Slávim

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Slávim

Příspěvekod Marsan » 1. listopad 2017 21:59

jj jsou to ony :twisted: už mám na ně imunitu :lol: , letos se dobře urodilo, sušičky jely 14 dni v tahu. Děkuji za ocenění, ale klidně konkuruj. Já zase koukám na tvé výtvory a vektory mi bohužel nejdou :? :roll:
Hodnocení: 0
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Bananaboy » 1. listopad 2017 22:17

Najsilnejšia paprika ktorú som jedol bola odroda Scotch Bonnet a už aj tá mi dala poriadne zabrať a bol som z nej spotený ako vráta u chlieva. :lol: Pestoval som aj Trinidad Moruga Scorpion a dozrelo mi na nej asi 5 plodov, ale na tie som si začerstva netrúfol. Dal som ich sušiť s tým, že keď vyschnú, tak ich zomeliem a budem po mikrodávkach pridávať do jedla, ale napokon som ich zo zbabelosti "sušil" tak dlho až na ne napadal prach a boli nepožívateľné. Tak asi taký som ja "hrdina", čo sa týka extrémne pálivých odrôd. :lol:
Bananaboy

Reputace: +1079

Příspěvekod Host » 2. listopad 2017 07:03

Tohle tema je zajimave. Take jsem se pred casem vrhnul na pestovani papricek. Seminka jsem dostal od kolegy fotobankere. Zda se jakoby fotobanky vyvolavaly zavislost na capsaciinu :D
Bananaboy: Papricky meles v celku, nebo oddelujes semena? Jsem v tomhle ohledu zacatecnik.
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod ivusakzkrabice » 2. listopad 2017 08:57

Nevím jak bananaboy, ale já je zezačátku mlela se semínky a není to ono, pro mě lepší usušit rozpůlené bez semínek..
ivusakzkrabice

Reputace: +752

Příspěvekod Bananaboy » 2. listopad 2017 10:02

Host: Vyberanie semien záleží od veľkosti plodov danej odrody ktorú máš. Ja suším hlavne kajenské papričky a ako máš možnosť vidieť na fotke na predchádzajúcej strane, tak sú to v podstate dosť veľké chilli papričky a semená sa z nich vyberajú pohodlne, takže ja síce suším papričky vcelku so semenami, ale pred mletím ich odstraňujem. Je to práca navyše, ale ten výsledok stojí za to ak chceš mať úplne top produkt. ;) Potom sú ešte odrody s mini plodmi u ktorých sa semená vyberajú ťažko a často je to úplne nemožné. Takéto odrody sa snažím nepestovať. A keď už mám nejakú maloplodú odrodu, ako napríklad ten Korál na druhej fotke na predchádzajúcej strane, tak ho zavarujem do sladko-kyslého nálevu. U sterilizovaných feferóniek mi semená až tak moc nevadia. Ale vo všeobecnosti na sušenie, omáčky, mrazenie vždy radšej semená vyberám, pokiaľ je to možné.

Capsaicín údajne spôsobuje telu podobný šok ako reálny oheň, takže telo naň automaticky reaguje vyplavovaním adrenalínu. Po odoznení pálivého efektu telo zase oslavuje víťazstvo nad "nebezpečnou" situáciou, ktorá ho ohrozovala tým, že mozog vyplavuje endorfíny, t.j. pocit štaštia a dobrej nálady. U tých stresov, ktoré nám v poslednej dobe fotobanky pripravujú je dosť logické, že si čím ďalej, tým viac fotobankérov navodzuje endorfínový pocit šťastia pomocou chilli papričiek. :lol:
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Bananaboy

Příspěvekod ivusakzkrabice » 2. listopad 2017 10:35

Teď jsem náhodou našla na ss pěknou inspiraci pro bananaboy, pokud už máš sklizeno a stále nevíš jestli si máš do portfolia házet i fotky, tak tady máš kompromis :) ;)
https://thumb7.shutterstock.com/display ... 795829.jpg
+Bananaboy Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +752

Příspěvekod Fug4s » 2. listopad 2017 13:33

"trochu" odbočím od papriček v vánocům - prodané vánoční video :geek: Sice jen za 14 dolarů ale i tak radost.
btw: marsan ty fotky jsou fakt pěkné. Ale já pálivé nerad, člověka jen pálí huba a vlastně ani neví co jí. :)
Fug4s

Reputace: +40

Příspěvekod PandaWild » 2. listopad 2017 14:27

Vánoční video .... vánoční stromek s chilli papričkami? :D
+Bananaboy Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Marsan » 2. listopad 2017 16:57

Fug4s píše:.........
btw: marsan ty fotky jsou fakt pěkné. Ale já pálivé nerad, člověka jen pálí huba a vlastně ani neví co jí. :)

já pálivé také neměl rád, ale před pár lety se mi nějak otočily chutě a teď moooc rád.
Nejsem tedy "šílenec" abych snědl nějakou XXXXL naráz :lol: suším a nakoupil jsem si mlýnky a kořením si zlehka vše... (tedy to tvrdím já... okolí má jiný názor) ty Bhut Jolokie opravdu stačí trošku. :twisted:
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Bananaboy » 2. listopad 2017 18:04

Každý začína s papričkami po svojom. Na chillifóre, ktoré navštevujem je plno príbehov o tom ako niekomu niekto daroval pár papričiek a už bol v tom až po uši. :lol:
Ja som sa k papričkám dostal tak, že vo všeobecnosti rád pestujem akékoľvek rastliny, takže bolo len otázkou času, kedy prídu na rad papričky. Bývam v chladnom regióne v 500 metroch nadmorskej výšky, čo je absolútne nevhodná lokalita na pestovanie paprík, takže aj prvé pokusy boli biedne. Až keď som začal nastielať zeminu okolo paprík čiernou, netkanou textíliou a igelitom, čo spôsobuje vyššiu teplotu v oblasti koreňov, tak sa začalo dariť a rozbehol som pestovanie paprík v trošku väčšom merítku.
Okrem samotného pestovania sa na amatérskej úrovni venujem aj kríženiu paprík. Už mám na svojom konte pár celkom vydarených krížencov. Zatiaľ ešte nie sú geneticky ustálené, takže sa ešte nedá hovoriť o plnohodnotných odrodách, ale aj to časom bude. ;)
No a keď už raz človek tie papričky dopestuje, tak je škoda ich vyhodiť a tak ich potom začne jesť a začnú mu chutiť až sa z toho napokon stane závislosť. :D

Papričkám môžem ďakovať aj za dobré zdravie. Kapsaicín zabíja baktérie a vírusy. Je telu prospešný. Zlepšuje trávenie, odbúrava prebytočný, telesný tuk. Keď som bol mladší, tak som bol každú chvíľu nachladnutý. Aj niekoľko krát za zimu. Odkedy sa otužujem každodennou, rannou, ľadovou sprchou a pojedaním pálivých papričiek počas dňa, tak sa cítim fit a žiadne nachladnutie si na mňa netrúfne. Aj teraz v tomto momente v izbe kde sedím pri počítači mám len 10°C, pretože tu nemám radiátor a je mi úplne parádne a vôbec mi nie je zima. Kedysi dávnejšie by som túto nízku teplotu nevydržal, ale teraz som úplne v pohode. No proste: "The cold never bothered me anyway!"
Hehe... a zase sme u tej Elsy. :lol: :lol:
+Marsan, +PandaWild Hodnocení: +2
Bananaboy

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse