Shutterstock a DALL-E...konec výdělků na SS

Shutterstock a DALL-E...konec výdělků na SS

Příspěvekod Anna Frajtova » 31. říjen 2022 09:10

Tohle se šéfům SS povedlo. Brzy nebudou muset vyplácet už vůbec žádné provize. Použijí naše obrázky k výuce AI, ta si na jejich základě vygeneruje vlastní obsah... a je to! Nikomu se nemusí nic platit. Tleskám!

https://www.zive.cz/clanky/fotobanka-sh ... fault.aspx
Hodnocení: 0
Anna Frajtova

Reputace: +3

Re: Shutterstock a DALL-E...konec výdělků na SS

Příspěvekod GreatWhite » 31. říjen 2022 09:30

To bude v klidu, tlak na autenticitu obsahu bude díky AI od zákazníků ještě větší. Čím "reportážnější" fotky budete dělat, tím větší zájem o ně bude.
GreatWhite

Reputace: +155

Příspěvekod Anna Frajtova » 31. říjen 2022 09:51

Já mám zrovna tu smůlu, že dělám vektory. Tedy dělala jsem, od těch dob, co přišli s tím skrouhnutím provizí, už nepřispívám, ale pořád mi chodí slušné peníze. Což bohužel skončí.
Reportážní fotky se také moc neprodávají, dají se prodat jen pod licencí “editorial” a ta má zanedbatelný dosah.
Obecně si myslím, že AI nás - fotobankéře - dorazí.
Anna Frajtova

Reputace: +3

Příspěvekod Bananaboy » 31. říjen 2022 10:08

Ja by som to nevidel až tak čierne. Peniaze sa rozdelia medzi autorov fotografií z ktorých AI poskladá výsledné "dielo". A práve ako vektorista som ešte kľudnejší, pretože AI možno dokáže vytvárať dobré obrázky z fotiek, ale osobitné vektorové štýly a takzvaný rukopis, ktorý je u každého autora vektorov iný, nedokáže zmysluplne skombinovať snáď nikdy.
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod GreatWhite » 31. říjen 2022 12:16

Myslel jsem to spíše tak, že když fotit, tak zachycovat akci reportážním stylem. AI udělá v pohodě holku jak se dívá na západ slunce někde na pláži, ale bude mít problém, když tam bude dovádět se psem. Udělá motorovou pilu někde na pařezu, ale když bude borec řezat polena nebo kácet strom už to bude problém. O takové fotky bude zájem pořád. Vektory nevím, tam jak píše Bananaboy bude hrát roli rukopis autora. Jestli ovšem bude AI vykrádat i ty nejlepší vektoristy časem se to naučí. S tím může narazit SS na právní žaloby. Ostatní fotobanky to nechtějí riskovat a nejdou cestou AI.
GreatWhite

Reputace: +155

Příspěvekod admin » 31. říjen 2022 12:56

Anna Frajtova píše:Já mám zrovna tu smůlu, že dělám vektory. Tedy dělala jsem, od těch dob, co přišli s tím skrouhnutím provizí, už nepřispívám, ale pořád mi chodí slušné peníze. Což bohužel skončí.
Reportážní fotky se také moc neprodávají, dají se prodat jen pod licencí “editorial” a ta má zanedbatelný dosah.
Obecně si myslím, že AI nás - fotobankéře - dorazí.

Já myslím, že se bát nemusíme. Co AI umí, to jsou "malované obrázky" - takže bát se můžou ilustrátoři knih, tam vidím v AI velký potenciál - ovšem ukočírovat to bude chtít opět někoho zkušeného.

Další místo, kde se bude masově používat tvorba AI jsou doprovodné obrázky ke článkům, na blog, na socky, kdy je autorovi jedno, co na obrázku bude a jde jen o to vizuálně doplnit článek.

V okamžiku, kdy budete chtít něco konkrétního - bílé složené triko na dubovém stole, vám to sice AI nakreslí, ale triko bude mít třeba 3 rukávy a stůl pět nohou a detaily budou tak nějak rozmazané, protože AI vůbec nechápe, kudy má vést šev na triku, jen ví, jak to "rozmazaně z dálky" má vypadat.

A vektoristi, ti budou úplně v pohodě - tedy opět nemám na mysli ilustrátory, malíře, ale ty, co dělají infografiky, templaty, ikony, minimalistické grafiky - u vektorů jde o čistou práci s čistými okraji a nějakou logikou ve vrstvách, tam si AI neškrtne :)))

Stejně tak reportážní fotky - dovedete si představit, že komerční firma - třeba cestovní kancelář - si dá na web fotky vygenerované AI???
+PandaWild Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +581

Příspěvekod joeym » 31. říjen 2022 21:26

Po tom, čo som vyskúšal Midjourney a videl obrázky od ostatných AI, tak sa zatiaľ tiež neobávam. Všetky ilustrácie, čo som dal AI vytvoriť pôsobia ako keby boli od jedného autora. Má síce takmer nekonečné množstvo kombinácií prvkov/farieb, ale už teraz akoby mala svoj vlastný štýl. Preto predpokladám, že po počiatočnom nadšení, keď to všetci vyskúšajú, po čase ilustrácie na weboch budú vyzerať veľmi podobne, a zákazníci sa vrátia k originalite autorov. Kým sa AI trénuje na obrázkoch od autorov/umelcov, tak to ani nemôže byť inak.
Najväčšia hrozba je v cenovej konkurencii - AI je pre fotobanky generátor obrázkov "zadarmo" (okrem energií a smiešnych poplatkov pre autorov, na ktorých sa AI trénuje). Takže ako viacerí spomínali, hlavná skupina zákazníkov, o ktorých prídeme, sú blogeri, magazíny a pod. Ale podľa mňa aj to len dočasne, lebo časom sa budú chcieť odlíšiť, a na to potrebujú originálne výtvory.
Na druhej strane sú ale veľmi užitočný nástroj pre autorov z hľadiska inšpirácie. Už teraz aktívne využívam práve Midjourney pri tvorbe - dám si vytvoriť rôzne obrázky a ak mi sedia, urobím podľa nich vektory. Nevýhoda je, že menej scrollujem po Pintereste, Behance a pod. a mám menej tej skutočnej inšpirácie, ale zase v tejto zrýchlenej dobe sa inak nedá.
joeym

IP: 176.61.232.xx

Reputace: 0

Příspěvekod ivusakzkrabice » 1. listopad 2022 20:24

Jak to bylo v tom filmu

"Na podzim prodám foťák a na jaře už si necvaknu ;)"

No jako ta AI hodně překvapila, ale nemyslím si, že by se celý svět naráz zbláznil a všichni ujížděli na AI, že bysme my přispěvovatelé neměli ani na chleba. Všechny tyhle novinky mají své fáze a zatím se kolem toho motaj hlavně nadšenci, přičemž většina z nich by si normálně naše fotky nekoupila a chvíli se tam tahle skupinka bude plácat. Mezitím snad vznikne konečně ten rámec právní. A toho se shutterstock dle mého chopil docela rozumně. Myslím, že není moc témat, které by na shutterstocku nebyly, tak se ten generátor zas tak nepředře, ale určitě to přiláká na šutr další zvědavce, třeba to pro nás bude na chvilku malinkým přínosem :)
+zdenat5 Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod PandaWild » 1. listopad 2022 21:09

Na abstraktní obrázky sloužící jako ilustrace dobrý, umí vytvořit hezké fantazie, ale je to jen jedna oblast použití. Reálné detaily zatím(!) neumí vytvořit. Kluk v tom dost zkouší tvořit - z metrové vzdálenosti jsou ty krajinky a domečky hezké. Ale blíže, okna zkroucená, lidi příšery. Asi potrvá ještě dlouho, než se AI naučí chápat reálný svět a bude to využitelné jinde než abstraktní ilustrace, aby uměl generovat dobře i detaily.

dalle.jpg
dalle.jpg (22.37 KiB) Zobrazeno 3653 krát
PandaWild

Reputace: +1981

Příspěvekod admin » 1. listopad 2022 21:49

PandaWild píše:Na abstraktní obrázky sloužící jako ilustrace dobrý, umí vytvořit hezké fantazie, ale je to jen jedna oblast použití. Reálné detaily zatím(!) neumí vytvořit. Kluk v tom dost zkouší tvořit - z metrové vzdálenosti jsou ty krajinky a domečky hezké. Ale blíže, okna zkroucená, lidi příšery. Asi potrvá ještě dlouho, než se AI naučí chápat reálný svět a bude to využitelné jinde než abstraktní ilustrace, aby uměl generovat dobře i detaily.

Přesně! Na fantasy super, na doplňkový obrázky okej, ale cokoliv jinýho, nedejbože na tisk, kde to chce vyšší rozlišení to bude fujky - budou tam do očí bijící fyzické chyby a nesmysly. Možná tak do časopisu Sluníčko, jako obrázek s hádankou - najdi všechny nesmysly :)))
+PandaWild, +zdenat5 Hodnocení: +2
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +581

Další

Zpět na Shutterstock