Mimofotobanková tvorba

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Mimofotobanková tvorba

Příspěvekod duben » 24. březen 2023 09:05

Co je vhodné ohledně délky a co ne se dost liší podle různých doporučení, taky podle změn algoritmu co pravidelně dělají, sem tam přidávají váhu nějakému parametru apod.

Obecně pokud budeš mít 5 minutových videí, tak se stejně ukáže reklama jen u prvního videa a další 4 budou bez reklamy ... a to ať tvoje nebo cizí, protože YT algoritmus hlídá přehlcení reklamou, takže většinou pokud neuplyne nějaká minimální doba nepustí ti další reklamu ani v novém videu, ani ve tvém stávajícícm.

Dalo by se laicky říct že 5x 1 minutové video, pokud udrží pozornost pozorovatele tak = 5 shlédnutí vs 1 trvající 5 minut, kde je navíc otázka jestli to ti lidi vydrží sledovat v kuse. Jenže YT má nějakou část algoritmu tak, že pokud odejdeš během prvních 30sec - 1 minuty a není to YT shorts, tak tě nezaujalo a bude ho méně doporučovat, že ve skutečnosti jsi viděl jeho celou délku tam myslím nezahrnují. Takže prostě ti prostě stoupne bounce rate.

Mimochodem pro monetizaci není paradoxně takový problém mít 1000 subs, i když aktuálně tvrdí že to v průměru trvá 22 měsíců, ale je problém mít odsledovaných 4000 hodin za 12 měsíců, což s krátkými videi dáš jen na obrovských číslech a musíš tříštit vlastní propagaci na hodně videí místo jedno (přes sociální sítě apod.).

Hodně jsem se setkal s tím, že někteří Youtubeři dělají druhý kanál, kde jeden mají na normállní videa 15-20 minut a jiný na livestreamy co mají 1-2 hodiny, protože jim to právě ovlivňovalo jak jsou jejich videa hledaná a navzájem se to horšilo a zvlášť to bylo lepší. Ale to si asi každý musí zkusit sám, záleží na aktuální verzi algoritu, popisku, obsahu ve videu, času nahrání, počasí venku, prvních X hodinách po spuštění, těch parametrů je hodně co to mohou ovlivnit. A docela se mění ... aktuálně jsou hodně prosazované YT shorts, ale třeba podle mě u kanálu, kde máš primárně dlouhá videa to spíš škodí.
Hodnocení: 0
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Bananaboy » 24. březen 2023 11:08

Shorts vyslovene dlhým videám neškodí, ale je pravda, že im ani nepomáha. Už asi pred pol rokom som pozeral nejaké video od VidIQ, v ktorom hovorili o tom, že YouTube nedoporučuje dlhé videá divákom, ktorí si pozreli tvoje Shorts. Takže sledovanie Shorts nijako nezvyšuje návštevnosť tvojho kanálu a sledovanie dlhých videí, pretože nie sú doporučované a len málokto preruší sledovanie Shorts a vlezie niekomu do kanála, aby sa pozrel aké tam má dlhé videá. Preto si niektorí slávni YouTuberi, ako napríklad Mr.Beast, zakladajú nové kanály špeciálne na Shorts videá, aby ich nemiešali s kanálmi, kde majú dlhé videá.

To by bolo celkom logické, že YouTube oddeľuje Shorts od dlhých videí a z nejakého dôvodu nechce, aby niekto nalákal užívateľov na dlhé videá skrz Shorts, čo ma ale viac zaráža je fakt, že YouTube asi nedoporučuje dlhé videá ani takým divákom, ktorí dali odber cez Shorts video. Pretože ja som väčšinu (asi 12 tisíc odberateľov) získal práve pomocou Shorts videí, ale s dlhými videami to nepohlo ani trochu. A pritom by malo platiť, že je odber ako odber a nemal by v tom byť žiadny rozdiel.

Mimochodem pro monetizaci není paradoxně takový problém mít 1000 subs, i když aktuálně tvrdí že to v průměru trvá 22 měsíců, ale je problém mít odsledovaných 4000 hodin za 12 měsíců, což s krátkými videi dáš jen na obrovských číslech a musíš tříštit vlastní propagaci na hodně videí místo jedno (přes sociální sítě apod.).

U toho môjho nového kanálu, ktorý som spomínal v predchádzajúcom príspevku, to mám naopak. Tam sa už odsledovanými hodinami blížim k monetizácii. Mám tam za dva mesiace od spustenia kanálu 3000 odsledovaných hodín, tak počítam, že do mesiaca to dám na tých potrebných 4000. Horšie to bude s odberateľmi. Tých mám ešte len 140. :lol:

Keď prehliadam YouTube a nachádzam niektoré kanály, tak mi to hlava neberie. Napríklad tento kanál s podobnou tématikou, ako robím ja: https://www.youtube.com/@clever_zone/featured
Kanál je založený 12.6.2022 a už má 1,24 milióna odberateľov(!!!) a takmer 640 miliónov zhliadnutí, takže už dávno musí byť monetizovaný. Pritom ten kanál nemá ešte ani rok. Tak nech mi to niekto vysvetlí, ako to dokázal? Podľa toho kanálu som sa inšpiroval a začal viac robiť Shorts, ale zatiaľ to nevyzerá, že by som zopakoval jeho úspech. :lol: :lol:
Bananaboy

Reputace: +1066

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 24. březen 2023 17:13

Schválně jsem si pustil 5 těch cca 1 minutových videí za sebou, pokaždé jsem sledoval 30s, (z toho kanálu, co jsem zmiňoval) a ukázalo mi to cekem 2 video reklamy a dva bannery. Pak jsem si pustil 5 minut z dlouhého videa v kuse a ukázalo mi to taktéž 2 reklamy a jeden banner - taže tady rozdíl není. Ty ostatní věci nejsem schopen posoudit, ale některé smysl dávají.
Bananaboy se asi dostal na youtube z tohoto fóra nejdál, ale evidentně ne ještě dost daleko. Tož, uvidíme, jak to půjde dál. Já mám zatím 14 videí, 574 odběratelů, ale čas sledování je špatný, právě proto, že mám krátká videa (NE shorts). Je to zatím ve vývinu, ta současné videa stejně časem smažu - nelíbí se mi.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +339

Příspěvekod Bananaboy » 24. březen 2023 18:27

hypotekyfidler.cz píše:Je to zatím ve vývinu, ta současné videa stejně časem smažu - nelíbí se mi.

Mňa vždy zaujímalo, čo sa stane po zmazaní videí? Zrejme sa zmažú aj zhliadnutia tých videí, ale watchtime asi ostane, nie? Nevie to niekto z vás? Pýtam sa preto, lebo mám nutkanie tiež zmazať niektoré, staré videá. Cítim, že nové videá sa tak zle pozerajú preto, lebo tam mám staré, neúspešné videá, ktoré mi zhoršujú priemer kanála a YouTube ma potom neodporúča. Aj keď YouTube tvrdí, že každé video posudzuje individuálne, no nejako mu to neverím. Inak si neviem vysvetliť, prečo mám tak slabé zhliadnutia nových videí. Pritom ich aj SEO optimalizujem. A niekto na to kašle, nedá ani description, ani kľúčové slová a má oveľa viac pozretí. Takže SEO optimalizácia je zrejme asi ďalšia vec na YouTube, ktorá stojí úplne za "vyližp*del", milí kolegovia. U posledného videa mi názov, popis a kľúčové slová vytvoril ChatGPT, takže by to malo byť úplne tiptop vymazlené a optimalizované, no tie zhliadnutia sú aj tak stále biedne.
Bananaboy

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 24. březen 2023 19:55

Já jsem už něco odmazal a zmizí všechno, počet zhlédnutí i doba sledování.
Já si myslím, že algoritmus se snaží naučit, o čem kanál je a podle toho určit, komu má zobrazovat videa. Potom nějak podle reakce určuje, jestli se trefil nebo ne (a dělá to asi dost rafinovaně a složitě, nejsou to jenom jeden nebo dva ukazatele). Když je reakce podle něho podprůměrná, navrhovat přestává, když je nadprůměrná, navrhuje víc. Takže může i úspěšné video ovlivnit další videa negativně, protože je potom chvíli navrhuje stejnému publiku, jako to úspěšné a když to nefunguje, navrhovat přestane úplně. Takže ideálně by měla všechna videa být určena pro jeden typ publika a každé video o trochu lepší než to předešlé (z hlediska diváků).
To jsou ale jenom takové moje úvahy, pozorování a kecy.
hypotekyfidler.cz

Příspěvekod Bananaboy » 24. březen 2023 20:56

hypotekyfidler.cz píše:Já jsem už něco odmazal a zmizí všechno, počet zhlédnutí i doba sledování.

Zaznamenal si po zmazaní nejakú zmenu, čo sa týka nárastu, alebo poklesu zhliadnutí? Pretože dosť nerád by som si zmazal videá a napokon zistil, že to ničomu nepomohlo.

Inak zaujímavá vec sa mi stala, keď som nahral video po ročnej pauze nenahrávania. Algoritmus za ten čas na mňa zabudol a to mi zhliadnutia u toho novo nahratého videa v priebehu troch dní vyskočili na 2000, ale potom algoritmus zistil, že to som ja ten známy loser a hneď zhliadnutiam zklidnil hormon. :lol:
Bananaboy

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 24. březen 2023 22:46

Když jsem poprvé mazal, tak mi to nejdřív hodně pokleslo a potom zase hodně stouplo, takže nevím. Jednou jsem viděl video nějakého chlápka, který se chlubil milionem shlédnutí jednoho svého videa, co bylo ale zajímavé, říkal, že to jeho video se zbláznilo až po několika letech po nahrání a najednou udělalo ten milion. Takže ten algoritmus bude asi už tak komplikovaný, že si žije vlastním životem.
hypotekyfidler.cz

Příspěvekod duben » 24. březen 2023 22:49

hypotekyfidler.cz píše:Bananaboy se asi dostal na youtube z tohoto fóra nejdál, ale evidentně ne ještě dost daleko. Tož, uvidíme, jak to půjde dál. Já mám zatím 14 videí, 574 odběratelů, ale čas sledování je špatný, právě proto, že mám krátká videa (NE shorts). Je to zatím ve vývinu, ta současné videa stejně časem smažu - nelíbí se mi.

Nejsem si jistý, tedy ne že bych si potřeboval přeměřovat pindíky, ale s kanálem https://www.youtube.com/LucieDubnova jsem ve stavu monetizace déle jak rok, netvoříme to sestříháním cizích videí, ale tvoříme to komplet vlastní, s plně licencovanou hudbou atd.

Máme v průměru přes 10 tisíc shlédnutí za měsíc, přes 1000 odsledovaných hodin měsíčně, takže nějakou tu zkušenost a čísla reálně máme a nejde o nahodilé výkyvy z jednoho povedeného videa, kde netušíš jak a proč se někam dostalo. Ale zajímavé to podle mě začíná být až když má každé video +- 75 tisíc shlédnutí, což tedy stále nedosahujeme.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Příspěvekod duben » 24. březen 2023 22:52

Bananaboy píše:
hypotekyfidler.cz píše:Je to zatím ve vývinu, ta současné videa stejně časem smažu - nelíbí se mi.

Mňa vždy zaujímalo, čo sa stane po zmazaní videí? Zrejme sa zmažú aj zhliadnutia tých videí, ale watchtime asi ostane, nie? Nevie to niekto z vás? Pýtam sa preto, lebo mám nutkanie tiež zmazať niektoré, staré videá. Cítim, že nové videá sa tak zle pozerajú preto, lebo tam mám staré, neúspešné videá, ktoré mi zhoršujú priemer kanála a YouTube ma potom neodporúča. Aj keď YouTube tvrdí, že každé video posudzuje individuálne, no nejako mu to neverím. Inak si neviem vysvetliť, prečo mám tak slabé zhliadnutia nových videí. Pritom ich aj SEO optimalizujem. A niekto na to kašle, nedá ani description, ani kľúčové slová a má oveľa viac pozretí. Takže SEO optimalizácia je zrejme asi ďalšia vec na YouTube, ktorá stojí úplne za "vyližp*del", milí kolegovia. U posledného videa mi názov, popis a kľúčové slová vytvoril ChatGPT, takže by to malo byť úplne tiptop vymazlené a optimalizované, no tie zhliadnutia sú aj tak stále biedne.

Já jsem starí videa nesmazal, ale odpublikoval jsem je. Takže čísla shlédnutí a počet odsledovaných hodin zůstal, ale lidem se už neukazují a nenabízí, a tím nezhoršují statistiky pro nová videa. To je podle mě asi nejlepší postup.
duben

Příspěvekod duben » 24. březen 2023 22:54

hypotekyfidler.cz píše:Když jsem poprvé mazal, tak mi to nejdřív hodně pokleslo a potom zase hodně stouplo, takže nevím. Jednou jsem viděl video nějakého chlápka, který se chlubil milionem shlédnutí jednoho svého videa, co bylo ale zajímavé, říkal, že to jeho video se zbláznilo až po několika letech po nahrání a najednou udělalo ten milion. Takže ten algoritmus bude asi už tak komplikovaný, že si žije vlastním životem.

Na tohle stačí, když si někdo hodně sledovaný tvé video, nebo jeho úsek někde zmíní. Třeba stačí pokud tvoje video vyjde v iframu u nějakého článku sledovaného média a dostane to raketový nárůst, YT algoritmus s takovými věcmi samozřejmě umí pracovat a nějakou dobu po takovém boostu ho určitě sám propaguje, protože to bere jako věc co je v trendu, a to dokud nezačnou opadávat čísla.
duben

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse