Shutterstock a DALL-E...konec výdělků na SS

Re: Shutterstock a DALL-E...konec výdělků na SS

Příspěvekod ivusakzkrabice » 2. listopad 2022 05:53

PandaWild píše:Na abstraktní obrázky sloužící jako ilustrace dobrý, umí vytvořit hezké fantazie, ale je to jen jedna oblast použití. Reálné detaily zatím(!) neumí vytvořit. Kluk v tom dost zkouší tvořit - z metrové vzdálenosti jsou ty krajinky a domečky hezké. Ale blíže, okna zkroucená, lidi příšery. Asi potrvá ještě dlouho, než se AI naučí chápat reálný svět a bude to využitelné jinde než abstraktní ilustrace, aby uměl generovat dobře i detaily.

dalle.jpg

Možná než ve fotobankování to najde uplatnění ve hrách.. a my budem v pohodě a herní grafici nebudou mít, co žrát :)
Netuším, zda jste někdo sledoval, ale několik lidí se dalo do generování obrázků s herečkou Emmou Watson a ty působí dost reálně (v detailu zvětšení jsem neviděla). Tenhle směr je trochu děsivější, vytváření scén, které se nestaly a mohou v budoucnu sloužit k dezinformacím a propagandám.. to už nezní až tak neškodně, když si uvědomím, co se od covidu přes válku na Ukrajině momentálně v hlavách některých čechů děje.
+zdenat5 Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +742

Příspěvekod Bananaboy » 2. listopad 2022 11:50

To s Emmou Watson je niečo trochu iné. Tá technika sa nazýva Deepfake. Tam ide o to prepojiť tvár známej osobnosti s telom iného človeka. Keď sú k dispozícii dobre nasvietené zdroje známej osobnosti a tela na ktoré sa tvár bude pomocou deepfake programu "roubovat" a tieto zdroje sú v kvalitnom rozlíšení, tak je výsledok prakticky nerozoznateľný od skutočnosti.

AI na fotobankách bude fungovať na rozdielnom princípe. Tam sa obrázok bude tvoriť na základe textového opisu obrázku. Takže budeš chcieť napríklad mačku s ružovou čapicou, ktorá líže zmrzlinu a balansuje na lane v cirkusovej aréne, tak to napíšeš do textového poľa a AI ten obrázok pozliepa a vytvorí z rôznych, dostupných zdrojov.

Videl som na internete pár "výtvorov" umelej inteligencie a nepáčili sa mi. Ako tu už bolo napísané, na abstrakcie, alebo krajinky to bude možno dobré, ale ľudí a zvieratá v určitých situáciách, tak aby to vyzeralo reálne, to nebude vedieť generovať ešte hodne dlho.
Bananaboy

Reputace: +1053

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 2. listopad 2022 12:50

Já jsem jednou vzal orla z Lednického parku, přeasadil ho do Alp a naanimoval jako video a udělal ještě fotku a vydělalo to dohromady několik set dolarů a ještě pořád se to stahuje. Udělal jsem to samozřejmě ručně, ale nevidím důvod, proč by to AI nezvládla také.
Fotografové a grafici jsou ale mizerně placení, zatímco špičkoví programátoři výborně placení, takže možná ekonomika stojí pořád ještě na straně fotografů.
+ivusakzkrabice, +zdenat5 Hodnocení: +2
hypotekyfidler.cz

Reputace: +336

Příspěvekod PandaWild » 2. listopad 2022 14:35

Bananaboy píše:...Takže budeš chcieť napríklad mačku s ružovou čapicou, ktorá líže zmrzlinu a balansuje na lane v cirkusovej aréne, tak to napíšeš do textového poľa a AI ten obrázok pozliepa a vytvorí z rôznych, dostupných zdrojov....
Tak tohle se moc nepovedlo. Na takové zadání nemá Dall-E dostatek fantazie, výsledek je docela žalostný. :?

"a cat with a pink hat licking ice cream and balancing on a rope in a circus arena"
kocka.jpg
kocka.jpg (86.63 KiB) Zobrazeno 1737 krát
+Bananaboy, +ivusakzkrabice, +zdenat5 Hodnocení: +3
PandaWild

Reputace: +1984

Příspěvekod Ubu Mbekele » 2. listopad 2022 15:02

Jeden čas mi rusáci vektorizovali fotky a používali je ve svých portfoliích. Už mne omrzelo to hlásit. Teď bude šutr dělat něco podobného a možná mi za to i zaplatí třeba 20 centů. Beru to jako pokrok, když rusáci teď mají jiné starosti... :mrgreen:
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Bananaboy » 2. listopad 2022 16:08

Môj výsledok ešte žalostnejší. :(
Viac než Artificial Intelligence by tomu sedelo pomenovanie Artificial Idiocy. :lol:

cat_with_a_pink_hat.jpg
cat_with_a_pink_hat.jpg (154.11 KiB) Zobrazeno 1719 krát
+PandaWild, +ivusakzkrabice Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1053

Příspěvekod PandaWild » 2. listopad 2022 18:12

Vypadá spíš jako bys zadával "Oběšená něco-jako-kočka". :lol: Možná jsi objevil šifru způsobující zhroucení AI. Uchovej si ji pro případ až nás ovládnou roboti. ;)
PandaWild

Příspěvekod shalom3 » 2. listopad 2022 23:26

Tak už jsem úplně v klidu. Mně to vytvořilo zrůdu s poněkud kočičím tělem, avšak malformovanou hlavou (pravděpodobně rovnou několika dávkami radiace) a růžovými rohy na hlavě. Možná by to mohl využit Mára Zukrdlín v rámci Metaverzu - jak jsem viděla, tak se mu tam zatím ty pajďuláčci nějak moc nedaří.

Zatím jsem neviděla žádný obrázek vygenerovaný AI, který by mne uchvátil. Jakž takž snad nějaká krajinka, ale působilo to na mne spíš tak nějak divně, asi jako když se člověk dívá na voskovou figurínu místo opravdového člověka. Nevím, jak to vyjádřit, asi jako kdyby to nemělo duši.
Ale jsem optimistka, brácha tvrdí, že lidstvo nepřeválcuje umělá inteligence, ale přirozená blbost. ;)
Přílohy
cat.png
cat.png (151.68 KiB) Zobrazeno 1665 krát
+Bananaboy, +PandaWild, +zdenat5 Hodnocení: +3
shalom3

Reputace: +1136

Příspěvekod shalom3 » 3. listopad 2022 13:41

Ještě když si to tak prohlížím zpětně, zřejmě je v tom zabudovaný nějaký autodestruktivní algoritmus. V pořadí obrázků - Panda - jakž takž, Bananaboy - celkem děs, já - děs a běs. Bojím se pomyslet, jak by mohly vypadat další vygenerované výtvory - prosím neukazovat dětem, mohlo by je to závažně psychicky poškodit. :mrgreen:
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1136

Příspěvekod PandaWild » 3. listopad 2022 14:19

Máš pravdu, AI je už asi hodně unavené. :shock:

kocka2.jpg
kocka2.jpg (20.28 KiB) Zobrazeno 1613 krát
+Bananaboy, +shalom3 Hodnocení: +2
PandaWild

PředchozíDalší