Danění přímů z fotobank

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Danění přímů z fotobank

Příspěvekod Ubu Mbekele » 9. březen 2021 12:36

Shodou okolností jsem si před týdnem s paní ze živnosťáku o tomhle povídal a bylo mi řečeno, že na fotobanky je živnosťák opravdu zbytečný. Samozřejmě ho mám, ale na úplně jiné věci. K fotobankám ho vyžadují pouze policajti. Fotobanky a volnou tvorbu tak nějak nechápou....
Hodnocení: 0
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod honza286 » 10. březen 2021 09:57

hypotekyfidler.cz píše:Pokud provozujete dlouhodobě výdělečnou činnost, tak jste OSVČ a musíte platit socku, zdrávku, být u nich registrován atd - jsou tam nějaké výjimky, pro studenty, vedlejší činnost ... nemám přeně nastudováno.
Činnost jako OSVČ můžete provozovat na základě živnostenského listu nebo podle nějakého jiného zvláštního zákona, třeba autorského, zákona o advokacii nebo třeba v mém případě podle zákona o spotřebním úvěru, atd ....

Činnost podle zvláštního zákona má vždy nižší výdajový paušál a proto občas hrozí, že pokud člověk provozuje činnost podle živnostenského listu, tak v některých případech může přijít finančák, že to není správně a paušál chít dodanit - to se stalo v minulosti třeba pojišťovákům. Opačný směr, kdy někdo provozuje činnost dle zvláštního zákona a úřady budou tvrdit, že musí mít živnostenký list, není pravděpodobný.
Takže pokud provozujete fotobanky, jste každopádně OSVČ, buď podle autorského zákona nebo dle živnostenského zákona s vyšším paušálem, ovšem s určitým (velmi malým) rizikem, že vám výši paušálu mohou zpochybnit.

Na to provozování bez živnosti (na základě autorského zákona) v případě fotobank bych úplně nesázel kvůli možným různým výkladům toho, co je autorské dílo - to už se tu ale řešilo, takže jen stručně - autorské dílo musí být jedinečné, což se u mnoha fotek / vektorů bude prokazovat / vyvracet dost těžko a pak záleží jen na názoru daného právníka / člověka z finančího úřadu / živnostenského úřadu a pokud např. někdo z živnostenského úřadu vyhodnotí, že na to musíte mít živnost a vy jí nemáte (děláte to na základě autorského zákona), tak to může být klidně brané jako neoprávněné podnikání - pokud se někdo fotobankami živí naplno, tak určitě v souhrnu překročí limit pro škodu (prospěch z této činnosti) značného rozsahu (500 tiscí) a tam je dle trestního zákoníku 6 měsíců až 5 let natvrdo nebo peněžní trest (u menších částek až 2 roky / zákaz činnosti, u částek nad 5 miliónů 2 až 8 let). Nejjistější kombinace je na to mít živnost a výdajový paušál 40 %, ovšem těch 60 % je víceméně u fotek z mikrofotobank prodávaných za pár centů víceméně neprůstřelných - jako jednoduchý argument se dá použít vyhledávání v těch fotobankách, kde se u běžných témat najdou stovky i tisíce zcela nebo takřka úplně stejných vektorů / fotek. Něco jiného je to u zakázkového focení (portréty apod.), tam je ta jedinečnost snáze prokazatelná a měl by tam být 40 % výdajový paušál.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod castyhost » 10. březen 2021 10:51

asi to myslis dobre, jen v tech argumentech mas takove nepresnosti, ze to pak ztraci efekt

autorské dílo musí být jedinečné, což se u mnoha fotek / vektorů bude prokazovat / vyvracet dost těžko

autorske dilo u RAW fotky prokazu raz dva, i kdybych vyfotil Monu Lisu, imho grafici zvladnou totez

6 měsíců až 5 let natvrdo...

nejdriv bude kontrola, pak nejaky nalez a pokuta, pak ekolik odvolani, pak soud, pak odvolani, pak soud....o pravu rozhoduje soud, ne pravnik, ne baba z FU.
Btw, prijmuti a zaplaceni pokuty je souhlas s vinou

Něco jiného je to u zakázkového focení (portréty apod.), tam je ta jedinečnost snáze prokazatelná a měl by tam být 40 % výdajový paušál.

snaze / nesnaze, ve finale ma pravdu soud, viz Mona Lisa

Nejjistější kombinace je na to mít živnost a výdajový paušál 40 %, ovšem těch 60 % je víceméně u fotek z mikrofotobank prodávaných za pár centů víceméně neprůstřelných

"Nejjistější kombinace" uz v tomhle vyrazu pises, ze v cernobilem svete neni nic ani cerne ani bile, takze kdokoliv z plebsu muze mit svou variantu, ktera je pro neho/jeho FU/aktualni cas spravna
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Ubu Mbekele » 10. březen 2021 11:28

