Danění přímů z fotobank

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Danění přímů z fotobank

Příspěvekod Prudek » 25. březen 2021 23:20

Já taky bádal co a jak.

Prostě dolary vynásobím směrným kurzem za loňskej rok a v příloze 1 to dám 40%.
Dělám to už 10 let a nikdo z FÚ nic nenamítá a v podstatě mě úřednice utvrzují, že to dělám správně.

Po pravdě, je to tak okrajová záležitost, že to s jistotou neví ani mnohá účetní.

Ve středu jsem se přiznal a mám zas na rok klid.
Zapoměl jsem loni přerušit trvalé příkazy na zdravko a socku.
To bych měl vlastně napsat do vlákna slavím :P
To co mě vrátí daleko překoná to co zaplatím na dani a v dubnu budu prachatej.
Hodnocení: 0
Prudek

IP: 37.44.23.xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 2. září 2021 08:12

Kdo má v tom trochu víc jasno, chápu tohle správně?

Při danění podle autorského zákona do 10 tisíc daní honorář vydavatel a není třeba být OSVČ. V případě fotobank, které příjem nedaní, se neuplatňuje hranice 10 tisíc, je potřeba při jakémkoliv malém příjmu se hlásit sociálce jako OSVČ. Pokud je to jediný příjem (není jiné zaměstnání), musí se současně platit minimální sociální pojištění, které je za rok asi 30500 Kč. Tedy - pokud se na fotobankách vydělá 30500 za rok, všechny peníze se vydají na sociální pojištění. Dokonce snad se fotobanky ani nedají pokládat za nahodilý příjem, nevztahuje se na ně hranice nezdaněných 30 tisíc (a vlastně se ta hranice týká jen danění, ne sociálky). I když přijde z fotobank za rok jen 5 tisíc, tak se musí zaplatit 30500 na sociálním pojištění a fotobanky jsou tak o 25 tisíc ztrátové. A není žádný prostředek, jak kombinovat malý příjem z fotobank s nezaměstnaností (týká se to i předdůchodu). Je to tak? Za jakýchsi podmínek se prý snad dá zažádat o zařazení té doby do vyloučené ze sociálního pojištění, ale to se vztahuje asi jen k výpočtu výše důchodu, ale ne k povinnosti platit minimální sociální pojištění. Je to divně zařízené - buď je člověk "osoba bez příjmů" a neplatí sociální pojištění, nebo i když si vydělá jen 500 Kč tak už je osoba s příjmem a platí 30500 sociálce.

... asi se na to poptám tmavých spoluobčanů v Mostě, ti v těchto oblastech mají zcela jasno. :D
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Basti host » 2. září 2021 09:22

Panda: Jo, fotobanky jsou soustavná činnost = NEJDE to nijak odrbat a je nutné být OSVČ. A samozřejmě platit minimální odvody soc+zdrav (nevím přesně, furt to roste - cca 50-55k ročně). Existují kličky s prací na autorský zákon, ale záleží úřad od úřadu.

Takže být na pracáku a na fotobankách prostě nejde. Formálně vzato by měl člověk úplně smazat portfolio, ale asi postačí deaktivace.

A ano, hrubě se nevyplácí vydělávat "málo" - buď musím být zaměstnanec a OSVČ vedlejší anebo musím mít z OSVČ příjem aspoň 150 tisíc ročně. Reálně na uživení samozřejmě spíš tak 300k a víc.

Ale pak je tu samozřejmě možnost mít firmu na Kajmanech, za založení je to cca $1000, roční paušální daň pak už jen $500. A tady můžu být klidně na pracáku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
+PandaWild Hodnocení: +1
Basti host

IP: 185.236.161xx

Příspěvekod PandaWild » 2. září 2021 10:18

Dík, je to hloupě zařízeno když není možné "vydělávat málo". :-( Týká se to nejen pracáku, ale i předdůchodu, který má stejné podmínky. Některé fotobanky ani nejdou pozastavit, jako např. 123RF. Jediná možnost je úplně smazat portfolia a zahodit tak budoucí možné přivýdělky.

