Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod Ubu Mbekele » 11. březen 2024 15:16

0,25 USD neznám. Nejnižší prodeje videa mám za 0,85 - 1,2 USD. Když je vyjímečně něco lepšího, tak je to mezi 8 - 19USD. Ještě v prosinci byly ty vyšší prodeje mezi 22 - 33 USD a několikrát do měsíce 70+ USD. Občas i přes 400 USD. Jde to do kopru. Nejhorší na tom je ta klesající tendence od ledna. Tu jsem nezažil ani na úplném začátku.
+zdenat5 Hodnocení: +1
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod Painter » 11. březen 2024 18:51

Je třeba si přiznat, že Šutr prostě skončil. Jedinou taktiku vidím ve snaze vytáhnout 2 zbylé FB (Adobe a iStock) a dohnat tím ztrátu Šutru. Včera se mi prodalo 50 videí na Adobe a jak jsem už psal iStock třeba za leden vydělal dvojnásobek. Jsou to samozřejmě střípky a nejspíš diky AI to jde celkově do pr... Ale Šutr se za mně úplně vypnul, skáčou mi tam prodeje cca 0,2 za den a je to FB zralá na to tam přestat nahrávat. Mám větší výdělky na Dreamstime nebo Depositu.
R.I.P. Shutterstock
Painter

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 13. březen 2024 09:18

Všiml jsem si na netu nového směru. Už se neprodává grafika, ale prodávají se prompty pro AI. Je možné že na to přejdou i fotobanky - kromě obrázků začnou nabízet za peníze i AI prompty. S tím bude docela problém, protože prompty se kopírují od jiných a jen se zmodifikují, vzniknou problémy s dokazováním původnosti autorství promptu.
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod zdenat5 » 13. březen 2024 10:13

To je hodně zajímavé - možná opravdu příležitost.
+PandaWild Hodnocení: +1
zdenat5

Reputace: +148

Příspěvekod shalom3 » 13. březen 2024 13:16

Cítím, že s tím autorstvím bude velká legrace :lol: a advokáti budou mít zlaté žně. Ale mám pocit, že jeden a ten samý prompt se může chovat při opakovaném použití dost odlišně. Aspoň tak to vidím, když to na Playground občas zkouším. Zadám třeba prompt, který mi několikrát vygeneruje něco slušného a pak už lezou jenom zmršeniny. Hodně to závisí na nastavení dalších parametrů. Takže si nejsem jistá, jestli má cenu prompty kupovat.
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod PandaWild » 13. březen 2024 16:08

Má cenu. :( Když jsem generoval, kopíroval jsem prompty z Adobe nebo z jiných zdrojů. Když jsem dřív používal své prompty, připadalo mi že jsem možnosti AI vyčerpal, protože výsledky byly podobné a nic moc. Ale z cizích promptů mi lezlo něco úplně jiného a ani jsem moc nechápal jak to tím promptem dosáhli. Prompty se v budoucnu dají považovat za umění, protože vyžadují dost velkou nápaditost a zkušenosti. I kdyby AI byly v budoucnu tak inteligentní, že by jim stačilo říkat "tuhle kytku dej víc doprava", tak v tom je také hodně cítění autora promptu a lze to považovat za umělecký copyright.
PandaWild

Příspěvekod admin » 13. březen 2024 17:50

PandaWild píše:Má cenu. :( Když jsem generoval, kopíroval jsem prompty z Adobe nebo z jiných zdrojů. Když jsem dřív používal své prompty, připadalo mi že jsem možnosti AI vyčerpal, protože výsledky byly podobné a nic moc. Ale z cizích promptů mi lezlo něco úplně jiného a ani jsem moc nechápal jak to tím promptem dosáhli. Prompty se v budoucnu dají považovat za umění, protože vyžadují dost velkou nápaditost a zkušenosti. I kdyby AI byly v budoucnu tak inteligentní, že by jim stačilo říkat "tuhle kytku dej víc doprava", tak v tom je také hodně cítění autora promptu a lze to považovat za umělecký copyright.

Já ti nevím. Zajímala by mě životnost takového promptu. Za rok za dva to bude generovat něco absolutně jiného, leda bys měl přístup k nějaké AI z té doby... Takže podle mě ta výdělečnost je oproti "stabilním" fotkám někde jinde. Ale to ukáže čas...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Bananaboy » 15. březen 2024 11:17

Tiež som si nie moc istý s tými promptami. Ukradnúť prompt z netu je ešte ľahšie ako ukradnúť fotku. U fotky sa dá aspoň zistiť, že bola ukradnutá, takže to aspoň niektorých ľudí odrádza od kradnutia. Ale z promptu vylezie zakaždým niečo iné. Záleží do akého generátora ho vložíte a aké modely a filtre použijete. Tie výsledky z promptu môžu byť tak rozdielne, že nikto nikdy nezistí z akého promptu bol výsledok vygenerovaný. Ale rád by som sa mýlil. Bolo by dobré si niečo privyrobiť na promptoch, no akosi vnútorne tomu moc neverím.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod shalom3 » 16. březen 2024 00:46

Ohledně těch generátorů a modelů mám úplně stejnou zkušenost - se stejným promptem pracují naprosto rozdílně. Také jsem zkoušela generovat prompt přes GPT vč. překladu do AJ - docela z toho lezou slušné věci. Takže prodej promptů také nevidím moc slibně. Setkala jsem se i s jednoduchými prompty o pár slovech a generovaly celkem pěkné obrázky, na druhé straně některé složité prompty, které jsem remixovala na Playgroundu, nevygenerovaly ani vzdáleně tak zajímavý obrázek, jako byl ten výchozí.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod PandaWild » 16. březen 2024 09:03

Ano prompty jsou vázané na konkrétní generátor, prodávají se s informacemi o nastavení, aby generátor generoval podobné typy obrázků.
PandaWild

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse