IPTC, FTP, 500 px, key words

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

IPTC, FTP, 500 px, key words

Příspěvekod NaturaLinda » 16. březen 2017 20:21

Zdravím všechny fotobankéře.

Mám několik začátečnických dotazů. Pročetla jsem znovu web i spoustu vláken tady na foru a mám v hlavě jeste větší maglajs :?

Rozhodla jsem se k fotobankám vrátit zase po dvou letech, kdy jsem zjitila, že jsem na Fotolii vydělala 17 USD!, bigstock 9 USD, Dreamstime 2,6 USD, 123RF 0,35 USD :D Takže motivace veliká :D
Před pár dny jsem se zkusila zaregistrovat na Shutterstock ... připravených 10 fotek , ale bohužel nastala jakási chyba a odeslala se pouze jedna fotka. A nevím, co se to děje - ale hned druhý den mi napsali, že jsem přijata a můžu vkládat další fotografie! Tak uvidíme, jestli to není nějaký fejk :D

Ale k mým dotazům.
1) IPTC jsem nikdy nepoužívala a ráda bych! Četla jsem, že jdou klíčová slova do IPTC vložit v Zoneru (který používám), tak jsem to zkusila, ale po zkušebním nahrání na Big Stock mi to nefunguje :?:
Nějaké doporučení? Nebo jiný program? Prý to jde i v Lightroomu - je to tak? Co používáte vy?
A mimochodem dáváte klíčová slova i v češtině nebo jen angličtina?

2) Až dostanu nějak ta klíčová slova do IPTC, můžu nahrávat na fotobanky přes FileZilla nebo je lepší jiný způsob?

3) A poslední dotaz ohledně fotogalerie a "fotobanky" 500px - používáte někdo? Prodal jste už tam nekdo neco?

Moc děkuji všem dobrým duším, kteří se rozhodli věnovat svůj čas odpovedí na moje otázky. Linda
Hodnocení: 0
NaturaLinda

Reputace: +1

Re: IPTC, FTP, 500 px, key words

Příspěvekod PandaWild » 16. březen 2017 20:29

500px - lidi tam prodávají a i za dobré ceny, ale musí se jednat o dost dobré fotky. Mám tam větší část svých fotek, ale jako (pod)průměrný fotograf jsem tam ještě nikdy nic neprodal (přitom na běžných fotobankách prodeje celkem běží).
+NaturaLinda Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Návštěvník » 16. březen 2017 20:46

Návštěvník

IP: 46.135.3.xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 16. březen 2017 21:00

PhotoStock - rozhodně ano. Stačí i neplacená verze, ale v placené je ještě řada vychytávek. Klíčová slova jenom v AJ, tu a tam se dá propašovat i něco z jiného jazyka. Jako pomůcka se dá využít http://microstockgroup.com/tools/keyword.php. Případně také vyhledávání překladů pomocí https://translate.google.com/.
FileZilla je dobře použitelná a klíčová slova se do fotobank přenášejí bez problémů.
Podívej se také na vlákno věnované aplikaci Stocksubmitter. Posledních pár měsíců jsem ji začala ke klíčování používat a je to efektivní. Je to něco jako takové specializované FTP na fotobanky.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 16. březen 2017 21:04

IPTC jdou kdyžtak vložit i v průzkumníku :mrgreen: je to ale kapku nepohodlné a mám pocit, že se mi část nepřenášela... ale přinejhorším pro první leknutí... 8-)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod NaturaLinda » 16. březen 2017 21:51

Děkuji všem za rady. Už to mám všechno otevřené v jednotlivých oknech a pustím se do pročítání a zkoušení, jak mi to půjde.

http://microstockgroup.com/tools/keyword.php Také používám a je to super pomůcka.
Snad brzy vychytám to nahrávání na více bank dohromady, protože takhle se s tím hrozně dlouho piplám a ručně kopíruji popisky z jedné fotobanky do druhé.

Ještě jsme zapomněla jeden důležitý dotaz. Bojuji také s tím, že už nevím, které fotky jsem na jednotlivé fotobanky nahrála a které jeste ne! Nekteré mi také jedna banka zamítla, jiné zase jiná fotobanka. Jak se v tom vyznat? Jak si v tom udělat přehled? Díky
NaturaLinda

Reputace: +1

Příspěvekod shalom3 » 16. březen 2017 22:41

Já mám jednoduchý systém. Pro nahrávání používám složku DAVKA. Nahraji do všech fotobank a vyčkám, jestli bylo schváleno, jestli nebyly nějaké třeba technické chyby. To pak opravím a nahraji znovu. Pak ty soubory přestěhuji do složky ARCHIV (teď již mám více složek ARCHIV po měsících, teď tedy třeba ARCHIV03). A znovu... ;) ...a na konci roku přestěhuji všechny složky ARCHIVxx do složky s názvem roku.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 16. březen 2017 22:52

Já mám složky 2017/leden/1 pak 2, pak 3.. prostě vždycky podle nahrávací dávky 1 složka.

Otevřu si počet TotalCmd dle počtu fotobank a všechno nahraju všude naráz. Vyhazovy neřeším, jenom na SS (Fotolii), když je to nějaké kravina, jinak to nechám být.
+Baldion Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Anika » 17. březen 2017 09:16

Tohle jde jednoduše řešit ve stocksubmitteru - dá se tam nastavit označení stavu obrázku pro každou fotobanku zvlášť, je to pak vidět jako ikonka v rohu. Pak stačí vybrat třeba fotolia, a hned je vidět, co je nahráno, co je připraveno, co nemá v pořádku popisky a podobně. Automaticky se to tam přiřazuje jako "není v pořádku" (třeba neodpovídá velikost a tak), nepopsané, připravené k nahrávání, nahrané a odeslané (pokud se stocksubmitter využívá i na submit, tam je to omezeno na 33 měsíčně, pak se platí). Ručně to jde přenastavit na jakýkoli stav zpátky, takže když fotka neprojde schválením, dá se označit zase jako připravené a tak, u každé fotobanky různě podle potřeby. Je to velmi šikovné.
+Baldion, +Bananaboy Hodnocení: +2
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Baldion » 17. březen 2017 10:00

Ravennka píše:Otevřu si počet TotalCmd dle počtu fotobank a všechno nahraju všude naráz.

nejsem si jistý, jestli jsem to správně pochopil, ale neznamená to, že to prostě přes FTP uploadneš na všechny fotobanky jedním kliknutím, žene? :)
V tomhle zatím totiž solidně tápu a všechno nahrávám ručně přes web. :oops:
Baldion

Reputace: +131

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky