Jídlo

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Jídlo

Příspěvekod ivusakzkrabice » 3. červen 2017 22:16

njn, občas ty keywordy trochu lítaj.. je to pro ukázku světla, co udělá trocha odraženého světla, nic světoborného ta fotka není, neumím aranžovat a hlad obvykle zvítězí nad snahou to líp nafotit :D ;)
+Baldion, +Ravennka Hodnocení: +2
ivusakzkrabice

Reputace: +752

Příspěvekod Patas » 3. červen 2017 22:21

ivusakzkrabice píše:kompozice dobrá, světlo ti nekreslí - máš málo světla, pokud fotíš u okna, musíš sledovat jak se ti mění světlo během dne a vybrat si tu nejlepší dobu a z druhé strany si pořiď buď odrazku nebo pro začátek ti stačí polystyrenová deska, hlavně sleduj jak se ti mění světlo, když s ní pohybuješ.
tohle jsem fotila s polystyrenovou deskou: https://www.shutterstock.com/image-phot ... -414347854
tohle je se zlatou odraznou deskou (na jídlo stačí malá, ale lepší hranatá, ta kulatá furt někde utíká, tak ji pri focení držím druhou rukou :D ) https://www.shutterstock.com/image-phot ... -608479880

Stou odraznou deskou :) Je jedno jestli koupim treba na 4studio za cca 500 5v1 nebo v Megapixelu za 1500? :D
Hodnocení: 0
Patas

Reputace: 0

Příspěvekod GreatWhite » 3. červen 2017 23:53

smuchlej alobal, pak ho rozlož a omotej s ním třeba nějakou větší krabici...to pak zkoušej používat k odrazu světla. Možná bude lepší, když si nejdřív potrénuješ s něčím co je prakticky zadara, než začneš utrácet prachy za drahé desky, které pak stejně nebudeš vědět za co uchytit ;)
+Baldion, +Marsan Hodnocení: +2
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Lenka » 4. červen 2017 05:16

Patas: kromě toho, že jak už bylo zmíněno, málo svítíš, vidím problém vzhledem ke kompozici - malá hloubka ostrosti. Dá se to spravit různě, nejšílenější je fotit dvakrát s ostřením dopředu a dozadu a pak to ve fotošopu spojit, ideální je mít objekt ve vzdálenosti, která odpovídá vlastnostem skla. Čili si to odkrokuj nebo změř a potom vykrejvej pozadí (optimální vzdálenost x aby nebyl vidět bordel mimo stůl jsem řešila taky furt, a dělat v tomhle kompromisy fakt není dobrý). S odrazkama maj všichni pravdu, staniol bych nepoužila, hází prasátka, dobrý je ošetřit si matný světlo všude okolo, to znamená: vepředu, vzadu, v deseti směrech navěsit např. prostěradla, kolem stěn, pokud je strop např. dřevěnej, zakrejt hadrem, na sebe bílý oblečení, na stativ pověsit pod foťák čistou čtvrtku a pod. Vypadá to praštěně ale pomůže to. Pokud máš na investice, uvažuj o bílém boxu, na malá zátiší se vyplatí. Stativ bych spíš doporučila, uvolníš si ruce, ideálně hodně těžkej s výsuvným ramenem, když mačkáš v ruce, vždycky s tím trochu cukneš, pomáhá samospoušť. Jinak teda je dobrý mít nějakej ten moderní foťák, kde získáš dvojnásobnej obraz a pak ho po úpravách zmenšíš, tím se dá hodně chyb schovat. :-) Kromě bigstocku fotky hodně berou na 123rf, dreamstime a pondu (když brali moje, dokazuje to, že vezmou všechno), a na všech třech se i prodávaj, čili pokud tam nejsi, uvažuj o tom. Šutr je na fotografy přísnej. :-)
+Baldion Hodnocení: +1
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Marsan » 4. červen 2017 07:06

já si na ven koupil tohle:
https://www.aliexpress.com/item/43-110- ... 0.0.f9tZPh

cena ucházející, velikost taky a zatím spokojenost
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod ivusakzkrabice » 4. červen 2017 08:43

Marsan píše:já si na ven koupil tohle:
https://www.aliexpress.com/item/43-110- ... 0.0.f9tZPh

cena ucházející, velikost taky a zatím spokojenost

dobrá cena.. koukám, že mě blbě nenapadlo se kouknout v zahraničí :-) ;-)
jdu kouknout po hranatý!
ivusakzkrabice

Příspěvekod ivusakzkrabice » 4. červen 2017 08:59

Jedna inspirace, že i jídla se dajší fotit obyčejně (myslím tím opakující se kompozici) - tohle je bohužel už studiová záležitost ;-)
Jinak k tomuhle odkazu se váže fajn historka
https://www.profimedia.cz/c/search/at.Radko%20Voleman/
je to fotograf a učitel z Prahy, když jsem pracovala v Profímédiích, tak jsem mu svého času posílala tehdy ještě čtvrtletní reporty za prodané fotky a čirou náhodou jsme se loni potkali kdesi v kopcích nad Dyjí, když jsme koukali, co to roste na jednom stromě, slovo dalo slovo a zjistili jsme, že se vlastně krapet známe. bylo to v době pochybností - loni byl na Profimédiích nejhorší rok pro fotografy a tak jsem zjistila, že citelný pokles není jen u mne. víc mě to nakoplo věnovat se šutru a nyní i fotolii. jinak z rozhovoru vyplynulo, že prodejnost jídla slušná je, že to stojí za to zkoušet, učit se a zdokonalovat..

já k tomu snad časem taky nějak dojdu, zatím je to jen rychlocvak sem, rychlocvak tam a pak "chramst, mňam, mňam, mňam":-)
ivusakzkrabice

Příspěvekod glorcza » 4. červen 2017 11:48

Rozhodně bych u těch vdolků zapracovala ještě na aranžmá.. Třeba tam položit nějaký ubrousek, nebo složený ubrus. Pak určitě nějakou hezkou misku s těmi borůvkami + pár borůvek nepravidelně rozsypat na ten stůl. A taky se mi zdá že každý talíř je jiný, na mě to působí dost rušivě.

Asi je potřeba si přiznat, že ty fotky prostě nejsou dobrý a zapracovat na tom, než se pořád divit, že je fotobanky nepřijímají.
glorcza

Reputace: +6

Příspěvekod Host » 4. červen 2017 13:26

Copak o to, jestli je přijmou nebo ne... ,prodávat by se měly. Kolik je minimální hodinová mzda? Vydělají vám ty fotky na ni??? Pokud ne, má potom cenu je cpát na fotobanky???
Host

IP: 193.86.92.1xx

Příspěvekod Návštěvník » 4. červen 2017 14:36

Jednoduse receno ty fotky jsou hrozny. Cely. Makro na jidlo neni potreba pokud nechces foti jednu jedinou malinu nebo boruvku nebo neco fakt maleho. Na talir s jidlem bohate postaci zakladni objektivy. Nez bych koupil cokoliv jineho zainvestoval bych do stativu pak se nemusis bat neostrosti ani pri dlouhych exp. casech to znamena, ze muzes snizit ISO tim se ztrati i ten sum, nastuduj si co je hloubka ostrosti tzv DOF a jak s ni pracovat pokud neni kobliha cela ostra je potreba priclonit. Mrkni take na expozici a histogram, ten ti napovi ze je fotka podexponovana a nakonec to aranzma. Ona to zas takova legranda neni udelat dobrou fotku pokrmu aby zaujala. Zjisti si jak se ovlivnuji tri zakladni faktory foceni ISO CAS CLONA pak to pujde lepe a trosku poladit postproces kde se to doladi k dokonalosti treba lightroom kde se da mirne potlacit ten sum a vyrovnat expozice a wb.
P.S. Nenech se znechutit a do prace :mrgreen:
+Peteer, +fido, +old_white_wolf Hodnocení: +3
Návštěvník

IP: 84.246.166.xx

PředchozíDalší

Zpět na O focení