Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod Fauren » 29. listopad 2023 12:06

admin píše:Svého času mě napadlo přejít od prodeje fotek k prodeji produktů s fotkami - jsou tu na to platformy jako třeba Zazzle, kde není potřeba se o prodej moc starat. Ale jak se záhy ukázalo, vytváření produktů je tam sice extra snadné, ale dotáhnutí nějakého zákazníka a prodej je mnohem náročnější - to člověk najednou pochopí, proč si fotobanky berou 50% provize...

Je tu někdo, kromě mě, kdo zkoušel prošlapat tuto cestu? Všiml jsem si, že teď je na youtube hodně návodů, jak prodávat produkty s obrázky vygenerovanými AI -- ale pořád mi přijde, že bez velké komunity, která dotyčného sleduje, budou ty prodeje zanedbatelné.

Taky mě napadlo přejít na YouTube, ale tam člověk musí mít něco unikátního, virálního, aby to ostatní chytlo, nebo možná dlouhá videa - rozhovory či tutoriály. S krátkými videi se člověk nedostane ani na ty požadované limity a myslím, že i po jejich dosaženi jsou ty výdělky nula nula nula prd.

Takže já osobně, až mi fotobanky přestanou vydělávat asi zkusím nějaké obsahové weby s affiliate na témata, která mě zajímají - tohle mě vždy bavilo, jen na to nebyl nikdy čas. Třeba oživím a nakopnu svůj web https://ilustrator.cz a nebo mě budou trochu víc živit dubánci (https://dubanci.cz), ale ty mám pořád jen jako takový můj kreativní úlet, co mě hodně baví.

Mám naprostou stejnou zkušenost. 2 nebo 3 roky tlačím věci přes Redbubble a FineArtAmerica, ale nemám šanci, když nemáš velkou zákaznickou základnu nebo teda mě se to nepovedlo. Nicméně když čteš forum na těchto stránkách, tak to vyžaduje velké množství času sdílení skrze pinterest, X a facebook a ti lidé tam do toho fakt dávají třeba 2h denně. Což prostě já nedám.. :D Navíc shipping momentálně hrozně stoupnul na FAA a nevyplatí se mi to ani extra promovat na český trh.. Redbubble je v tomto lepší, ale zase je tam dost velká dřina na vytvoření produktu. Zazzle jsem osobně nezkoušel...
Hodnocení: 0
Fauren

Reputace: +64

Příspěvekod admin » 29. listopad 2023 15:08

Fauren píše:
admin píše:Svého času mě napadlo přejít od prodeje fotek k prodeji produktů s fotkami - jsou tu na to platformy jako třeba Zazzle, kde není potřeba se o prodej moc starat. Ale jak se záhy ukázalo, vytváření produktů je tam sice extra snadné, ale dotáhnutí nějakého zákazníka a prodej je mnohem náročnější - to člověk najednou pochopí, proč si fotobanky berou 50% provize...

Je tu někdo, kromě mě, kdo zkoušel prošlapat tuto cestu? Všiml jsem si, že teď je na youtube hodně návodů, jak prodávat produkty s obrázky vygenerovanými AI -- ale pořád mi přijde, že bez velké komunity, která dotyčného sleduje, budou ty prodeje zanedbatelné.

Taky mě napadlo přejít na YouTube, ale tam člověk musí mít něco unikátního, virálního, aby to ostatní chytlo, nebo možná dlouhá videa - rozhovory či tutoriály. S krátkými videi se člověk nedostane ani na ty požadované limity a myslím, že i po jejich dosaženi jsou ty výdělky nula nula nula prd.

Takže já osobně, až mi fotobanky přestanou vydělávat asi zkusím nějaké obsahové weby s affiliate na témata, která mě zajímají - tohle mě vždy bavilo, jen na to nebyl nikdy čas. Třeba oživím a nakopnu svůj web https://ilustrator.cz a nebo mě budou trochu víc živit dubánci (https://dubanci.cz), ale ty mám pořád jen jako takový můj kreativní úlet, co mě hodně baví.

Mám naprostou stejnou zkušenost. 2 nebo 3 roky tlačím věci přes Redbubble a FineArtAmerica, ale nemám šanci, když nemáš velkou zákaznickou základnu nebo teda mě se to nepovedlo. Nicméně když čteš forum na těchto stránkách, tak to vyžaduje velké množství času sdílení skrze pinterest, X a facebook a ti lidé tam do toho fakt dávají třeba 2h denně. Což prostě já nedám.. :D Navíc shipping momentálně hrozně stoupnul na FAA a nevyplatí se mi to ani extra promovat na český trh.. Redbubble je v tomto lepší, ale zase je tam dost velká dřina na vytvoření produktu. Zazzle jsem osobně nezkoušel...

Na český trh je tu https://www.t-shock.eu/cs/ ale zase ty provize jsou tam strašně malý, že se to nevyplatí.... leda tak mít obrovskou komunitu kolem sebe, aby těch prodejů bylo hodně...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +569

Příspěvekod castyhost » 29. listopad 2023 19:18

kdyz si nechas FB jako rentu a volny cas venujes na nejaky part time job z realnyho sveta, obohati te nova zkusenost, prijdes mezi lidi, neco se noveho naucis...

investovat cas a energii to krehky online budoucnosti, kdy nekdo zmackne tlacitko, utahne kohout jako SS, postrada imho racionalni uvahu
castyhost

IP: 92.240.182.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod Návštěvník » 5. prosinec 2023 13:49

castyhost píše:kdyz si nechas FB jako rentu a volny cas venujes na nejaky part time job z realnyho sveta, obohati te nova zkusenost, prijdes mezi lidi, neco se noveho naucis...

investovat cas a energii to krehky online budoucnosti, kdy nekdo zmackne tlacitko, utahne kohout jako SS, postrada imho racionalni uvahu

otázka je jednoduchá jakými směry je možno se vydat, čím nahradit fotobanky. Odpověd má každý jinou. Já osobně třeba stále nevím čemu se dále věnovat a tak i když už to vlastně není rentabilní nahrávám v rámci možností dál i když jistota že to má smysl je mizivá
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Návštěvník

IP: 45.93.153.1xx

Příspěvekod vlastas » 7. prosinec 2023 12:52

No když už i admin přichází s těmito úvahami, tak to už je vážný :D

Já jsem svůj příběh rozvinul zde http://forum.fotobanky.cz/vseobecna-fotobankova-diskuse-f20/kdyz-zjistis-ze-jedes-na-mrtvem-koni-sesedni-t3358.html a to jsem tam nezahrnul, že právě Zazzle a FAA jsem zkoušel také. Na Zazzle skoro nic, účet jsem tam zrušil a na FAA jsem stále a občas se něco prodá, dokonce i jeden prodej AI ale to není ani na chudý přivýdělek, to je tak na pokrytí nákladů a to ještě s odřenýma ušima. (reklamu si nedělám vůbec žádnou)

Mě už by teď zajímalo, kdy a jak se svět přejí AI a přijde zájem o díla "od člověka", už bych se na to pomalu připravoval. Má cenu teď sázet něco na fotobanky a prodávat to po malým množství za málo, nebo si tiše tvořit pro radost a pak to hodit na trh až po tom bude hlad?
vlastas

IP: 2a02:768:22b:ac16:43a1:fef5:d0e5:5xx

Příspěvekod shalom3 » 7. prosinec 2023 14:51

Bohužel si myslím, že svět se AI "nepřejí". Je to snadno dostupné, zadarmo nebo za mírný poplatek a pro řadu účelů dostačující. Pravděpodobně zůstane určitá skupina "fajnšmekrů", kteří budou ochotni si za slušný peníz dát udělat grafiku nebo foto na míru, ale lze předjímat, že v této oblasti bude nabídka výrazně překračovat poptávku. Ostatně je to tak všude, od nábytku, přes dekorativní předměty, oděvy....Mainstream slyší na slova levně/zdarma a teď hned.
shalom3

Reputace: +1116

Příspěvekod Ubu Mbekele » 7. prosinec 2023 15:49

Pořád na fotobanky nahrávám. Stále jsou témata, ve kterých AI ještě dlouho nebude konkurovat. Nijak to už nehrotím a věnuji se tomu jen když mám náladu. Radost v zasněženém lese, péče o pozemky, nebo práce s všelijakým dobytkem mi dává daleko větší smysl, než dřepění u PC. Fotobanky do budoucna nezatracuji, určitě ještě nějaké příležitosti poskytnou.
+ivusakzkrabice, +shalom3 Hodnocení: +2
Ubu Mbekele

Reputace: +80

Příspěvekod admin » 8. prosinec 2023 13:58

vlastas píše:Mě už by teď zajímalo, kdy a jak se svět přejí AI a přijde zájem o díla "od člověka", už bych se na to pomalu připravoval. Má cenu teď sázet něco na fotobanky a prodávat to po malým množství za málo, nebo si tiše tvořit pro radost a pak to hodit na trh až po tom bude hlad?

Myslím, že během pár měsíců už nepůjdou najít rozdíly mezi DIGITÁLNÍM dílem vytvořeným ai a člověkem, ten vývoj je neskutečně rychlý. A bohužel u toho digitálu ten původ "od člověka" nebude možné moc dobře dokázat. Takže lidem zbyde už jen fyzický svět a fyzická nedigitální díla...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +569

Příspěvekod ivusakzkrabice » 8. prosinec 2023 14:12

Prostě to nechat plynout víc asi nemá smysl řešit..
Učit se fungovat s AI (celkově) a mít trochu náskok..
Nic nemažu, občas něco přidám, drobný přivýdělek to dá.. od ledna mi začíná akreditační kurz, zda je to moje cesta uvidím až po zkoušce v lednu :) jinak zatím vše nechávám plynout
ivusakzkrabice

Reputace: +734

Příspěvekod old shutterhand » 11. prosinec 2023 17:22

Ešte do polovice roka vyzeral Shutter celkom dobre, snáď aj trošku lepšie ako minulý rok. Ale potom to prudko spadlo. Už predošlý mesiac Shutter urobil rekord najslabšieho zárobku za posledných 5 rokov ale tento mesiac to vyzerá na absolútny odpis..... ťažko sa na tú mizériu hľadajú slová.
old shutterhand

Reputace: +12

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse