Akvárko atd. - na tohle je dobré se nejdříve podívat na ShutterStock, jaké tam jsou fotky takového typu. Mnohokrát (spíše vždy) se mi stalo, že jsem byl nadšený svou fotkou a jaký to bude trhák, pak jsem kouknul na fotobanku a zjistil, že tam je takových fotek tisíce či spíš miliony a podstatně lepších. Má super-fotka byla mrzáček v davu lepších. Takže se pak nedivím že je vyhazují, i na podobnost (= "takových podobných máme na fotobance miliony!").
Tohle je potřeba si uvědomit, že "similar" znamená že je fotek tohoto typu na fotobance už nadbytek, ne že máte takovou v portfoliu. I "šum" označuje často stejný důvod, tj. nezajímavá nebo otřelá fotka. U hodně dobré fotky se šum toleruje.
Nejdříve se podívejte na fotobanku na obsazenost tématu. Stále stejná tvorba nemá moc smysl. Jsou témata kterými jsou fotobanky zahlcené, jako běžné fotky krajinek, kachničky na rybníku, nebo v ilustracích abstraktní pozadí. Je potřeba tvořit v málo obsazené oblasti a tam jsou šance na "trháky". Stále se takové oblasti dají najít. Vím zde na fóru o jednom nejmenovaném kolegovi (že jo kolego

), který fotí stylem který se jinde nevyskytuje - fotky mu nevyhazují a i se dobře prodávají. A i v ilustracích jsem narazil na nějaká málo obsazená témata, která se mi dobře prodávají.
Jde to - tvořte nově, pestře, nápaditě. Běžné výcvaky a otřelá témata už nikoho neohromí. S nápady se může jít až do absurdity.