RGB x CMYK

O tvorbě grafiky (vektory, bitmapy, fraktály, 3D rendery) a různých grafických programech - Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw

Jaký barevný mód používáte při tvorbě vektorů pro fotobanky?

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

Re: RGB x CMYK

Příspěvekod Pavel » 24. duben 2014 08:41

Lenko, proč ti to vrátili to nevím, ale napadlo mě uvést pár příkladů kde se dělají při tvorbě vektorů chyby a co praktikantům a nováčkům vtloukám do hlavy:
90% dat navrhujeme prvotně pro tisk.
- barevnost musí být CMYK
- linky převést na objekty, nebo nouzově zadat "měřítko podle obrázku"
- redukovat body na minimum
- velikost stránky raději na A2 než naž A7 - jsou to sice vektory, ale při zvětšení se projeví nepřesnosti křivek, nedokážu to upřesnit, ale občas je to problém hlavně u textů, když se převedou na křivky a zvětší.
- nepoužívat zakrývací bílé nebo jiné objekty, vždy je nutné grafiku poslučovat a kombinovat jak jen to ideálně jde.
- objekty nezamykat, odseparovat, sloučit do jedné skupiny.
Víc mě nenapadá, první dva body jsou v praxi nejdůležitějsí.
Hodnocení: 0
Pavel

IP: 109.108.124.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 09:12

Díky Pavle. Ale to byla fotka. :-)

Jak už jsem psala - vektory dělám sporadicky. Z těch, co jsem dělala, se mi prodal pouze jeden, a to tenhle: http://www.123rf.com/photo_25326515_fiv ... ation.html Samozřejmě v RPG, tehdy mě vůbec nenapadlo dělat to v něčem jiném.

Myslela jsem, že vím, jak nastavit v Inkscape barevnost, ale asi ne, při exportování se mě to ptá tak akorát na míru komprimace. Když to dávám přes ESP, a udělám to "moc velký", spadne mi počítač, 149 DPI je maximum co dokážu z většiny obrázků vymáčknout. Takže se mi nediv, že jsem to vzdala, a pokud se mi něco povede, tlačím to radši přes jpg. (Největší formát, kterej ještě dokážu zpracovat, tzn. vůbec otevřít v jedné vrstvě, je cca 4500x4500 px, pak už mi to spadne).

A stejně mě víc baví focení - mimochodem, když se TISKNE fotografie (třeba na plakát, papírovou tapetu), tak se to taky převádí do CMYK, ne? Tak proč se u fotek standartně vyžaduje RPG? Nebo je to jinak?
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 09:14

A ještě mě napadá, když je to takhle, vzaly by fotobanky CMYK jako klíčové slovo? (Turbosquid určitě, ale ten to zobrazuje, ale ty "normální").
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod Pavel » 24. duben 2014 09:24

Fotka je něco trochu jiného, někdy dojde u převodu do CMYK ke změně barvy - červánky, jasná modrá obloha, zářivá zelená, ale to je vždy minimální rozdíl.
Jestliže svítivé barvy vybírám ve vektorech, tak jsou většinou na maximu a při převodu do CMYK je rozdíl obrovský. Opět vkládám odkaz http://www.recal.cz/CMYK.pdf
Pavel

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 09:32

Jo, na ten jsem koukala, proto mě to zaujalo. Kdyby to člověk věděl (a uměl udělat), u většiny věcí je to jedno, jestli jsou barvy zářivé, je potřeba jen barevně odlišit jednotlivé objekty. Takže postatný je, aby tam převodem nevznikl nějaký barevný skok.
Když teda v Inkscape ty barvy sešteluju v tabulce pro CMYK tak se automaticky ukládaj do CMYKu, nebo jak je to? Nebo musím někde ještě něco udělat? Moc se v tom programu neorientuju, mluví na mě anglicky, dělám to metodou pokus-omyl.
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod Pavel » 24. duben 2014 09:34

Neznám Inskape, děláme v Corelu a Ilustratoru.
Pavel

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 09:36

A ještě dotaz, s tím nezakrýváním bílým objektem - rozostřené bílé objekty se používají na vytváření iluze plastičnosti (lesk a podobně), jak jinak by to šlo udělat?
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 09:50

Neznám Corel a Illustrator, v Ubuntu ani jeden z nich nechodí. :-)
Jsem medvěd.
Lenka

Příspěvekod styna » 24. duben 2014 10:25

Lenka píše:Když teda v Inkscape ty barvy sešteluju v tabulce pro CMYK tak se automaticky ukládaj do CMYKu, nebo jak je to? Nebo musím někde ještě něco udělat? Moc se v tom programu neorientuju, mluví na mě anglicky, dělám to metodou pokus-omyl.

Inkscape ukládá pouze do RGB. Nikdy do CMYK.

Jak jsem vygooglila "nativní formát aplikace Inkscape - SVG - neumí nic jiného než RGB (resp. sRGB). To je dáno tím, že byl vyvinut pro potřeby webu..."
styna

Reputace: +40

Příspěvekod Lenka » 24. duben 2014 10:34

Ahá. Takže se tím nemusím zabejvat. O starost míň. :-D

Tak to vidíte Pavle, ani kdybych chtěla, ve CMYKu vám vektor neudělám. :lol:
Jsem medvěd.
Lenka

PředchozíDalší