Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod shalom3 » 25. listopad 2023 23:59

To je rozumný postoj - mně to zas umožnilo se vrátit k šicímu stroji. A co se týká zemědělství, tak si asi zaregistruji živnost "pěstování konopí za účelem výroby provázků" ;)
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1116

Příspěvekod PandaWild » 26. listopad 2023 10:01

U videí se mi dobře prodávají jednoduché animace, použitelné jako pozadí pod něco. Např. tohle je docela "trhák" :-) a dá se vytvořit celkem snadno i v TexiGenu https://stock.adobe.com/stock-photo/id/129958758

Výhoda Stable Diffusion že se dá tvořit poměrně rychle velké množství AI obrázků - obzvláště při generování na svém PC, umožňuje dávkové zpracování. Kvalita sice někdy drhne (více prstů) ale může to vyvážit možnost výběru z toho většího množství nebo nutnost dodatečné opravy. A překvapilo mě, že i některé uznávané placené generátory jsou na Stable Diffusion stavěné a mají kvalitní výstupy - jde často jen o přidané filtry. Ale i méně kvalitní AI obrázky se poměrně dobře prodávají - kvalita může být vyvážena kvantitou. Jen je potřeba opatrnosti na Adobe, povolují jen 3 obrázky z jednoho promptu, víc považují za spamování (=ban).

artist.jpg
artist.jpg (103.42 KiB) Zobrazeno 1118 krát
+Marian, +TomasK, +admin, +ahas, +ivusakzkrabice, +shalom3 Hodnocení: +6
PandaWild

Reputace: +1964

Příspěvekod shalom3 » 26. listopad 2023 12:44

Tak ten fór je fakt dobrý - na to se umělá inteligence asi hned tak nezmůže. :lol: Kdo tohle umí kreslit, tak bude obživu ještě mít.
shalom3

Reputace: +1116

Příspěvekod PandaWild » 26. listopad 2023 16:44

Kupodivu AI už začíná mít náznaky smyslu pro humor. :-) Teď mi vymyslel tohle: "Chuck Norris nehraje hry na ZX Spectru. On nechává počítače hrát s ním hry, aby se učily od mistra."
+ivusakzkrabice, +shalom3 Hodnocení: +2
PandaWild

Příspěvekod PandaWild » 26. listopad 2023 18:38

shalom3 píše:Tak ten fór je fakt dobrý - na to se umělá inteligence asi hned tak nezmůže. :lol: Kdo tohle umí kreslit, tak bude obživu ještě mít.
Nakonec ani kreslit nebude potřeba. Někdo ten prompt zadal do AI a výsledek má celkem pohledný a bez námahy. :D
artist2.jpg
artist2.jpg (52.8 KiB) Zobrazeno 1058 krát
+Bananaboy Hodnocení: +1
PandaWild

Příspěvekod admin » 28. listopad 2023 10:32

Svého času mě napadlo přejít od prodeje fotek k prodeji produktů s fotkami - jsou tu na to platformy jako třeba Zazzle, kde není potřeba se o prodej moc starat. Ale jak se záhy ukázalo, vytváření produktů je tam sice extra snadné, ale dotáhnutí nějakého zákazníka a prodej je mnohem náročnější - to člověk najednou pochopí, proč si fotobanky berou 50% provize...

Je tu někdo, kromě mě, kdo zkoušel prošlapat tuto cestu? Všiml jsem si, že teď je na youtube hodně návodů, jak prodávat produkty s obrázky vygenerovanými AI -- ale pořád mi přijde, že bez velké komunity, která dotyčného sleduje, budou ty prodeje zanedbatelné.

Taky mě napadlo přejít na YouTube, ale tam člověk musí mít něco unikátního, virálního, aby to ostatní chytlo, nebo možná dlouhá videa - rozhovory či tutoriály. S krátkými videi se člověk nedostane ani na ty požadované limity a myslím, že i po jejich dosaženi jsou ty výdělky nula nula nula prd.

Takže já osobně, až mi fotobanky přestanou vydělávat asi zkusím nějaké obsahové weby s affiliate na témata, která mě zajímají - tohle mě vždy bavilo, jen na to nebyl nikdy čas. Třeba oživím a nakopnu svůj web https://ilustrator.cz a nebo mě budou trochu víc živit dubánci (https://dubanci.cz), ale ty mám pořád jen jako takový můj kreativní úlet, co mě hodně baví.
+Bananaboy, +PandaWild, +ahas Hodnocení: +3
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +569

Příspěvekod Bananaboy » 28. listopad 2023 12:09

admin píše:Taky mě napadlo přejít na YouTube, ale tam člověk musí mít něco unikátního, virálního, aby to ostatní chytlo, nebo možná dlouhá videa - rozhovory či tutoriály. S krátkými videi se člověk nedostane ani na ty požadované limity a myslím, že i po jejich dosaženi jsou ty výdělky nula nula nula prd.

To nemusí byť až tak úplne pravda. Pozri sa napríklad na tento kanál: https://www.youtube.com/@do2minut
Je to kanál vytvorený z 2 minútových videí. Majú 260 miliónov zhliadnutí za necelých 7 rokov, takže si na malé zárobky sťažovať zrejme nemôžu. Neviem aké zárobky sú za české videá, ale keby mali tieto čísla z anglicky hovoriacich videí, tak by z tých 260 miliónov zhliadnutí mali cca 260 000 euro z reklamy. Keď to vydelíš siedmimi rokmi, tak to vychádza 37 142 euro ročne. No mne by teda 37 tisíc euro ročne stačilo úplne v pohode. ;) :D
Oni ten kanál síce robia traja ľudia, tak si tú sumu ešte delia na tri časti, ale aj 12 tisíc euro ročne je ešte stále pekná suma. A to majú tých kanálov viac a aj nejaké bočné projekty, takže ich to v pohode uživí.
Bananaboy

Reputace: +1042

Příspěvekod TomasK » 28. listopad 2023 13:19

admin píše:Taky mě napadlo přejít na YouTube, ale tam člověk musí mít něco unikátního, virálního, aby to ostatní chytlo, nebo možná dlouhá videa - rozhovory či tutoriály. S krátkými videi se člověk nedostane ani na ty požadované limity a myslím, že i po jejich dosaženi jsou ty výdělky nula nula nula prd.

Takže já osobně, až mi fotobanky přestanou vydělávat asi zkusím nějaké obsahové weby s affiliate na témata, která mě zajímají - tohle mě vždy bavilo, jen na to nebyl nikdy čas. Třeba oživím a nakopnu svůj web https://ilustrator.cz a nebo mě budou trochu víc živit dubánci (https://dubanci.cz), ale ty mám pořád jen jako takový můj kreativní úlet, co mě hodně baví.

U Dubanku by mohla byt kratka „shorts“videa na nejake tema vhodna. Animace stylem rychleho listovani ve skicari, jak se to delalo zamlada na zakladni skole. S nejakou kratkou hudebni smyckou, aby se to mohlo vrhnout do sveta a neomezovat se na CR.
TomasK

Reputace: +10

Příspěvekod PandaWild » 28. listopad 2023 13:23

Dubánci ve filmu, stop-motion animace, to by byl jistě trhák. To by jistě rád vysílal i stream cz.
PandaWild

Příspěvekod duben » 28. listopad 2023 14:08

Bananaboy píše:

To nemusí byť až tak úplne pravda. Pozri sa napríklad na tento kanál: https://www.youtube.com/@do2minut
Je to kanál vytvorený z 2 minútových videí. Majú 260 miliónov zhliadnutí za necelých 7 rokov, takže si na malé zárobky sťažovať zrejme nemôžu. Neviem aké zárobky sú za české videá, ale keby mali tieto čísla z anglicky hovoriacich videí, tak by z tých 260 miliónov zhliadnutí mali cca 260 000 euro z reklamy. Keď to vydelíš siedmimi rokmi, tak to vychádza 37 142 euro ročne. No mne by teda 37 tisíc euro ročne stačilo úplne v pohode. ;) :D
Oni ten kanál síce robia traja ľudia, tak si tú sumu ešte delia na tri časti, ale aj 12 tisíc euro ročne je ešte stále pekná suma. A to majú tých kanálov viac a aj nejaké bočné projekty, takže ich to v pohode uživí.

Pozor ty cisla prijmu z reklam budou proti tvehu odhadu spis tak tretinove (coz je asi porad dost), protoze YT ukazuje reklamy nejdrvi po 5 minutach. Pokud jsou to video do 2 minut, tak se zobrazi reklama co treti video, nebude to u kazdeho prehrani.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +264

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse