ivusakzkrabice píše:Ta "bábovka" je fakt celá v illustratoru?
Jo jo "bábovka" je kompletne celá v Illustratore. Prevažná časť sú mesh siete, ale sú tam aj iné techniky.
ivusakzkrabice píše:Hlavní je trénink, věnovat se tomu, opakovat postupy, udělat si na kreslení čas, pilovat postupy. Hlavně vůle. Nezabalit to, když se nadaří, prostě umět jít dál až do cíle.
To si vystihla presne. Takto som to myslel, len mám obmedzenú slovnú zásobu a nevedel som to tak pekne vyjadriť.
A práve pri zložitejších obrázkoch sa tá vôľa a postupy lepšie cvičia, pretože zložitejší obrázok trvá nakresliť dlhšie, takže sa musí človek dlhšie premáhať aby ho dokončil. Keď sa trénuje na jednoduchom obrázku, ktorý je nakreslený za pár minút, tak hrozí nebezpečenstvo, že po nakreslení sa odkladá práca na nakreslenie ďalšieho obrázka a tým sa postupne už naučené postupy a techniky zabúdajú.
Uvediem príklad z praxe. Minule som tu vo vlákne o Blenderi písal o mojom prvom kontakte s Blenderom. Začal som s ním pred mnohými rokmi, lenže tvoril som v ňom len jednoduché veci (šálky na čaj, vázičky a podobné, jednoduché hlúposti, ktorých vymodelovanie zaberie pár minút). Keďže som sa nepúšťal do žiadnych zložitejších vecí a modelovať šálky na čaj prestane čoskoro baviť, tak sa stávalo, že som Blender zakaždým aj na rok odložil a nevšímal si ho. No a za rok som aj to málo čo som vedel, zabudol. Tento rok som sa pustil do Blenderu už vážnejšie. Začal som modelovať zložitejšie veci a za pár mesiacov som sa v Blenderi naučil viac ako za predchádzajúcich 16 rokov, odkedy som tento program objavil. A pevne verím, že vedomosti ktoré som sa tento rok v Blenderi naučil na zložitejších modeloch, už tak rýchlo nezabudnem.
Takže aby som to zjednodušil:
- Zložitejšia predloha = dlhšia tvorba = viac získanej praxe a lepšie zaužívanie postupov a techník.
- Jednoduchšia predloha = kratšia tvorba = menej praxe a slabšie naučenie postupov a techník. Musí sa rýchlo hľadať ďalšia jednoduchá predloha, aby sa už naučené postupy a techniky nezabudli. Ak v tomto bode adepta na naučenie softwaru hľadanie jednoduchých predlôh začne nudiť, tak zvyčajne daný software opúšťa a postupne zabúda všetko, čo sa v ňom naučil.