Danění přímů z fotobank

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Danění přímů z fotobank

Příspěvekod shalom3 » 11. březen 2016 13:25

PandaWild píše:Také si myslím že platí to co přijde na účet, i když se to Envato snaží převést na autora (ne moc povedeně). Envato ten příjem daní, není to transakce mezi autorem a kupcem i když to tak budí dojem.

Jde o vztah "výplata peněz fyzické osobě vedoucí daňovou evidenci", peníze se daní až když jsou k dispozici - tj. poslány na účet, vyplaceny v hotovosti.
Označení Faktura - daňový doklad používají pouze plátci DPH, neplátci by měli doklad nadepisovat pouze Faktura. Chování Faktury, resp. Faktury - daňového dokladu se pak v liší jenom tím, že osoby vedoucí daňovou evidenci ji pouze evidují a čekají, až dostanou zaplaceno, kdežto osoby vedoucí účetnictví musí již samotnou fakturu zahrnout do daňových výnosů (bez ohledu, zda a kdy jim vůbec někdo zaplatí).
+Anika, +Miky, +Ravennka Hodnocení: +3
shalom3

Reputace: +1116

Příspěvekod Miky » 11. březen 2016 13:38

Diky vsem za reakce, jsem zas o neco moudrejsi. ;) Vzdycky kdyz se v tomhle zacnu hrabat tak mam hlavu plnou otazniku a i kdyz cast pochopim tak pribyvaji dalsi... Nemam rad kdyz neco delam a poradne nevim jak to vsechno funguje, ikdyz v tomhle pripade stejne udelam vyjimku, necham to na ucetni a budu se venovat necemu co mi dava smysl. 8-)
Hodnocení: 0
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 11. březen 2016 15:05

Miky píše:Diky vsem za reakce, jsem zas o neco moudrejsi. ;) Vzdycky kdyz se v tomhle zacnu hrabat tak mam hlavu plnou otazniku a i kdyz cast pochopim tak pribyvaji dalsi... Nemam rad kdyz neco delam a poradne nevim jak to vsechno funguje, ikdyz v tomhle pripade stejne udelam vyjimku, necham to na ucetni a budu se venovat necemu co mi dava smysl. 8-)

Tohle je oblast z principu zmatečná, takže dost málo lidí opravdu ví, "jak to všechno funguje." Dobrat obecné pravdy se můžeš třeba ve fyzice, ale rozhodně ne v daních nebo legislativě. Navíc fotobanky nejsou zrovna obvyklou výdělečnou činností, takže dost málo lidí s tím má nějaké zkušenosti.
Obecně platí, že o tom, co je správně, rozhoduje úředník FU provádějící kontrolu, případně jeho nadřízený, přičemž konečné slovo má v případě sporu soud.
Naštěstí nás to nemusí moc trápit, protože pravděpodobnost kontroly je velmi malá - kontroloři jsou naprosto přetížení a chodí jenom na udání nebo je vysílá počítač, který na základě čísel vyhodnocuje nestandardní chování. (Ledaže by se někdo rozhodl likvidovat konkurenci, četl pečlivě příspěvky na foru a potom na základě toho posílal udání :lol:)
Pokud ti ale záleží na tom, abys to měl co nejsprávněji, spíš bych se obrátil na daňového poradce než na účetní. Účetní je od toho, aby dělala účetnictví - správně zaúčtovávala položky. Většina lidí nedělá ani daňovou evidenci, natož účetnictví - daně jsou něco jiného. Pokud by ti poradil špatně dańový poradce, zodpovídá za škodu a je na to pojištěný, účetní nic takového nemá.
+PandaWild, +Ravennka, +shalom3 Hodnocení: +3
hypotekyfidler.cz

Reputace: +336

Příspěvekod Ravennka » 11. březen 2016 15:17

Jenom na okraj - "Pojištění na blbost" (profesní odpovědnosti?) má i kdekterá účetní - už jenom z logiky věci, když účtuje firmám, kde se točí větší peníze a někde se sekne, finančák dá pokutu... jde to z kapsy pojišťovny (i když to ani nemusí být firma, stačí jednotlivec a třeba chybka před 5 lety, ty úroky tomu dají dostatečný důvod proč být pojištěn) 8-)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 11. březen 2016 15:29

To jo, ale na účetnictví a ne na daně, to jsou dvě různé věci, Daňové poradenství smí správně dělat jenom daňový poradce - takže na to ani nikdo jiný nemůže být pojištěný. A dost pochybuji, že by tady někdo ohledně fotobank vedl účetnictví.
hypotekyfidler.cz

Příspěvekod Ravennka » 11. březen 2016 15:47

No tak když nevedeš účetnictví, tak vedeš daňovou evidenci (1 čestné prohlášení :D), ne?! (i to může dělat účetní)... a vzhledem k tomu, kolik znám účetní, které podávají za své klienty daňové přiznání, tak bych řekla, že za to zodpovídá ... ale třeba se pletu a mám v okolí moc "přeslušnělých a odpovědných" osob :lol:
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod shalom3 » 11. březen 2016 15:52

Ono je to otázka - pokud účetní udělá chybu, která se promítne do daní, tak na druhé straně není v silách daňového poradce, aby kontroloval účetnictví položku po položce. Pokud účetní udělá jinou chybu, např. zaúčtování na nesprávné účty, tak to zase těžko způsobí škodu (leč hokej v účetnictví).
shalom3

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 11. březen 2016 16:15

Ravennka píše: a vzhledem k tomu, kolik znám účetní, které podávají za své klienty daňové přiznání

Já vím, že to účetní dělají, ale já bych si od účetní nenechal daně dělat nikdy . Buď si myslím, že to umím a "sám si vařím, sám si peru" nebo mám pochybnosti a pak se radím raději s daňovým poradcem.
Určitě jsou i skvělé účetní, ale já jsem byl před časem - jen tak pro doplnění vzdělání - na rekvalifikačním kurzu na účetnictví, a když si představím, že ty dámy dnes pravděpodobně dělají účetní, tak mi je úzko.
hypotekyfidler.cz

Příspěvekod Peta » 11. březen 2016 16:33

Dobrý den,
a co když na účet nedojde nic, jak se to pak daní? Já třeba částku z fotobank, kterou mi pošlou na paypal, utratím na ebay a na účet tím pádem nic nepřevádím. Takže to se pak daní podle toho čestného prohlášení, kde si opíšu své výdělky z www stránek na fotobankách?
Děkuji za radu.
P.
Peta

IP: 77.48.233.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 11. březen 2016 16:43

Hypotekyfidler: Účetní by měla být schopná vyplnit běžné daňové přiznání, tj. např. nějaký souběh příjmů ze zaměstnání, podnikání, případně z pronájmu. Pokud se týká speciálnějších případů, měl by do toho určitě vstoupit daňový poradce. A to i v případě, že se vyskytne něco netypického v rámci podnikání. Samozřejmě v těch nejvíce ožehavých a nejasných případech je nutné obrátit se na fin. ředitelství, jak jsem již někde do fóra napsala (a tuším, že i někdo jiný), a to nejlépe písemně. Jejich stránky http://www.financnisprava.cz/cs/financn ... editelstvi
Není potřeba mít jakékoli obavy, sedí tam docela normální lidi.

Jinak, bohužel máš pravdu v tom, že někdy účetnictví dělají dost nekvalifikované osoby a dokud bylo jako volná živnost, tak to už byla vůbec katastrofa.
shalom3

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse