Nové úrovně odměn u Shutterstocku

Re: Nové úrovně odměn u Shutterstocku

Příspěvekod Začátečník » 7. červen 2020 16:51

ivusakzkrabice píše:
Laborec425 píše:Jako to, že se výše odměn snížila mě docela štve. Mám prodeje místo za 0,33 nyní za 0,10.
Ale spíš by mě zajímalo, proč všechny fotky, které vkládám NEjsou přijmuty? Vložím 50 fotografií a vše zamítnou. Druhý den dalších 50 fotek a vše zamítnou. To se děje všem nebo jenom mě? :D

Někdo tu měl teorii, že už vlastně ani fotky nepotřebujou, takže možná to nebude fotkama, ale šutroštokem.. Nahrávám minimálně, často se mi stává i u nových věcí "similar content" i když kolikrát podobnou fotku ve svém portfoliu nemám.. Asi už si všimli, že pole máků jim tam stačí tisíckrát od jiných autorů, tak to od daších už nevezmou.

Vidím to jednoduše. Shutterstock je prostě nakrmený na mnoho let dopředu. Může vyhodit většinu inspektorů a výrazně zeštíhllit firmu. 90% autorů kteří končí mu nijak neublíží a jenom ho to zbaví zátěže na posuzování fotografií. Některá portfolia mají desítky skoro stejných fotografií Nabrali příšerně moc shitů a teď jim to došlo. Technicky kvalitní fotografii udělá dnes každý s trochou nadsázky i kvalitním mobilem a fotografií na světě přibývají miliony denně. Před třiceti lety jsem dostával za fotku v časopise 30 dolarů, dnes je plno lidí šťastných, když vidí svou fotku vytištěnou v časopise zadarmo a technika jim dnes umožňuje vstupovat i do disciplin, které dříve dělalo jen pár lidí, třeba makro. Bude hůř :-) a nebudou to jen rozkvetlá pole máku. Nakonec podívejme se na osud fotoreportérů kteří fotili krizové situace ve světě. Války, katastrofy a tak. Byli elitou redakcí, platili jim letenky, hotely, diety... Dnes jim ty fotky pošlou místní lidi mobilem přes whatsapp a zadarmo. A rádi. Třeba jako v Česku do i reportéra video. Jsem rád, že jsem fotobankám věnoval jenom půl roku energie.
Hodnocení: 0
Začátečník

IP: 213.195.235.xx

Reputace: 0

Příspěvekod honza286 » 7. červen 2020 16:54

Zcela na rovinu - pokud se někdo živí fotobankami a akceptuje to, že mu cena za většinu prodejů poklesne o nějakých 70 a více procent, tak se už asi dlouho s tímhle přístupem fotobankami neuživí, jelikož si tím doslova řeže sám pod sebou větev. Kdyby snížili odměnu např. o 5-10 %, tak to asi většina lidí skousne, ale to, co provedli, je vyloženě prachsprostá zlodějna. Různé farmy v nějakých chudých zemích je můžou i nyní zásobovat balastem, který udělá každý a kterého je na každé fotobance přespříliš, ale je jen otázkou času, kdy jim tam začne chybět unikátní obsah, který tyhle farmy nedodají...
+Bananaboy, +Marian, +duben Hodnocení: +3
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod Začátečník » 7. červen 2020 16:57

Bananaboy píše:Čo som tak zaznamenal z rôznych zdrojov na internete, tak vypínajú portfóliá aj kontribútori
s 50 000 obrázkovými portfóliami. Jeden písal, že bol na Shutterstocku 14 rokov a že vypol. Takže sa nedá povedať, žeby vypínali len hobbisti, ktorí málo zarábali aj pred zmenou. Nie každý má chuť robiť desaťcentovú šľapku pre Shutterstock. Ale je pravda, že každý sa môže rozhodnúť podľa svojho vedomia a svedomia. Kto chce vypne a kto nechce, tak nevypne.

Padesátitisícová portfolia nehrají na kvalitu (tu nemohou prostě mít), ale na množství. Líný grafik prostě nehledá, ale vybere první jakž takž přijatelné.
Začátečník

Příspěvekod Bananaboy » 7. červen 2020 16:57

Shutterstock urobil hlavne chybu v tom, že tie zmeny urobil príliš radikálne. Keby bol odmeny zmenil z 0,25 0,33 0,36 a 0,38 na 0,20 0,28, 0,33 a 0,36, tak by to prebehlo hladko. Trochu by sme si zanadávali, ale išlo by sa ďalej. A Shutterstock by pri tom veľkom objeme predajov krásne zarobil aj na tých pár centoch, o ktoré by znížil odmeny. Lenže takto, keď všetci, či už hobbisti, alebo fulltimeri klesneme na tretinu zárobkov, tak sa ani nedivím, že veľa kontribútorov sa búri a vypína svoje portfóliá. Ak toto Shutterstocku prejde bez následkov, tak kde je nejaká záruka, že za pár rokov nezníži odmeny z 10 centov na 5 centov? A desaťcentové šľapky sa zmenia na päťcentové šľapky a budú ďalej nahrávať.
Tiež mi to pripadá ako posledné podojenie kravy pred predajom.
+Marian, +kasparv Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1079

Příspěvekod Začátečník » 7. červen 2020 17:05

Začátečník píše:
Bananaboy píše:Čo som tak zaznamenal z rôznych zdrojov na internete, tak vypínajú portfóliá aj kontribútori
s 50 000 obrázkovými portfóliami. Jeden písal, že bol na Shutterstocku 14 rokov a že vypol. Takže sa nedá povedať, žeby vypínali len hobbisti, ktorí málo zarábali aj pred zmenou. Nie každý má chuť robiť desaťcentovú šľapku pre Shutterstock. Ale je pravda, že každý sa môže rozhodnúť podľa svojho vedomia a svedomia. Kto chce vypne a kto nechce, tak nevypne.

Padesátitisícová portfolia nehrají na kvalitu (tu nemohou prostě mít), ale na množství. Líný grafik prostě nehledá, ale vybere první jakž takž přijatelné.

Měl jsem ti na mysli 50ti tisícové portfolio fotek. Vektory budou vyrábět programy s umělou inteligencí samy.
Začátečník

Příspěvekod Bananaboy » 7. červen 2020 17:08

Začátečník píše:Padesátitisícová portfolia nehrají na kvalitu (tu nemohou prostě mít), ale na množství. Líný grafik prostě nehledá, ale vybere první jakž takž přijatelné.

Lenže päťdesiattisícové portfólio sa nedá vybudovať za mesiac a ani za rok. Ten človek ho budoval možno 10 rokov a mal už určite veľa bestsellerov. U bestsellerov moc nezáleží na tom, či sú kvalitné, alebo nie, hlavne že sa dobre predávajú. To už naozaj chcelo odvahu a dobrý dôvod, vypnúť tak veľké a zabehnuté portfólio.
Bananaboy

Příspěvekod Začátečník » 7. červen 2020 17:37

Bananaboy píše:
Začátečník píše:Padesátitisícová portfolia nehrají na kvalitu (tu nemohou prostě mít), ale na množství. Líný grafik prostě nehledá, ale vybere první jakž takž přijatelné.

Lenže päťdesiattisícové portfólio sa nedá vybudovať za mesiac a ani za rok. Ten človek ho budoval možno 10 rokov a mal už určite veľa bestsellerov. U bestsellerov moc nezáleží na tom, či sú kvalitné, alebo nie, hlavne že sa dobre predávajú. To už naozaj chcelo odvahu a dobrý dôvod, vypnúť tak veľké a zabehnuté portfólio.

To jistě souhlasím, jen mě napadlo že budoucnost má jenom kvalita. Prohlédl jsem si pár portfolií diskutujících přímo na foru shutterstocku a je to dost slabé, i když obsáhlé.
Začátečník

Příspěvekod Petr1 » 7. červen 2020 17:47

honza286 píše:Zcela na rovinu - pokud se někdo živí fotobankami a akceptuje to, že mu cena za většinu prodejů poklesne o nějakých 70 a více procent, tak se už asi dlouho s tímhle přístupem fotobankami neuživí, jelikož si tím doslova řeže sám pod sebou větev. Kdyby snížili odměnu např. o 5-10 %, tak to asi většina lidí skousne, ale to, co provedli, je vyloženě prachsprostá zlodějna. Různé farmy v nějakých chudých zemích je můžou i nyní zásobovat balastem, který udělá každý a kterého je na každé fotobance přespříliš, ale je jen otázkou času, kdy jim tam začne chybět unikátní obsah, který tyhle farmy nedodají...

Lidí, kteří se fotobankami živí, se to právě moc nedotkne, respektive si pohorší o těch tvých 5-10%.
Podle nových pravidel mám na lvl 5 zatím průměrnou prodejní cenu 0,5689 $, místo předchozích 0,6$, tedy propad o 5%. To není rozdíl, kvůli kterému bych mazal portfolio. Na lvl 5 stačí 2500 prodejů ročně, což odpovídá příjmu asi 3000 Kč měsíčně. Prasárna je hlavně to každoroční nulování, kdyby to zrušili (nezaváděli), tak je negativní reakce contributorů daleko menší.

ps. Bavím se jenom o obrázcích, s videi nemám žádnou zkušenost a propad příjmů může být i kvůli zavedení předplatného daleko větší.
Petr1

IP: 89.176.52.xx

Příspěvekod Bananaboy » 7. červen 2020 17:58

Petr1 píše:Na lvl 5 stačí 2500 prodejů ročně, což odpovídá příjmu asi 3000 Kč měsíčně.

Lenže Petře pri tomto výpočte dosiahne kontribútor na level 5 na konci roku a to už mu bude platný ako mŕtvemu zimník. Ak má byť z levelu 5 nejaký osoh, tak ho musí dosiahnuť v prvej polovici roka.
Bananaboy

Příspěvekod Fyletto » 7. červen 2020 18:05

Asi jak kdo. U mě je to 0,77 vs 0,45, to je o nějakých 40% níž. Level 5...
Petr1 píše:
honza286 píše:Zcela na rovinu - pokud se někdo živí fotobankami a akceptuje to, že mu cena za většinu prodejů poklesne o nějakých 70 a více procent, tak se už asi dlouho s tímhle přístupem fotobankami neuživí, jelikož si tím doslova řeže sám pod sebou větev. Kdyby snížili odměnu např. o 5-10 %, tak to asi většina lidí skousne, ale to, co provedli, je vyloženě prachsprostá zlodějna. Různé farmy v nějakých chudých zemích je můžou i nyní zásobovat balastem, který udělá každý a kterého je na každé fotobance přespříliš, ale je jen otázkou času, kdy jim tam začne chybět unikátní obsah, který tyhle farmy nedodají...

Lidí, kteří se fotobankami živí, se to právě moc nedotkne, respektive si pohorší o těch tvých 5-10%.
Podle nových pravidel mám na lvl 5 zatím průměrnou prodejní cenu 0,5689 $, místo předchozích 0,6$, tedy propad o 5%. To není rozdíl, kvůli kterému bych mazal portfolio. Na lvl 5 stačí 2500 prodejů ročně, což odpovídá příjmu asi 3000 Kč měsíčně. Prasárna je hlavně to každoroční nulování, kdyby to zrušili (nezaváděli), tak je negativní reakce contributorů daleko menší.

ps. Bavím se jenom o obrázcích, s videi nemám žádnou zkušenost a propad příjmů může být i kvůli zavedení předplatného daleko větší.
Fyletto

Reputace: +4

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock