Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod GreatWhite » 12. leden 2022 18:13

o tom, že zrcadla umřou rozhodnou výrobci ;) a to, že ti žádný servis nevymění vymlácenou závěrku za pár roků... 8-)
Hodnocení: 0
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Neznamy » 12. leden 2022 18:32

GreatWhite píše:o tom, že zrcadla umřou rozhodnou výrobci ;) a to, že ti žádný servis nevymění vymlácenou závěrku za pár roků... 8-)

Podle mě spíš o tom rozhodnou kupující. DSLR prostě nebudou chtít, tak se je ani nevyplatí vyrábět (za konkurence schopnou cenu). Těch pár fajnšmekrů, kteří by raději DSLR se třeba najde, ale nebude to hlavní proud. A některému z nich pak rád prodám svou zachovalou 5D mk IV za cenu nové bezzrcadlovky. :-)

Pořád vidím výhodu pro DSLR ve výdrži. Ale to je asi tak vše. Na 5D mk IV jsem mohl fotit s jednou baterkou do aleluja. To s R5 jí měním už po pár hodinách focení. Nedělám ale s foťákem žádné dlouhé štreky, kde bych měl nouzi o elektřinu, takže mě to nijak neomezuje.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod GreatWhite » 12. leden 2022 19:21

nevím to jistě, ale Canon už myslím oznámil, že nebude dál vyrábět DSLR :? Nikon se na to vyprdne tak nějak bez velkých fanfár a zbyde už jenom Pentax...ono to tak nějak z důvodu nedostatku čipů vyplynulo samo. Radši budou dávat, co mají, do nových systémů, než do DSLR...ta výdrž baterií se asi časem taky nějak zlepší ;) třeba Apple to díky tomu svému novému čipu zase o trochu posunul u notebooků, možná to nějak v blízké budoucnosti vyřeší i fotovýrobci
GreatWhite

Příspěvekod prudek » 13. leden 2022 00:28

Nezbývá, než doufat, že bude i nadále možno připojit staré objektivy i na nové bezzrcadlovky od Canonu. Mám teda rok starou 5D MK IV, tak to snad pár let nebudu muset řešit, ale odepsat potom všechny oběktivy by se mi nechtělo. kór MP 65, Tamron 180, nebo Sigmu 150-600.
prudek

IP: 37.44.23.xx

Reputace: 0

Příspěvekod honza286 » 13. leden 2022 09:10

Nikon několik dalích let zrcadlovky určitě vyrábět bude už jen ze dvou důvodů - letos uvedli novou Nikon D780 a dokud se bezzrcadlovky nedostanou na srovnatelnou cenovou úroveň s kvalitou jim odpovídajícím zrcadlovkám, tak o ně bude pořád zájem. Jen pro srovnání Nikon D850 cca 70 tisíc, Nikon Z9 150 tisíc a asi nejde reálně předpokládat, že by např. v nejbližších třech letech stál +- stejně jako D850.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod GreatWhite » 13. leden 2022 09:52

:D jak jako letos? D780 je ze začátku roku 2020 :) dva roky zpátky. Ty si nechceš přiznat realitu, Nikon taky nemá nadbytek čipů a ty které má, tak nacpe do bezrcadlovek. Místo 850 udělají nějakou Z8. Možná udělají nějakou inventuru ve skladu a posbírají všechny součástky co jim zbyly a z toho vyrobí ještě nějaký APS-C slepenec. Objektivy už taky nebudou vyrábět, prostě ty vyleštěné sklíčka a motorky nacpou do nové S řady....Jistěže to v regálu v megapixelu vypadá jako v zrcadlovkovém ráji, no ve fabrikách je to jinak s výrobou ;)
GreatWhite

Příspěvekod duben » 13. leden 2022 09:59

honza286 píše:Nikon několik dalích let zrcadlovky určitě vyrábět bude už jen ze dvou důvodů - letos uvedli novou Nikon D780 a dokud se bezzrcadlovky nedostanou na srovnatelnou cenovou úroveň s kvalitou jim odpovídajícím zrcadlovkám, tak o ně bude pořád zájem. Jen pro srovnání Nikon D850 cca 70 tisíc, Nikon Z9 150 tisíc a asi nejde reálně předpokládat, že by např. v nejbližších třech letech stál +- stejně jako D850.

