Shorts vyslovene dlhým videám neškodí, ale je pravda, že im ani nepomáha. Už asi pred pol rokom som pozeral nejaké video od VidIQ, v ktorom hovorili o tom, že YouTube nedoporučuje dlhé videá divákom, ktorí si pozreli tvoje Shorts. Takže sledovanie Shorts nijako nezvyšuje návštevnosť tvojho kanálu a sledovanie dlhých videí, pretože nie sú doporučované a len málokto preruší sledovanie Shorts a vlezie niekomu do kanála, aby sa pozrel aké tam má dlhé videá. Preto si niektorí slávni YouTuberi, ako napríklad Mr.Beast, zakladajú nové kanály špeciálne na Shorts videá, aby ich nemiešali s kanálmi, kde majú dlhé videá.
To by bolo celkom logické, že YouTube oddeľuje Shorts od dlhých videí a z nejakého dôvodu nechce, aby niekto nalákal užívateľov na dlhé videá skrz Shorts, čo ma ale viac zaráža je fakt, že YouTube asi nedoporučuje dlhé videá ani takým divákom, ktorí dali odber cez Shorts video. Pretože ja som väčšinu (asi 12 tisíc odberateľov) získal práve pomocou Shorts videí, ale s dlhými videami to nepohlo ani trochu. A pritom by malo platiť, že je odber ako odber a nemal by v tom byť žiadny rozdiel.
Mimochodem pro monetizaci není paradoxně takový problém mít 1000 subs, i když aktuálně tvrdí že to v průměru trvá 22 měsíců, ale je problém mít odsledovaných 4000 hodin za 12 měsíců, což s krátkými videi dáš jen na obrovských číslech a musíš tříštit vlastní propagaci na hodně videí místo jedno (přes sociální sítě apod.).
U toho môjho nového kanálu, ktorý som spomínal v predchádzajúcom príspevku, to mám naopak. Tam sa už odsledovanými hodinami blížim k monetizácii. Mám tam za dva mesiace od spustenia kanálu 3000 odsledovaných hodín, tak počítam, že do mesiaca to dám na tých potrebných 4000. Horšie to bude s odberateľmi. Tých mám ešte len 140.
Keď prehliadam YouTube a nachádzam niektoré kanály, tak mi to hlava neberie. Napríklad tento kanál s podobnou tématikou, ako robím ja:
https://www.youtube.com/@clever_zone/featuredKanál je založený 12.6.2022 a už má 1,24 milióna odberateľov(!!!) a takmer 640 miliónov zhliadnutí, takže už dávno musí byť monetizovaný. Pritom ten kanál nemá ešte ani rok. Tak nech mi to niekto vysvetlí, ako to dokázal? Podľa toho kanálu som sa inšpiroval a začal viac robiť Shorts, ale zatiaľ to nevyzerá, že by som zopakoval jeho úspech.