(a nebo to nesmí bejt vůůůůůůůbec poznat )

Technika : 1. AI , Blender
2. systém práce když je Čas a motivace snažit se nasolit toho co nejvíc . Ale většinou je to tak hledám tvurčí činost a né jen hloupé solení pitchovin . kreslím co mě baví .
3. V organizaci jsem největši diletant . Ale dny , měsíce atd už je samozřejmost .
4. Renderuji a renderuji .-)

[c olor=#FF0040]Už sem se v tom ztratil[/color] :oops:

Sem začátečník . Mě to naplňuje více duševně než peněženku a voto de především
[URL=https://matchnow.info]Supreme Сasual Dating[/URL]
thor83

Reputace: +37

Příspěvekod Neznamy » 16. říjen 2015 19:31

Ty otazky jsou sice dobre a je fajn, ze nad nimi premyslis, ale kdyz nebudes vedet proc to tak je, tak ti stejne moc nepomuzou. Tim te nechci odrazovat, ale ver, ze klicove know-how full-time fotobankeru neni takto snadno k mani.
Neznamy

IP: 37.48.46.1xx

Příspěvekod sentio » 16. říjen 2015 20:39

možná máš pravdu...
já jsem posedlý komplexními informacemi a jsem ochoten (což dělám na jiných fórech) je poskytnout je jiným, aby nemuseli procházet martýriem, kterým jsem si prošel já - možná je to špatně a podporuji vyčůránky
nicméně rád bych se vyhnul špatným kolejím, které v některých případech nelze přehodit... třebas v popisování fotek/ilustrací a organizaci se bojím, že se mi pak nebude chtít něco měnit, když to nebude to pravé a budu tratit čas, který je pro mě velkou hodnotou, nebo tvorba nehodnotného materiálu...

@thor83 děkuji za Tvé postřehy a podněty
sentio

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky