Shutterstock a DALL-E...konec výdělků na SS

Re: Shutterstock a DALL-E...konec výdělků na SS

Příspěvekod PandaWild » 8. listopad 2022 21:19

U některých obrázků (které vypadaly hodně dobře) co jsem se díval uváděli že to je vytvořené s AI, tak bych tomu věřil. Že to přijali - dřív se tomu fotobanky nebránili, asi to bylo nahrané dřív než to zakázali.
Hodnocení: 0
PandaWild

Reputace: +1984

Příspěvekod Petr1 » 8. listopad 2022 21:27

zdenat5 píše:Vypadá to hezky a zajímavě. Otázka je - co se stane při masivním plošném rozšíření. Tak nějak je v tom - i přes rozdílnost - stejnakost. Nakonec to může působit, že je to všechno na jedno brdo. Rukopis umělé inteligence je charakteristický - prostě bude to všechno malovat jeden umělec - jeden styl. To může nakonec působit nudně. :cry:

Nestane se nic. :D

Není to všeobjímající řešení tvorby grafiky, je to jenom další z nástrojů, které se budou používat. Stejně jako vodovky, akvarelové barvy, photoshop, nebo illustrator.
Z pohledu fotobankéřů a fotobank to nemusí být nic strašného. Vzhledem k nízkým cenám předplatného se grafikovi (např. zaměstnanci reklamky) vyplatí obrázek koupit, pokud mu to ušetří 1 minutu práce. Vzhledem k tomu, že vygenerování něčeho použitelného vám zabere desítky minut a pak to ještě musíte často doladit ve photoshopu bych se nějakého velkého odlivu zákazníků fotobank neobával.
Problém "jenom" je, že to zvýší konkurenci mezi tvůrci, protože i jouda, co neumí kreslit/malovat (jako třeba já) může vyrobit obstojná díla.

Ten styl není jeden, styly se tam celkem měnit dají. Osobně mi spíš vadí, že si nemůžu vybrat kompozici, takže spousta jinak pěkných obrázků nejde použít z hloupých důvodů, jako: "kočka má uříznuté uši" (lezou ji mimo obrázek), nebo "jelen je větší, než stromy v lese". Reálně ta tvorba vypadá tak, že na nějaké téma vygeneruji třeba 100 obrázků v malém rozlišení (což je rychlé), z nic pak tak 20-30 ve velkém rozlišení a z toho jich je 5-7 nakonec použitelných (po drobných úpravách/retuších ve photoshopu)
Jestli (až) s takovým nástrojem přijde Adobe a bude to součástí photoshopu, tak to teprve bude normálně/efektivně použitelné. Např. označíte, kde chcete co mít a jak to má být velké a pak už se to samo vygeneruje.
Petr1

IP: 78.45.53.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 9. listopad 2022 07:19

Petře Ty si to platíš? Existuje nějaký nástroj zdarma? (kromě Dall-E mini/Craiyon, který je dost slabý) Chtěl jsem zkusit Midjourney, ale zdarma je jen 25 kreditů, a na Dall-E je 50 kreditů, přijde mi to málo na to pohrát si na vyzkoušení - dřív bych vyčerpal kredity než bych se to naučil používat.
PandaWild

Příspěvekod PandaWild » 9. listopad 2022 07:25

Ilustrace v dnešním článku https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... u-40413968 - vypadá to jako fotografie, až při detailnějším pozorování jsou znatelné chyby AI (jako nepřirozené ruce ženy v popředí). Na tyhle oblasti budou AI zřejmě dostačující, většině lidí to ani nepřijde chybné a stačí jim to. Jestli to bude znamenat, že autor článku si zadá příkaz pro AI (podobně jako to dělá při vyhledávání na fotobance), očekávaný výsledek dostane možná i rychleji než hledáním na fotobankách (přesnější podle jeho specifikace) a bude ho to stát zřejmě i míň, tak to může být pro něj zajímavé. Vždy to ale stále ještě bude potřebovat předlohy pro AI, ilustrace i fotky, jen to budou kontributoři prodávat jinak.
PandaWild

Příspěvekod Petr1 » 9. listopad 2022 10:01

PandaWild píše:Petře Ty si to platíš? Existuje nějaký nástroj zdarma? (kromě Dall-E mini/Craiyon, který je dost slabý) Chtěl jsem zkusit Midjourney, ale zdarma je jen 25 kreditů, a na Dall-E je 50 kreditů, přijde mi to málo na to pohrát si na vyzkoušení - dřív bych vyčerpal kredity než bych se to naučil používat.

Platím si to. Řekl jsem si, že to na 3 měsíce zkusím a uvidím. Pořád nejsem rozhodnutý.
Nic jiného, než Midjourney jsem nezkoušel a netuším, jestli není něco zdarma.

Už si nejsem úplně jistý, ale jestli se tam registruje jenom přes e-mail, tak si jich můžeš 10 založit, registrovat se 10x a mít kreditů 250. Nebude to sice úplně user friendly, ale na důkladné vyzkoušení by to stačit mohlo. ;)
Petr1

Příspěvekod Bananaboy » 9. listopad 2022 10:43

Pýtali od teba pri registrácii telefónne číslo? Pretože na Dall-E sú viacnásobné registrácie ošetrené telefónnym číslom, takže tam by (asi?) ďalšiu registráciu nešlo vytvoriť. Inak aj ja by som ten Midjourney rád vyskúšal, pretože ma táto problematika zaujíma. Hlavne by som sa chcel presvedčiť, či to fakt vie vytvárať fotorealistické obrázky. Dall-E ma zatiaľ moc nepresvedčilo.
Bananaboy

Reputace: +1053

Příspěvekod shalom3 » 9. listopad 2022 11:18

Taky to ve mně probudilo zvědavost a tak jsem se snažila včera zaregistrovat. Jako pako jsem tam vyplnila e-mail, potvrdila odkaz v obdrženém emailu, několikrát potvrdila, že nejsem robot, pak to chtělo telefonní číslo, zaslali kód, který jsem na internetu zase zadala, myslím znovu potvrdila, že nejsem robot (i když jsem si už tak aj připadala :mrgreen:). Výsledek byl úžasný, přišel mi tento mail:
====
Ahoj,

Discord se snaží pro svou komunitu udržovat bezpečné prostředí. Zjistili jsme, že tvůj účet porušuje naše podmínky využívání služeb nebo zásady komunity. Proto jsme zablokovali tvůj účet. Důvod je následující:

Discord zablokoval tvůj účet kvůli spamování nebo porušení zásad platformy. Důvody, proč naše opatření proti zneužívání označila tvůj účet, mohou být následující:

Během krátké doby z tvého účtu odešlo příliš mnoho přímých zpráv.
Tvůj účet spolupracoval se serverem určeným ke spamování Discordu.
Tvůj uživatelský účet byl automatizován nebo využíval selfbota.
Jiné zakázané činnosti na Discordu – např. připojování se k příliš vysokému počtu serverů vyšší rychlostí, než by to dokázal člověk.
Pokus o potenciálně podvodnou činnost.

S pozdravem
Tým Discord Trust and Safety
=====
OK, beru to jako znamení, že tohle nebude cesta pro mě.
shalom3

Reputace: +1136

Příspěvekod Petr1 » 9. listopad 2022 12:15

Bananaboy píše:Pýtali od teba pri registrácii telefónne číslo? Pretože na Dall-E sú viacnásobné registrácie ošetrené telefónnym číslom, takže tam by (asi?) ďalšiu registráciu nešlo vytvoriť. Inak aj ja by som ten Midjourney rád vyskúšal, pretože ma táto problematika zaujíma. Hlavne by som sa chcel presvedčiť, či to fakt vie vytvárať fotorealistické obrázky. Dall-E ma zatiaľ moc nepresvedčilo.

Popravdě si to už nepamatuji, ale pokud to chce tel. číslo, tak se můžeš domluvit s příbuznými. Nejjednodušší ale bude si na měsíc to předplatné za pár desítek eur koupit. Když půjdeš s kamarádem do hospody, tak to bude přepočteno na eura za hodinu zábavy dražší :D
Petr1

Příspěvekod PandaWild » 9. listopad 2022 12:35

shalom3 píše:...Proto jsme zablokovali tvůj účet....
:shock: Asi je důvodem, že se objeví zprávy z Midjourney které Discord zahltí - a tak jsou další registrace znemožněné. Mají to divně ošetřené. :roll: Já byl na Discord registrovaný z dříve, kvůli hře, tak mě to pustilo - ale nikdy jsem jeho filozofii nepochopil a nedokázal použít. Asi podobně jako jsem nikdy nepochopil Facebook, nechápu jak s takovým nepraktickým uživatelským interfacem mohou být lidi spokojení.

Asi počkám s hraním ještě pár let, až bude AI volněji přístupné.
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 9. listopad 2022 13:12

Shalom3, tak to je teda dosť drsné. Človeka to odradzuje od registrácie. Podobné blbiny mi vždy vypisuje Instagram, keď tam zakladám nový účet. To mi ale spôsobuje nejaké rozšírenie vo Firefoxe. Vždy sa mi stačí prepnúť do Opery, ktorú mám čistú bez rozšírení a tam to ide.

Pando, Facebook je ešte v pohode. Tam sa dá urobiť aspoň dosť marketingových vecí. Vytvoriť stránku, záujmovú skupinu, vložiť klikateľné video na YouTube a prilákať sledovateľov a podobné veci, ktoré majú aspoň aký-taký význam. Čo som ale ja doteraz nepochopil, je vyššie spomínaný Instagram. Dáš tam fotku, alebo video, niekto ti to olajkuje a to je asi tak všetko. Inak je Instagram úplne na prd makový. Žiadne klikateľné odkazy, žiadne prepojenie s inými stránkami, proste nič! Na pochválenie sa fotkami z dovolenky to možno stačí, ale nechápem, ako môže niekto na Instagrame robiť biznis a marketing. :?
Bananaboy

Reputace: +1053

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock