Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod castyhost » 4. leden 2021 23:50

V cem Stando vidis nejvetsi pridanou hodnotu A9 kdyz tocis takova videa?
Hodnocení: 0
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Dusan » 5. leden 2021 09:19

duben píše:
Dusan píše:
duben píše:
basti píše:Co se CaNikon bezzrcadel týká, dost málo muziky za šílené peníze. Nejsou to špatné stroje, ale cena rozhodně neodpovídá výkonu.

Canon R5 je super stroj, není teda až tak malý, je to skoro jako DSLR, ale výkonem už Sony dost slušně dotahuje, pravda cena je hodně vysoká. Nikon bohužel stále nic :(, jsem rád že jsem před rokem přešel z Nikonu na Sony.

Ja prave tu R5 zvazuju jako dalsi stoj. Libi se mi ze je dobra na fotky i video, jinak bych zustal u sveho Canonu 5DIV ;) Cena je hrozna, ale kdyz mi to vydelava...Spis me stve ze budu potrebovat i novy PC nebo Mac, abych zvladl ty videa v 4K 10bit editovat. Premyslel jsem i o Sony, ale tam bych asi musel mit dve tela na foto a video.

Pokud už Canon máš, tak dává mnohem větší smysl R5, její AF už se skoro dokáže vyrovnat Sony A9, přes redukci velice dobře fungují Canon skla a to i teleobjektivy a tělo se drží a ovládá stejně jako Canon DSLR, takže hmatově to na co jsi zvyklý. Já používám Sony A9 jak na foto tak na video a jsem naprosto spokojený, ale mě stačí 4K tak jak z toho lezou, 10bit to myslím neumí a nevadí mi to. Koneckonců koukni sám na cvičební videa https://www.youtube.com/LucieDubnova co děláme. Ale už kvůli sklům a stejnému rozložení tlačitek + podobné menu bych zůstal u jedné značky. Canon R5 je super.

Jj přesně tak. Držím teď dva systémy Canon a Fuji a k tomu asi 10 objektivů. Už bych to chtěl zeštíhlit cca na polovinu. Z Canonu plánuju aspoň do začátku požívat staré objektivy, protože ty nové jsou drahé jako prase. Takže ta redukce je pro mě rozhodující. Jen těch 120tis se mi nechce dávat :D Ale za 5DIV jsem taky dal tuším 96tis. Co se týče videa, tak se mi líbí že to umí 4K 120fps a hlavně to má stabilizaci. Přehřívání neřeším, protože na krátká videa pro fotbanky je to jedno. Možná by mi stačila i R6, ale tam bojuju s tím rozlišením fotek 20Mpix. Nejsem si jistý jestli by to nemělo vliv na prodejnost fotek. To by bylo asi na delší diskusi. Nechce se mi jít z 30 na 20Mpix, myslím že základ by měl v dnešní době být min 24Mpix :roll:

Videa máte pěkné, hlavně je vidět že na tom makáte už dlouho. Tak držím palce a nezapoměn u Youtube je důležitá pravidelnost nahrávaní. Taky bych to asi propagaval na soc. sítích ať vám poskočí zobrazení, pokud to už neděláš. ;)
Dusan

Reputace: +61

Příspěvekod honza286 » 5. leden 2021 10:39

[quote="Dusan"Nechce se mi jít z 30 na 20Mpix, myslím že základ by měl v dnešní době být min 24Mpix :roll: [/quote]
Tohle je totální nesmysl, respektive jen slebá honba za megapixely. Ve skutečnosti i pro plátno např. 120 x 80 bohatě stačí rozlišení kolem 20 megapixelů - Nikon D6 (úplně nejvyšší nabízený model od Nikonu má rozlišení 20,8 megapixelů. S tímhle rozlišením se dají úplně v pohodě dělat metrové obrazy. Takže to bude pro fotobanky (praktické využití většinou zmenšeniny, nikoliv zvětšeniny) naprosto dostatečné rozlišení - pokud by bylo těch cca 20 megapixelá málo, tak se to nepoužívá pro nejnovější zrcadlovky s cenou cca 180 tisíc jen za tělo.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod Neznamy » 5. leden 2021 10:55

On se dá Canon R5 už v ČR sehnat? Koukám na hlavní prodejce v ČR a u nikoho ho nevidím skladem.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod castyhost » 5. leden 2021 11:23

Jestli mas praci rozdelenou na tohle fuji a tohle canon a jeste si muzes dovolit drzet FF a crop, je to nejlepsi imho varianta
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod GreatWhite » 5. leden 2021 13:37

pro reklamní agentury je 20 Mpx málo :) Třeštík někde říkal, že pro některé je i těch 45 Mpx z R5 pořád málo. U desetníkových prodejů ty pixely vliv mít nebudou, ale když se bude rozhodovat reklamka u nějakých rozšířených licencí nebo na velké propagační tisky, tak koupí radši ten větší rozměr.
+Dusan Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 5. leden 2021 14:06

Za 100 doláčů si můžete pořídit AI zvětšovač a vyzkoušet, jestli to někdo pozná nebo ne, já bych řekl, že ne.
+Marian Hodnocení: +1
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod Dusan » 5. leden 2021 16:02

honza286 píše:
Dusan píše:Nechce se mi jít z 30 na 20Mpix, myslím že základ by měl v dnešní době být min 24Mpix :roll:

Tohle je totální nesmysl, respektive jen slebá honba za megapixely. Ve skutečnosti i pro plátno např. 120 x 80 bohatě stačí rozlišení kolem 20 megapixelů - Nikon D6 (úplně nejvyšší nabízený model od Nikonu má rozlišení 20,8 megapixelů. S tímhle rozlišením se dají úplně v pohodě dělat metrové obrazy. Takže to bude pro fotobanky (praktické využití většinou zmenšeniny, nikoliv zvětšeniny) naprosto dostatečné rozlišení - pokud by bylo těch cca 20 megapixelá málo, tak se to nepoužívá pro nejnovější zrcadlovky s cenou cca 180 tisíc jen za tělo.

Já ti úplně rozumím, jsem původně grafik. Dělával jsem grafiku na kamiony i bilboardy z 12Mpix.
Jenže doba je jinde. Ikdyž to stačí, co si vybereš když budeš mít dvě možnosti rozlišení za stejnou cenu? Já to větší rozlišení. Ale ne pro každého to hraje roli.

Druhá věc s tím rozlišením, mrkni kolik maji rozlišení retina displaye už teď a techniku kupuješ dopředu, ty fotky budu prodávat příštích pár let.
D6 je sportovní foťák na rychlost nikoli studiový, proto ta cena. A ikdyž z toho uděláš titulku do časopisu, tak veř že pro studiové reklamní fotky už budeš vypadat divně.
Dusan

Reputace: +61

Příspěvekod Ubu Mbekele » 5. leden 2021 16:51

Pro seriozní zakázkovou práci má určitě tahle debata o rozlišení smysl. Pro nahrávání na fotobanky je to takové to scholastické počítání ..."kolik se vejde andělů na špičku jehly"...
Ještě do Vánoc se mi prodávaly za hodně dobré licence (90+) fotky v tom nejmenším možném rozlišení, které šutr bere. Záleží na obsahu, ne na velikosti. Pokud stále ještě někdo hraje krysí závody v obecných fotobankových tématech se soubory mamutích rozměrů, tak klobouk dolů před jeho sebeobětováním. O čistém výdělku to asi nebude... Náklady na stále novou techniku, úložný prostor - zálohování, stále nový hardware... Tohle mne už dávno přestalo bavit.
+Marian Hodnocení: +1
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

Příspěvekod Marian » 5. leden 2021 17:00

V 2019 som rozpredal Nikon techniku a presiel kompletne na MFT, konkretne Olympus Em1 mk2 a neskor aj mk3. Hlavne kvoli fotobankam, aby som mal lahky, skladny, prenosny a univerzalny system na fotky aj videa zaroven. Pokles megapixelov na "iba" 20 som uvital. Pri sucasnych cenach za fotky mi to setri naklady na pamatovky i ulozny priestor. Video bohato postacuje rovno take, ake leze z fotaku, najvacsie plus je stabilizacia. Darmo to bude 8k alebo 10 bit, ked to bude rozklepane.

Jedine male minus je/bol sum aj pri nizsich ISO a silnejsom PP (ktory obcas vadil hlavne shutterstocku), ale odkedy pouzivam DeNoise AI, tak ziadny problem. Tento software nielenze perfektne odsumuje, ale aj inteligentne doostruje.
Marian

Reputace: +28

PředchozíDalší

Zpět na O focení