Takže co jsem zjistil a jak to udělal a pár rad:
Byl jsem na finančáku a ženská mě říkala, že to musím zdanit jako autorskej honorář, tj 40% do nákladů. 60% by to bylo třeba za nafocení svatby, nebo fotek do katalogu na smlouvu. Nicméně si tím nebyla jistá na 100%, ale jen na 90% No už jsem přiznání podal.
1) Nejjednodušší je stáhnout interaktivní formulář z webu, třeba tady
http://www.mesec.cz/formulare/priznani- ... ssz-a-vzp/2) Pro tříjem z fotobank si sečtete USD
3) součet vynásobíte jednotným kurzem ČNB pro rok 2015, což je 24,69. Na netu se to dá kupodivu blbě najít, ale už to mám i potvrzeno od úřednice že je to pro USD a rok 2015 24,69
4) nebudu řešit jiné příjmy jako závislou činnost nebo nájem, ale co se týká fosení a jiného podnikání, vyplní se příloha č. 1 v interaktivním formuláři a formulář to spočítá za vás. Je na vás, zda si dáte do nákladů 40%, nebo budete případně riskovat a dáte 60%. Já dal 40%.
5) někde to tam trošku blbne, tak hlavní je mít dole výpočet v tabulce a musí to sedět v buňkách 101, 102 a 104. Není to žádnej velkej problém. Skontrolovat kalkulačkou si to umí každej.
Já mám živnost a ze zákona platím sociálku a zdravku to zákonný minimum. Pokud nepřesáhnu minimální daň, tak se mi nezvedne ani to co platím na zdravko a socku.
Dan