Honza je takový generátor náhodných daňových nesmyslů. Možná se za jeho nickem skrývá některý z autorů současných proticovidových opatření a těmito bláboly zde jen tak na volnoběh relaxuje.... :mrgreen:
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

Příspěvekod castyhost » 10. březen 2021 12:21

to je zbytecne prizemni hodnoceni jeho vule informovat a diskutovat

asi moc fotobankeru v CR/SK moznost dotahnout svoje ucetnictvi az pred soud nebylo a nebude
castyhost

Příspěvekod ivusakzkrabice » 11. březen 2021 12:45

Vás to ještě baví se hádat?
Břemeno odpovědnosti je na každém z nás, je to boj každého. Mám to jako vedlejší činnost, aktuálně při rodičovské (takže jsem díky nevyčerpání slevy na poplatníka neplatila z fotobankového příjmu nic). Šla jsem do ŽL, postupně si tu díky stránkám admina doučila to nutné, co je potřeba.
A to nejdůležitější je. Že jsem to vnitřně přijala, že je to dobře, tudíž jsem schopna si to před FU obhájit proč dělám věci tak a tak. Naštěstí můj výdělek je v takové výši (rozumněj níži), že pro FU si moc zajímavá nepřipadám.

Ať si to každý dělá dle svého, je to jeho zodpovědnost. Jen děkuji, že v době, kdy jsem rady potřebovala, tak jsem je tady našla a byly relevantní a "nehádací" 8-)
+Marsan Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod duben » 11. březen 2021 14:29

Ubu Mbekele píše:Shodou okolností jsem si před týdnem s paní ze živnosťáku o tomhle povídal a bylo mi řečeno, že na fotobanky je živnosťák opravdu zbytečný. Samozřejmě ho mám, ale na úplně jiné věci. K fotobankám ho vyžadují pouze policajti. Fotobanky a volnou tvorbu tak nějak nechápou....

Povídat si můžeš o čem chceš, stejně tak ti může i někdo z finančáku napsat co si "myslí". Nic z toho není podstatné. Je to jen názor úředníka. Navíc každý FÚ může mít jiný názor a jinak ho aplikovat. To co platí/stačí u jednoho FÚ, běžně nestačí pro jiný. Pokud chceš mít právně prokazatelný názor, stačí napsat na FÚ kolkovanou žádost za tuším 1000 Kč, oni ti dají jasnou odpověď a tou se můžeš ohánět při kontrole i při případném soudu.

Nic to na tom nemění, že se tu místo správného způsobu jak to danit řeší "cochcáky". Tedy co kdo chce, resp. jak by se mu to líbilo/hodilo a snaží si nějak najít v zákoně, že vlastně máte pravdu, že mu to nějak projde. Každého věc, při případné kontrole budete skutečně řešit jak je to dané zákonem a souhlasné komentáře z nějakého diskuzního fóra opravdu nemají žádnou váhu.

A stejně je pak fotobankový sraz a všichni tihle "právnící amatéři" a "myslím si účetní" obklopí opravdovou účetní na srazu jak komáři žárovku v noci a ptají se co mají dělat, znova poslouchají proč je jejich řešení špatně, popadají se za hlavu ... aby do rána "vychladli" a místo aby to řešili správně, začnou zase psát moudra na diskuzi, aby si to sami před sebou nějak obhájili. :D
+basti Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +266

Příspěvekod PepinoCZ » 21. březen 2021 11:06

Zdravim,

rad bych zdanil prijem z fotobank. Za rok do 5.000 Kc prijem.
- jsem zamestnanec
- nejsem na fotobankach aktivni jiz nekolik let, mam tam jen portfolio, obcas vyberu
- nemam zivnostensky list
- mel jsem loni hovor z FU a byl predvolan, kvuli sestave z Kanady, kde jsem byl uveden s prijmem 150 dolaru a nemel to v priznani. (na FU vyplneno dodatecne v opravnem DP, do ostatnich prijmu, zadny pausal). Zdalo se me, ze urednice nevedi, ale proste musely to resit.

Kde to mam prosim nabouchat.
PepinoCZ

IP: 193.165.97.xx

Příspěvekod PepinoCZ » 21. březen 2021 12:19

Staci tedy jen do prilohy 1pod pismeno B dat :
UMĚLECKÁ TVORBA, castku a 40% ?

Co tak procitam, tak se lidi na forech dohaduji. Prakticky jak to delaji se nedozvim :(
PepinoCZ

IP: 193.165.97.xx

Příspěvekod castyhost » 21. březen 2021 12:23

uprimne, abych mel jistotu, zeptal bych se ucetni a jeste to doplnil samostudime, na rady z fora bych prilis nedal
castyhost

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse