Dusan píše:shalom3 píše:Dusan píše:Já myslím že se Shutterstockem se už nepočítá, je v podstatě v odstavné fázi. Getty může fungovat díky reportážní fotce a Adobe asi díky tomu že mají balík software. Ostatní jsou v podstatě po smrti nebo na ni čekají.
Já to spíš vidím tak, že všechny bývalé významnější fotobanky budou poskytovat AI generátory, zpočátku za relativně přijatelné poplatky, později za docela nemravný peníz.

Tomu bych dřív veřil, ale používáš placené AI? Cca 2 měsíce dozadu co vyšlo v ChatGPT generovaní obrázků 2.0 tak už jsou fotobanky prakticky odstavené. Za 400Kč měsíčně máš nástroj který programuje, generuje texty, fotky, ... Vzal jsem svoji fotku v nic moc kvalitě a nachal jsem se zakomponovat do kavárny s notebookem a pochopil jsem že tohle už nikdo fotit nebude. Výsledek je víc než dobrý a neustále se to posouvá. Takže ze rok to bude lepší a já už teď nevidím moc prostor co by se mělo zlepšovat. Btw jsem tým Claude, ale ChatGPT dává často měsíc zdarma na vyzkoušení, tak už jsem to měl 2x

Jo a celá moje myšlenka je že AI nenahradí tvůrce. To jsem pochopil, že tohle nejde tak snadno, ale co dokáže je to, že totálně zabije poptávku. Vidím to i na webu, druhou nohou dělám weby a problém není gerovaní webů, ale to že tam lidé přestávají chodit a spokojí se s odpovědí z AI. A pak s umírajícím webem není kam fotky umisťovat. Web se stává generovaným odpadem(3/4 obsahu tvoří AI) s chybama a na tom se trénuje další AI a návštěvnost webů šla v některých oborech o 80% dolů. Lidem stačí AI a sociální sítě, bohužel to je realita. Takže otázka není fotit nebo generovat, ale komu vlastně prodávat.
Tak jistě, já placenou AI nevyužívám, resp. se snažím AI využivat co nejméně. Celkem mne překvapilo, že klesá návštěvnost webů. Když zadám dotaz, google mi sice vysype odpovědi od AI - jakýsi souhrn, který ale obsahuje odkazy na weby - takže tam prokliknu v případě, že mě ta informace zaujme. Na informace od AI se nechci v žádném případě spolehnout. Koncem dubna jsem položila dotaz, kdy bude nejbližší úplněk - bylo vidět, že měsíc už prakticky úplněk je. AI suverénně vyplivla, že prý 23. května.

Tak jsem s ní chvili polemizovala a obdržela argument, že ona může dělat chyby a že si mám vše kontrolovat na odborných webech. Hm....Upřímně řečeno, ty obrázky generované AI jsou mimo realitu - všechno je až příliš dokonalé, obličeje jako nějaká šablona z Holywoodu, krajiny většinou kýčovité, tak nějak to nemá duši.