Anna Frajtova píše:Já mám zrovna tu smůlu, že dělám vektory. Tedy dělala jsem, od těch dob, co přišli s tím skrouhnutím provizí, už nepřispívám, ale pořád mi chodí slušné peníze. Což bohužel skončí.
Reportážní fotky se také moc neprodávají, dají se prodat jen pod licencí “editorial” a ta má zanedbatelný dosah.
Obecně si myslím, že AI nás - fotobankéře - dorazí.
Já myslím, že se bát nemusíme. Co AI umí, to jsou "malované obrázky" - takže bát se můžou ilustrátoři knih, tam vidím v AI velký potenciál - ovšem ukočírovat to bude chtít opět někoho zkušeného.
Další místo, kde se bude masově používat tvorba AI jsou doprovodné obrázky ke článkům, na blog, na socky, kdy je autorovi jedno, co na obrázku bude a jde jen o to vizuálně doplnit článek.
V okamžiku, kdy budete chtít něco konkrétního - bílé složené triko na dubovém stole, vám to sice AI nakreslí, ale triko bude mít třeba 3 rukávy a stůl pět nohou a detaily budou tak nějak rozmazané, protože AI vůbec nechápe, kudy má vést šev na triku, jen ví, jak to "rozmazaně z dálky" má vypadat.
A vektoristi, ti budou úplně v pohodě - tedy opět nemám na mysli ilustrátory, malíře, ale ty, co dělají infografiky, templaty, ikony, minimalistické grafiky - u vektorů jde o čistou práci s čistými okraji a nějakou logikou ve vrstvách, tam si AI neškrtne
))
Stejně tak reportážní fotky - dovedete si představit, že komerční firma - třeba cestovní kancelář - si dá na web fotky vygenerované AI???
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz