Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod Ubu Mbekele » 11. červenec 2024 17:38

Víte, tady to poslední dobou slouží k tomu abychom si v rámci možností pomohli a třeba i postěžovali... Sarkazmus je většinou lepší než pláč. Nikdo vám nedá zaručený recept na výdělek deseti tisíc. Fotobanky končí a možná se budou měnit na něco jiného. Hodnocení morálních profilů kohokoliv mi zavání... Kdo jste, abyste mohl soudit? To jestli podporujete Indonésii, Ukrajinu, nebo Bangladéš je asi většině lidí tady jedno. Raději užívejte léto a netrapte se fotobankami. Klimatický žal sem prosím netahejte :mrgreen:
+Egeris, +shalom3, +zdenat5 Hodnocení: +3
Ubu Mbekele

Reputace: +80

Příspěvekod pavelsku » 3. srpen 2024 13:15

laiknovy píše:Kolik průměrných fotek by zhruba člověk musel mít dejme tomu na Adobestocku (což se jeví jako jedna z posledních snad ještě relevantních fotobank), aby mu to vyneslo takových 10 tisíc korun měsíčně? Jaký je váš odhad? Předem dík za přečtení i případnou odpověď.

Za minulý měsíc mám na HIVE 30 článků, počítám tak 5 fotek na článek, takže řekněme kolem 150 fotek. Jsem v plusu za 158 dolarů. Ale to byl celkem dobrý měsíc, většinou to u mě kolísá nějak kolem té stovky.

https://peakd.com/hive-128464/@pavelsku ... vky-platit
Hodnocení: 0
pavelsku

Reputace: +2

Příspěvekod GreatWhite » 4. srpen 2024 08:20

takže to musíš napsat každý den článek, s nějakýma fotkama a dostaneš za to měsíčně +/- $ stovku?
+Ubu Mbekele Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +152

Příspěvekod pavelsku » 4. srpen 2024 22:09

Nemusím, chci :)

Spousta z nás dává svoje fotky na instáč, na facebook, někteří mají svoje blogy... a to všecko zadarmo. Takhle dělám to samý, co bych dělal stejně, ale za kapesné.
Přesněji řečeno, nedělám to pro výdělek, ale pro zábavu. Publikuju fotky, protože chci, aby se na ně dívali lidi (a v ideálním případě mi o nich napsali svůj názor). Ten výdělek, to je jen takový bonus.
A v mém případě je to méně pracné, než tlačit kvanta fotek do fotobank.

Třeba dneska jsem byl na výletě v sousedním městě. Pamětihodnosti, zámek a tak. Večer jsem napsal článeček s fotkama, a už teď vím, že se mi zaplatily minimálně jízdenky a svačina :D :D
pavelsku

Příspěvekod GreatWhite » 5. srpen 2024 10:41

Jasně, ale když další měsíc nepřidáš nové články, bude to generovat zase aspoň tu stovku? Dělá to nějaký pasivní příjem jak fotobanky?
GreatWhite

Reputace: +152

Příspěvekod pavelsku » 5. srpen 2024 18:55

Příjem je nejen za tvorbu vlastního obsahu, ale i za hodnocení ostatních. A to hodnocení se dá do jisté míry automatizovat, takže nějaký příjem se dá generovat i tak. Ale je pravda, že vyloženě pasivní příjem to není (a taky jsem to nikdy netvrdil). Na druhou stranu, poměr výdělku k vynaloženému úsilí není špatný.

Ale myslím, že i u těch klasických fotobank musíš průběžně aktualizovat portfolio. Že nestačí vystavit nějakých dva tisíce fotek a být definitivně za vodou. Nebo jo?
pavelsku

Příspěvekod Ubu Mbekele » 5. srpen 2024 20:02

Fotobanky mne dodnes živí. Jsem stále full time. Ani v době největšího rozmachu jsem nepracoval každý den. Teď už dělám jen mise pro Adobe a stále to nějak funguje a jede samospádem. To usilovné psaní by mne zabilo, po pár týdnech bych vyhořel. Sto dolarů měsíčně by nestačilo ani na zaplacení výpalného pro mafiány z finančáku...
Ubu Mbekele

Reputace: +80

Příspěvekod pavelsku » 5. srpen 2024 22:08

Je fakt (a je to dobře) že nejsme všichni stejní. Já se zase několikrát pokoušel uspět ve fotobankách a marně. Nejvíc mě iritoval nepoměr mezi počtem vystavených a prodaných fotek :)
Tak ať se daří každému v tom, co dělá rád.
pavelsku

Příspěvekod Fauren » 28. srpen 2024 12:02

Ach jo končí moje oblíbená fotobanka photocase.. :? už nám tady za chvilku zbyde pouze monopol :)
Fauren

Reputace: +64

Příspěvekod old shutterhands » 26. září 2024 11:05

Moja odpoveď bud viac zamyslením nad grafickým dizajnom ako nad fotobankami. Tie budú existovať a ešte nejaký čas tí šikovnejší z nás tu nejaké peniaze zarobia, ale zárobky budú z roka na rok menšie a menšie.
Poviete si, kašlem na fotobanky, hlavne že robím grafika niekde v agentúre či doma za stolom. Ani tu to nevidím do budúcna moc rúžovo. Priznajme si, doba boomu reklamných agentúr, grafických štúdii je dávno preč. Časy, keď sa priemerný grafik bez problému zamestnal a mal aj celkom dobrý plat sú tiež už minulosťou. Grafikov a grafických a reklamných agentúr je veľa, viac ako trh potrebuje. Nastáva krutá selekcia, prežijú len najlepšie agentúry, štúdiá a len najlepší grafici budú mať job. Aj ten grafický job je čím ďalej menej kreatívny. Kopa tzv. reklamných agentúr sú vlastne len veľké copycentrá, kde grafici riešia skôr čo a ako vytlačiť, a nie čo a ako navrhnúť a spracovať.
Poviete mi...vidíš to moc čierne....Závisí od toho kde sa momentálne nachádzate a v akom stave je vaše grafické portfólio, či portfólio vašej agentúry.
Realita je neúprosná - nastupuje čoraz lepšia a lepšia AI, ktorá len začína. Len si porovnajme mobily z konca 90-tych rokov a tie dnešné - je to priepastný rozdiel. A rovnako to bude s AI, tu bude rozdiel ešte priepastnejší. Mobily sú skôr vec zábavy, kdežto AI je výkonný stroj.
O pár rokov AI..... zmení svet grafiky možno oveľa podstatnejšie ako si to dnes vieme predstaviť.
old shutterhands

IP: 195.12.151.xx

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse