duben píše:...tam obvykle přímo vidíš datum vydání,...
To je bohužel potíž. Co jsem hledal, datum vydání pro stejné ISBN se u různých prodejců liší třeba i o rok, nedá se na žádný údaj spolehnout. Každé vydání má jiný ISBN a prodejci datumy různě míchají mezi různými vydáními, obvykle uváděné datum nesedí s uváděným ISBN, každý to má jinak. ISBN se liší podle vydavatele (může být USA, UK), čísla vydání a varianty - zda pevný obal (hardcover), měkký (paperback) nebo ebook. Prodejci to všechno míchají dohromady a tak nikdy není jisté, který ISBN patří ke které verzi - je velká šance, že uvedeme ISBN pro vydání 2016 a ještě k tomu z USA a tedy to neprojde. Kdoví podle čeho to v DACS ověřují, jestli podle těchto nesprávných údajů, tak je kontrola dost nejistá. Dalo by se snad spolehnout jedině na náhled z knihy, ale to bývá nějaké poslední vydání (2016) a možná ebook. V tom UK katalogu jsem našel vždy jen některou 1 z těch více variant, a někdy ani to ne. Takže - nevypadá to vesele.
Byla by ještě kontrola rozkladem čísla. "978" je EAN kód pro knihy obecně, "0" nebo "1" je jazyková verze angličtina, "4747" nebo jiné číslo je číslo vydavatele, "0588" nebo jiné je číslo knihy, poslední číslice je kontrolní. Vydavatel a číslo knihy mohou mít jiné počty číslic, aby bylo dohromady 8 číslic. Tedy - u stejného vydavatele by mělo vyšší číslo tisku znamenat vyšší (pozdější) výtisk. Ještě ověřit, zda vydavatel podle čísla je vydavatelem UK:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_g ... sher_codes ... seznam je neúplný tak spíš jít na stránky vydavatele a podle zveřejněných knih zkontrolovat jeho kód. Jenže vydavatel má sídlo v USA a pobočku v UK, na které knihu vydal (jako můj případ Capstone - Raintree), také nejistá záležitost.