Hodnocení: 0 |
hypotekyfidler.cz píše:Pokud provozujete dlouhodobě výdělečnou činnost, tak jste OSVČ a musíte platit socku, zdrávku, být u nich registrován atd - jsou tam nějaké výjimky, pro studenty, vedlejší činnost ... nemám přeně nastudováno.
Činnost jako OSVČ můžete provozovat na základě živnostenského listu nebo podle nějakého jiného zvláštního zákona, třeba autorského, zákona o advokacii nebo třeba v mém případě podle zákona o spotřebním úvěru, atd ....
Činnost podle zvláštního zákona má vždy nižší výdajový paušál a proto občas hrozí, že pokud člověk provozuje činnost podle živnostenského listu, tak v některých případech může přijít finančák, že to není správně a paušál chít dodanit - to se stalo v minulosti třeba pojišťovákům. Opačný směr, kdy někdo provozuje činnost dle zvláštního zákona a úřady budou tvrdit, že musí mít živnostenký list, není pravděpodobný.
Takže pokud provozujete fotobanky, jste každopádně OSVČ, buď podle autorského zákona nebo dle živnostenského zákona s vyšším paušálem, ovšem s určitým (velmi malým) rizikem, že vám výši paušálu mohou zpochybnit.
autorské dílo musí být jedinečné, což se u mnoha fotek / vektorů bude prokazovat / vyvracet dost těžko
6 měsíců až 5 let natvrdo...
Něco jiného je to u zakázkového focení (portréty apod.), tam je ta jedinečnost snáze prokazatelná a měl by tam být 40 % výdajový paušál.
Nejjistější kombinace je na to mít živnost a výdajový paušál 40 %, ovšem těch 60 % je víceméně u fotek z mikrofotobank prodávaných za pár centů víceméně neprůstřelných
+Marsan | Hodnocení: +1 |
Ubu Mbekele píše:Shodou okolností jsem si před týdnem s paní ze živnosťáku o tomhle povídal a bylo mi řečeno, že na fotobanky je živnosťák opravdu zbytečný. Samozřejmě ho mám, ale na úplně jiné věci. K fotobankám ho vyžadují pouze policajti. Fotobanky a volnou tvorbu tak nějak nechápou....
+basti | Hodnocení: +1 |
Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
Shutterstock
Adobe Stock
Depositphotos
iStock
123RF
Dreamstime
CanStockPhoto
VectorStock
BigStock
Pond5 (video)
Stockfresh
Yaymicro
Featurepics
MostPhotos
Graphic Leftovers
Cutcaster
Všechny nejdůležitější informace o fotobankách najdete přehledně uspořádané na webu fotobanky.cz.