Bananaboy píše:Mám dve otázky:
1. Ako vieš, že je to vytvorené umelou inteligenciou? Nikde to tam nie je napísané.
2. Ak to bolo vytvorené umelou inteligenciou, tak ako je možné, že to predávajú na fotobankách? Fotobanky sa jasne vyjadrili, že tvorbu umelej inteligencie nebudú prijímať.
1) Poslední 2 měsíce si s Midjourney hraju (pár hodin denně), takže si troufnu tvrdit, že ten "styl" docela dobře poznám.
2) Zkoušel jsem to nahrát i na fotobanky:
Shutterstock, iStock/Getty, a Depositphoto to neberou (neprojde to schvalovacím procesem)
Dreamstime to schválí, ale za 10? dní ti to smažou
Adobe, 123rf, CanStock, Pond5, Pixta, Mostphotos a Alamy to normálně přijímají.
Nejsem si jistý, že se k tomu negativně vyjádřily všechny fotobanky (ani jsem to nějak zvlášť nehledal).
Osobně mi to z právního hlediska přijde docela v pohodě, spíš si myslím, že se fotobanky zalekly nové konkurence a snažili se tomu trochu zhoršit pozici (a přijít s vlastní variantou - viz. SS)
Pokud je pravda, co tvrdí lidi z Midjourney, tak ten program nedělá koláž, nekopíruje pixely. Když zadáte, že chcete např. obrázek růžové kočky, tak si projde 1000 obrázků kočky a zjistí, jak asi kočka vypadá (počty očí, nohou, tvar hlavy,...), pak zjistí, co je to růžová barva a pokusí se to namalovat. Není to tedy kopie, ale pouze inspirace. Je to stejné, jako by to dělal člověk. Taky nebudete malovat po paměti, ale podíváte se na pár obrázků.