Ano Nikon asi ano, protože z bezzrcátky, hlavně s jejich ostřením brutálně zaspal. Nic jiného mu tak zatím nezbývá. Kdo vezme do ruky Z6 nebo Z7, obvykle se mu sice líbí pár vychytávek, ale reálně to pak v terénu nepoužívá, protože na to není spoleh. Z9 je reportážní tělo, to se dá cenově i výkonem srovnávat jen s D6. Pokud Nikon na základě ostřícího modulu Z9 udělá i použitelnou řadu Z6/Z7, tak to bude jiné. Zatím to tak není. U jiných značek ale to ostření funkční je, takže ty nemají důvod se DSLR nějak zarytě držet.

Naprosto ti ohledně Nikonu a DSLR rozumím, sám jsem jako bývalý majitel D3s a spousty Nikon vybavení s tímhle bojoval a kdyby byl před dvěma lety hybrid typu D780 možná jsem se rozhodoval jinak. I když pro mě je D780 na ostření taky pomalá. Ono ve výsledku se dají skvělé fotky dělat s obojím když víš co děláš. Kdyby nebyl člověk vázaný na skla/blesky a celý ten ekosystém k jednomu výrobci, tak bys asi taky možná řešil bezzrcátko. Ale hlavní je být spokojený a pokud někdo nově koupí D780 bude určitě spokojený a bezzrcátko nové tělo nebude třeba 8-10 let řešit. Já měnil D3s za jiné tělo v roce 2017 a to byl v tu chvíli 10 let starý model a pořád dával ve spoustě případů mnohem lepší výstup než velká řada součaných foťáků.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod duben » 13. leden 2022 10:09

Ona ji situace u Nikonu vůbec specifická, co kolem sebe vidím mezi fotografy, tak kdo má Nikon a chce u něj zůstat, kouil si Zko, pak na něj nadává a pak k tomu má ještě DSLR a to nakonec používá častěji nebo to s tím Zkem nějak kombinuje aby mu to vyhovovalo a minimalizoval množství nepovedených fotek kvůli AF. Nebo fotí méně akční fotografii, kde je pomalý a nepraktický AF fuk.

No a kdo přešel od Nikonu a Canonu na Sony, nebo zůstal u Canonu a teď si koupil novou R5, tak s tím fotí, je nadšený a o nějakém uvažování nebo návratu k DSLR tělům u něj nemůže být ani řeč. Je třeba si to říct na rovinu, to že se o DSLR vůbec ještě bavíme je dané neschopností Nikonu zvládnout ostření na čipu a tím nepoužitelná bezzrcátková těla. Donedávna byla hlavní část fotografů Canon/Nikon a když půlka z nich dostane do ruky nepoužitelný křáp (stejně jako to bylo u mě, když jsem to testoval), tak budou tvrdit, že DSLR je prostě pořád to pravé.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod honza286 » 13. leden 2022 14:58

Neznamy píše:Pořád vidím výhodu pro DSLR ve výdrži. Ale to je asi tak vše. Na 5D mk IV jsem mohl fotit s jednou baterkou do aleluja. To s R5 jí měním už po pár hodinách focení. Nedělám ale s foťákem žádné dlouhé štreky, kde bych měl nouzi o elektřinu, takže mě to nijak neomezuje.

Já to beru z pohledu krajináře, který bere foťák i na odlehlá místa včetně vícedenních přechodů někde na horách, kde moc možností k tomu se dostat k elektřině nebývá. A v takových případech je už foťák s výdrží baterie nějakých 300 - 400 fotek docela průser, který nemá úplně dobré řešení, jen ta blbá - tahat sebou násobně více baterií / více powerbank (přes ní se totiž nedobíjí jen foťák, ale i další elektronika - mobil, případně čelovka atd.) nebo méně fofit.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod prudek » 13. leden 2022 16:30

Ono asi v budoucnu DSLR vymizí z trhu. Až si tak za za 6 let budu kupovat novej foťák, už bude technika zase úplně jinde. Fotím hodně macro a ostřím na manuál pomocí vlastního oka. Canon zatím neumožňuje automatický ostření na oko hmizu tak aby to bylo použitelný.No ale co jsem slyšel, tak nějaká bezzrcadlovka od Sony prej už to má docela použitelný. Takže za těch x let už to budou umět u každé značky. Tak snad ten přechod na bezzrcadlovku bude v poho i pro mě.
prudek

IP: 37.44.23.xx

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na O focení