Kdysi platilo zvýhodnění pro lidi s malým příjmem, na úkor těch s velkými příjmy, což bylo sociálně spravedlivé. Dnes je to naopak, protože o zákonech rozhodují zbohatlíci (ve svůj prospěch).
PandaWild

Příspěvekod shalom3 » 2. září 2021 18:47

Pojem "soustavná činnost" mi nějak nebere hlava. Když někdo něco udělá třeba před deseti lety (napíše knihu, složí muziku, něco vynalezne, nebo nahraje kupu fotek na fotobanky), pak si lehne na kanape a nehne prstem, jen občas koukne, jak mu chodí nebo nechodí peníze na účet - tak co je to za soustavnou činnost? Zdá se, že zákon nějak nerozlišuje mezi soustavnou činností a soustavnou nečinností. ;)
V případě akcií může někdo v dávné minulosti nakoupit balík akcií a letos prodat za mnohonásobně vyšší cenu, zdaňuje podle § 10, socku ani zdravotku neplatí. Stejně třeba příjem z pronájmu nemovitosti, který zdaní ovšem podle § 9. A samozřejmě, v obou těchto případech zpravidla jde o větší peníze, než se dají vydělat "soustavnou" činností.
+PandaWild, +ivusakzkrabice Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod ivusakzkrabice » 2. září 2021 21:03

Otázka je, zda si zákon nevykládá jako soustavnou činnost právě to koukání jak chodí na účet honoráře :lol: :D Každý přeci rád kouká, když mu choděj penízky..
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 2. září 2021 22:27

shalom3 píše:Pojem "soustavná činnost" mi nějak nebere hlava. Když někdo něco udělá třeba před deseti lety (napíše knihu, složí muziku, něco vynalezne, nebo nahraje kupu fotek na fotobanky), pak si lehne na kanape a nehne prstem, jen občas koukne, jak mu chodí nebo nechodí peníze na účet - tak co je to za soustavnou činnost? Zdá se, že zákon nějak nerozlišuje mezi soustavnou činností a soustavnou nečinností. ;)
V případě akcií může někdo v dávné minulosti nakoupit balík akcií a letos prodat za mnohonásobně vyšší cenu, zdaňuje podle § 10, socku ani zdravotku neplatí. Stejně třeba příjem z pronájmu nemovitosti, který zdaní ovšem podle § 9. A samozřejmě, v obou těchto případech zpravidla jde o větší peníze, než se dají vydělat "soustavnou" činností.

Že jsou fotobanky soustavná činnost není v zákoně, ale tvrdí to tady dost zarputile pár lidí. Já jim jejich názor neberu, ale stejně zarputile tvrdím, že nikoliv. A dokud mi někdo neukáže rozhodnutí soudu, tak je to jenom názor proti názoru, nic víc. Já to ale v praxi neřeším a nikdy řešit nebudu, protože stejně budu podnikat v jiném oboru na hlavní činnost až do smrti (nedávno mi přišel oficiální dopis od sociálky, že skoro žádný důchod mít nebudu a mám se na to připravit).
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod PandaWild » 3. září 2021 08:44

Podnikat můžeš až do smrti, to není v rozporu s pobíráním důchodu. Ale i když jsi platil jen minimální sociální pojištění, tak může být důchod celkem postačující, díky fixní částce. Podnikání tak bude už jen takový relaxační přivýdělek.
PandaWild

Příspěvekod ivusakzkrabice » 3. září 2021 09:14

Ta slova "soustavná činnost" jsou prostě blbá.
Vždycky mi to přišlo, že je pár důvodů k tomu nějaké drobné vyjimky. Třeba sezónní prodej svých výpěstků, či třeba aby se sezónní pracovníci nehromadili na pracák a dělali třeba něco užitečného. Bohužel na druhou stranu se nelze divit. Každý z nás by si mohl nechávat vyplatit výdělek z fotobank jednou za dva tři měsíce, v jiných odvětvích třeba fakturovat jen v sudé měsíce.. Je to nešťastné, ale svůj význam to tam má.

Horší mi na tom celém spíš přijde to, že nelze pozastavit všechny fotobanky, taková základné věc by to celé vyřešila raz dva.
+PandaWild Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod castyhost » 3. září 2021 09:29

Třeba sezónní prodej svých výpěstků

to neni soustavna cisnost, ani prodej boruvek u sinlice
obchodni zakonik je dosela dobre cteni a drtiva vetsina paragrafu ma hlavu i patu

Horší mi na tom celém spíš přijde to, že nelze pozastavit všechny fotobanky, taková základné věc by to celé vyřešila raz dva.

to by se pak vychcavalo raz dva :-)
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse